Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 29 Temmuz 2014 - 23:10 Yorum: 0

Hamas, Filistin tarafına yetki verdi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Hamas, Filistin tarafına kendisi adına müzakere etmek için bir yetki verdi" dedi.

Hamas, Filistin tarafına yetki verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Hamas, Filistin tarafına kendisi adına müzakere etmek için bir yetki verdi ve Mahmut Abbas ile Halid Meşal içerisinde bir itimat ilişkisi var' dedi.

Konya TV'de gündeme ilişkin soruları cevap veren Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ile yaptığı telekonferans esnasında 24 saatlik bir ateşkes ilan edilmesi teklifinde bulunduğunu lakin İsrail'in bunu kabul etmediğini ve 12 saate indirdiğini anlatım etti. 

Davutoğlu, 'Dinlerin hepsi kutsaldır. Din günleri de kutsaldır. İsrail niye 12 saat ateşkes ilan ediyor? Biz bilmiyoruz mu zannediyor bunu. Cumartesi günü Şabat Bayramı. Şimdi bunların kutsal günü mukaddes olmaktadır da bizim mukaddes bayramımız mukaddes değil mi? Niye 24 saat ilan etmiyor' diye konuştu.

Arife günü Hamas'ın 24 saat ateşkes ilan ettiğini hatırlatan Davutoğlu, İsrail tarafına bunu bildirdiklerini ve BM'nin bunu teyit edip ateşkes ilan ettiğini lakin İsrail'in gene saldırılarına devam ettiğini anlatım etti. 

Davutoğlu bayramın ilk günün daha sakin geçtiğini lakin bugün tekrar tırmandığını belirterek, 24 saat ateşkesin bir daha sürdürülmesi için çalıştıklarını anlatım ederek 'Saat 3'te Katar ve ABD dışişleri bakanlarıyla yaptığımız görüşmede bir şekilde uzun devre sürdürülebilir, en ezından önümüzdeki günleri görebilecek kadar ateşkesin çerçevesini konuştuk. Gece saat 22.00, 3 yurt dışişleri bakanları şekilde görüşeceğiz. Sayın Abbas'a da bu konu hakkında bilgi verdim' diye konuştu. 

Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Bütün sorun Filistinliler arasına da fitne sokmak. Türkiye Hamas'ın yanında duruyor. El-Fetih'i de bize karşı kışkırtıyor. Mısır'ı bize karşı kışkırtıyor. Bu basın mı, bu Allah aşkına duyarlılık mı? Hamas, Filistin tarafına kendisi adına müzakere etmek için bir yetki verdi ve Mahmut Abbas ile Halid Meşal içerisinde bir itimat ilişkisi var. Bu itimat ilişkisine dayalı şekilde da biz elimizden geleni Filistin tarafıyla yapacağız. Ama İsrail tarafının atacağı adımları da göreceğiz' ifadelerini kullandı.

 Yahudi diasporası

Bazı ülkelerden İsrail'e destek sağlayan mühim bir diaspora olduğunu ve o ülkelerin İsrail söz konusu olduğunda geçmişe dönük yaptıkları bazı uygulamalar dolayısıyla psikolojik şekilde söz söylemeye durumu olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

'Bizim için Yahudi diasporası diye bir şey yok. Çünkü Yahudiler Türkiye'de Müslümanlarla beraber herzaman yan yana iç içe yaşadılar, bir diaspora bunun gibi görülmediler. Bugünkü Yahudi cemaati de işit vatandaşlardır ve tam olarak İsrail'in hataları itibarı ile hedef alınmaması gereken, tarihsel şekilde da Müslümanlarla komşuluk ilişkisi içerisinde yaşamış insanlardır ve bize Osmanlının emanetidir.'

Her milletin yaşama hakkının mukaddes olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, 'Filistinlilerin her an öldürülmesini nerdeyse cevaz verecek biçimde susacaksınız ama İsrail üstündeki uçaksavarın engellediği füze hiç kimseyi öldürmese dahi büyük bir suç bunun gibi takdim edeceksiniz' dedi.

Davutoğlu,Türkiye'nin açık ve net duruşunun insanlığın vicdanını harekete geçirdiğini ve sırf İslam dünyasında değil Latin Amerika'da da Türkiye'ye duyulan sempatinin arkasında Filistin politikasının olduğunu anlatım etti. 

'İsrail'in silahlarla her an saldırma hakkına sahipken, Filistinlileri silahsızlandırma' bunun gibi bir hususun hiç bir uluslararası norma sığmayacağını belirten Davutoğlu, Filistinlilerin çıkarlarını koruma hakkı olduğunu belirtti.

Başbakana 2004 yılında ABD'de verilen bir ödülle ilgili soru üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

'Bunlar o kadar istismar edilen hususlar ki ABD'de bir kurum başbakana o zamanki şartlar içerisinde bir mükafat veriyor. Bu uluslararası bir sivil cemiyet kuruluşunun verdiği bir ödül. Başbakanımız bu ödüle duyduğu şükran dolayısıyla Filistin konusu için bir an dahi duraksadı mı yada o mükafat dolayısıyla ben bu ödülü aldım Filistin konusu için daha sessiz olalım mı dedi. Tutumunu hiç değiştirmedi ve bugüne kadar sürdürdü ve bundan sonra da sürdürür. Bu manada hiç bir mükafat Filistinli kardeşlerimizin bir saç telinden daha değerli değil. Bunun bir istismar konusu yapılması aşırı yanlış. Buradan hareketle güya Sayın Başbakanımız hakkında yanlış bir algı oluşturulacak. Yanlış algı oluşturma çabası var. Bunu Filistinliler bilmiyor mu sanıyorsunuz. Filistinliler kimin kendileri için gözyaşı döktüğünü her an yanlarında olmak için dünyayı karşısına aldığını bilmiyorlar mı?'

Muhabir: Betül Yürük

ETİKETLER: Hamas , Filistin , tarafına , yetki , verdi
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber