Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 25 Kasım 2014 - 18:31 Yorum: 0

Hedefimiz dünyada etkin enerji haber terminali olabilmek

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Hedefimiz, dünyada çok önemli, etkin bir enerji haber terminali olabilmektir. Bununla ilgili 11 Aralıkta büyük bir tanıtım toplantısı yapacağız" dedi.

Hedefimiz dünyada etkin enerji haber terminali olabilmek

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın global iletişim ortağı bulunduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda AA'nın 'Enerji' temalı standını ziyaret etti. 

Daha sonra faaliyet kapsamında düzenlenen 'Elektrik ve Doğalgaz Piyasası Kanunlarının Değerlendirilmesi' başlıklı oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Öztürk, AA'nın kısa vakit evvela stratejik bir plan bulunan Enerji Haberleri Terminali'ni başlattığını, bu projenin fazla aşırı uzun vadeli bir projeksiyonun ürünü olduğunu söyledi. Türkiye'de İngilizce enerji gelişmeleri yayınlayan tek kurumun AA olduğunu vurgulayan Öztürk, AA Haber Akademisi'nde 30'a yakın iyi derecede İngilizce bilen öğrencinin 3 ay boyunca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere enerjiyle ilgili kurumların uzmanlarıyla eğitildiğini anlattı.

Eğitime katılanlardan 15'inin mezun olduğunu bildiren Öztürk, şunları kaydetti:

'Türkiye'de ilk kere Enerji Haberleri Editörlüğü Anadolu Ajansı içerisinde kurulmuş oldu. Bugün bu etkinliğin haberlerini, röportajlarını bu Akademi'den mezun bulunan enerji muhabirlerimiz yapıyorlar ve haberlerin tamamını doğrudan, çevri yapmadan İngilizce yapıyorlar. Sizle Türkçe konuşuyor, haberlerini İngilizce yazıyorlar. Hedefimiz, Türkiye'nin jeopolitik ve enerjipolitik durumundan faydalanarak dünyada fazla aşırı önemli, etkin bir enerji haber terminali olabilmektir. Bununla ilgili 11 Aralıkta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın katılımıyla iri bir tanıtım toplantısı yapacağız. 1 Ocaktan itibaren de bu terminalimiz dünyada satışa çıkarılmış olacak. O sebeple böyle bir enerji etkinliğinde iletişim sponsoru olmaya, gelişmeleri vermeye karar verdik.'

'Enerji Haberleri Terminali çok faydalı bir girişim' 

Oturumda konuşan Petform Gaz Grubu Başkanı Arif Aktürk, AA'nın Enerji Haberleri Terminali'nin fazla aşırı faydalı bir atılım olduğunu belirterek, 'Türkiye'deki enerji muhabirleri vakit vakit megavat ile megabaytı dahi karıştırıyorlar' dedi. Etkin ve yetkin kişilerin haber yazmasının fazla aşırı mühim olduğunu vurgulayan Aktürk, AA'nın enerji muhabirleriyle tanıştığını ve beğendiğini söyledi. Bunun üstüne Kemal Öztürk, 'Bir de siz onları 5 yıl sonra görün' halinde konuştu.

Aktürk, buradaki sunumunda Türkiye'deki doğalgaz piyasasına ait eleştirilerde bulundu. Türkiye'nin doğalgaz konusundaki kanuni revizyonları tartışırken kıta Avrupa'sının fazla aşırı yol aldığını belirten Aktürk, 'Aslında liberallikle, rekabetle birlikteliği olmayan tartışmaları sürdürdük ve geldik. Bugünkü geldiğimiz noktada BOTAŞ ile Gazprom içerisinde sıkışmış, fiyatlara müdahale edilen ki fiyatlara müdahale edilmemesi gerekir, arz çeşitliliği olmayan bir dal var' dedi.

Doğalgazda her bir kontrat için ayrı bir lisans alınmasının mecbur duruma getirilmesinin doğru olmadığını belirten Aktürk, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sınır aşan kapasiteler tesis ederek arz güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

'Sözleşme zorunluluğu doğru değil'

Angora Gaz Genel Müdürü ve BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, doğalgaz piyasasına ilişkin yasa taslağında, doğalgazın her el değiştirdiğinde sözleşme zorunluluğu getirmesinin doğru olmadığını, bununla beraber bunun EPDK'ya iş yükü getireceğini kaydetti. Taslakta, lisans sahibi firmaların yaptığı anlaşmalardan damga vergisi alınması uygulamasının önüne geçildiğini, bunu müspet bulduklarını izah eden Yardım, taslağa göre ithalat, iletim ve dışsatım lisansında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının uygun görüşünün istenecek olmasının özgür dal ile uyuşmadığını belirtti.

Avukat Kemal Mamak, Elektrik Piyasası Kanununa ait değerlendirmesinde, tarife meselesinde EPDK'ya önemli haklar verildiğini, Kurul'un müsait bulmadığı tarife tekliflerini resen revize edebildiğini söyledi.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Müdürü Cem Önal, Türkiye'de doğalgaz piyasasında lisans dal kuruluş sayısının 69 olduğunu, yekün kazanç tutarının ise 2013'te 10,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Dağıtım faaliyeti ile perakende satış faaliyetlerinin düzenlemede ayrıştırılması gerektiğini belirten Önal, elektrik piyasasındaki ayrıştırmanın doğalgaz piyasasında da olması gerektiğini kaydetti.

'İlk kere bu kadar kapsamlı bir yasal düzenleme yapılacak'

Kemal Öztürk, Türkiye'nin yeni bir uluslararası oyuncu, dolayısıyla uluslararası enerji konusunda da yeni bir oyuncu olduğunu belirterek, 'Bu sebeple yasal altyapısı, kanuni düzenlemeleri ve iletişim altyapısı da oluşmamış durumda. Bu sebeple Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza, 'Allah kolaylıklar versin' diyorum. Çünkü hem yapılacak kanuni düzenlemeye hem derneğin hem hususi bu piyasanın itirazları var. Olması da normal. Çünkü ilk kere bu kadar kapsamlı bir yasal düzenleme yapılacak. O sebeple komisyondaki tartışmanın ve görüş alışverişlerinin de mühim olduğunu düşünüyorum' halinde konuştu.

Öztürk, doğalgaz ve elektrik piyasasına yönelik kanuni düzenlemeler meselesinde etkinlikte dile getirilen değerlendirme ve tenkitlerin Bakan Taner Yıldız'a iletilmesi gerektiğini de söyledi.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber