Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 21 Temmuz 2014 - 18:40 Yorum: 0

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Gazze başvurusu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Gazze'ye gitmek için Dışişleri Bakanlığı'na yazılı olarak başvuruda bulunduklarını bildirdi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Gazze başvurusu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, yaptığı açıklamada, komisyonun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların ardından derhal olağanüstü ve acil toplandığını anımsatarak, görüşmenin ardından yayınladıkları müşterek bildiride İsrail'in kınandığını söyledi.

Bu görüşme esnasında Filistin'e de bir heyetle gidilmesinin önerildiğini belirten Üstün, bu öneriler ışığında bugün Dışişleri Bakanlığı'na yazılı şekilde başvuru ettiklerini anlatım etti.

Üstün, yazının içeriğine ilişkin, 'Mümkünse derhal Filistin'e bir ziyaret gerçekleştirilsin. Bugünkü şartlar çerçevesinde bu olası olamıyorsa -çünkü orada güvenlik sorunları var, hükümetlerin tutumlarını biliyoruz Mısır'ın, İsrail'in- o süre bir ateşkes sağlandığında buraya bir ziyaret gerçekleştirilmesi için çalışma yapılmasını ilgi ettik' dedi.

Ziyaretin iki esas amacı olduğunu vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

'Bunlardan birisi ziyaretin insani yönü. Oradaki Filistinli, Gazzeli kardeşlerimizin mağduriyetlerini paylaşmak, onlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi anlatım etmek ve yanlarında olduğumuzu göstermek. Bunun yanı dizi bu meselenin insan hakları boyutu var. Hukuki, uluslararası boyutu var. Biliyorsunuz İsrail orada çok sayıda katliamlar yapıyor. Ama garp burada sessiz, BM sessiz ve bizim oradaki katliamları, sivil kayıpları, sivil hedeflere yapılan katliamları gözlemleyerek bir rapor durumuna getirmemiz bence tarihe düşeceğimiz mühim notlardan bir tanesi olacaktır. Belki ileride bunlar kullanılabilir de. Bu iki hedefi gerçekleştirmek adına bir ziyaret düşünüyoruz.'

'Komisyonun içerisinde oluşacak bir heyetle gideceğiz' 

Üstün, bu ziyarette bütün siyasi parti gruplarından mebus olacağını anlatım ederek, 'AK Parti Grubu'ndan, CHP, MHP,  gelmek istiyorsa HDP de olabilir. Böylece geniş katılımlı bir heyetle buraya gitmeyi düşünüyoruz. Türkiye'deki siyasetçiler aşırı az konu ile ilgili beraber tıpkı noktaya işaret ediyorlar. Filistin'de müşterek noktalarımızdan, müşterek davalarımızdan bir tanesi. Muhalefetiyle, iktidarıyla İsrail'in yaptığı zulüm kınanıyor ve Filistin davasına sahip çıkılıyor' halinde konuştu.

Ortak düşüncenin ürünü şekilde böyle bir talepte bulunduklarını yineleyen Üstün, Gazze'ye komisyonun içerisinde oluşacak bir heyetle gideceklerini kaydetti.

Üstün, ziyaretin yöntemini ve içeriğini daha çok Dışişleri Bakanlığı'nın ayarlayacağını sözlerine ekledi.

ETİKETLER: TBMM , Komisyon , Gazze
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber