Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 30 Mart 2017 - 11:28 Yorum: 0

İBB’nin ‘Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi’ projesine ödül

Avrupa Afet Risklerini Azaltılması Formu-2017 EFDRR Open Forum tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün...

İBB’nin ‘Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi’ projesine ödül

Avrupa Afet Risklerini Azaltılması Formu-2017 EFDRR Open Forum tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi" Projesi ödüle layık görüldü.

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürütmekte olduğu ve 26-28 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu-2017 EFDRR Open Forum" çerçevesinde verilen "Damir emerin Yerel Değişim Ödülü" Büyükşehir tarafından yürütülen "Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi" Projesi'ne verildi.

Geçtiğimiz yıllarda Damir emerin Ödülü; özellikle engelliler, yaşlı kişiler, çocuklar, kadınlar ve kız çocukları gibi afet riski yönetimi konusunda daha az donanımı olan gruplar arasında etkilenenlerin sayısını azaltmaya odaklanan çalışmaları teşvik ediyor.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan "Afetler Karşısında Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi" esasen "Afet Risk Yönetimi için Megaşehir Gösterge Sistemi" isimli MegaİST projesinin alt bileşenlerinden bir tanesidir.

Kentsel Sismik Risk İndeksi (Fiziksel ve Sosyal Hasar Görebilirlik Göstergeleri)

Mücadele Kapasitesi

Afet Risk Yönetimi İndeksi

MegaİST, afet önleme ve risk yönetimi çalışmalarında, karar verici ve yöneticilerin doğru stratejiler geliştirebilme ve uygun risk azaltma kararlarını almasına yönelik bir karar destek mekanizması niteliği taşıyor. MegaİST kapsamında, diğer bileşenlerin yanı sıra, Sosyal Hasar Görebilirlik durumu da uygun göstergeler yoluyla analiz edilerek, olası bir afetin fiziksel etkilerini ağırlaştıran kırılganlık veya direnç unsurları olarak ele alınıyor.

Göstergeler;

Hanenin demografik yapısı

Engellilik ve özel tedavi durumu

Sağlık hizmetlerine erişim

Eğitim durumu

Ekonomik durum

Hareket Kabiliyeti

Toplumsal hazırlık

2017'de 50 bin hanede ankete dayalı veri toplaması yapılması planlanıyor

Pilot Proje ve İstanbul Geneli Uygulaması: İstanbul'da 2014 yılında 50 mahalle için pilot nitelikte "Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi" gerçekleştirildi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hibe ile desteklenen bu çalışma kapsamında; 8.000 hanede veri toplama amaçlı anket yapıldı. Pilot çalışma sırasında ve sonucunda elde edilen tecrübeler ışığında; içerik, kapsam, anket formları, soru ve göstergeler yeniden değerlendirilerek güncellendi. Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi, yeni haliyle 2017 yılında tüm İstanbul genelinde uygulanacak ve bu çerçevede İstanbul'da tüm mahallelerde, toplam 50.000 hanede ankete dayalı veri toplanması öngörülüyor.

EFDRR'nın Önemi

EFDRR-Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu, 11-13 Kasım 2009'da İngiltere'nin başkenti Londra'da, Avrupa Ulusal Platformları ve HFA odak noktaları toplantısı sırasında kurulmuş bir forumdur. Üye ülkeler; Ermenistan, Hollanda, Beyaz Rusya, Norveç, Bulgaristan, Polonya, Hırvatistan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Finlandiya, Sırbistan, Fransa, Slovenya, Gürcistan, İsveç, Almanya, İsviçre, Yunanistan, Makedonya-Eski Yugoslav Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İtalya, Birleşik Krallık ve Monaco'dan oluşuyor.

Başkanlığa aday olan ülke, kabul olması durumunda öncelikle başkan yardımcılığı görevini üstleniyor, takip eden yıl başkanlığı devralıyor. 2015 yılı Ekim ayında Fransa'nın Paris kentinde yapılan toplantıda, EFDRR Başkanlık görevi Fransa'dan Finlandiya'ya geçmiş olup Türkiye söz konusu forumun Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2016 yılı Ekim ayında Helsinki/Finlandiya'da yapılan toplantıda EFDRR Başkanlığı görevini Finlandiya'dan Türkiye'ye devredildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber