Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 04 Temmuz 2020 - 17:50 Yorum: 0

İran Halı Tarihçesi

Bilinenin en eskilerinden olan Perzisch tapijt 1940 yıllarında Rus bir arkeolog tarafından Altay dağlarında yapılan bir kazılarda bulunmuştur. Bilinenin aksine incelemeler yapılan halı 2500 yıllarına ait olduğu bilinmektedir.

İran Halı Tarihçesi

Bilinenin en eskilerinden olan Perzisch tapijt 1940 yıllarında Rus bir arkeolog tarafından Altay dağlarında yapılan bir kazılarda bulunmuştur. Bilinenin aksine incelemeler yapılan halı 2500 yıllarına ait olduğu bilinmektedir. Yaratıcılık ve ustalık gerektiren Perzisch tapijt yüzyıllar boyunca babadan oğula aktarılarak aile geleneği haline gelmiştir. İlk öncelikle rutubetten korunma amacı ile ortaya çıkan İran halıları, daha sonraları kralın ve Pers uygarlığının gözüne çarpması, çok beğenmelerinden sonra İran halıları değer kazanmaya başlamıştır. Bu süreçten günümüze kadar gelen değerli halılar hala özelliklerini, doğal ve canlı renklerini, karmaşık, aynı zamanda desenleri ile ün salan halılar değer kazanmakta ve değerini hala kaybetmemektedir.

Kaliteli İran Halısı Nasıl Olur?

Halı dokumacılığı yeteneği beceri üzerine inşa eden İran insanları çocuklarına bu işi öğreterek yüzyıllar boyunca en yakınlarından bile koruyarak meslekleri aile sırrına dönüşmüştür. Oosters tapijt kalitesini belli edebilmek için öncelikle desenlerinin ve renklerinin canlı bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Bu halılarda kalite seviyesini anlayabilmek için ipliklerinin yumuşak, pamuk veya yün, parlak ise ipekten yapılması gerekmektedir. Yüzyıllardır süren bu gelenekte işlenen İran halılarına kimyasal boyalar konulmamakta ve özel olarak geliştirilen bitki boyaları kullanılmaktadır. Ayrıca düğüm sıklığı ve düğüm şeklide halının kalitesini belirlemektedir. Düğüm sıklığı bu tarz halıların kalitesini belirlemekle birlikte, düğüm sıklığının fazlalığı kalının kalitesini arttırmaktadır.

İran Halısını Diğer Halılardan Ayıran Özellikler

Gücünü ve ününü geleneksel el dokumalarından alan Perzisch tapijt ve Antiek Tapijt dekorasyonlarına ayrıcalık katmak için bu sistemi kullanmaktadır. Elde dokunan İran halıları diğer halılara göre renk ve desen farklılıkları göstermektedir. Konsept köklü bir kültürden yararlanan İran halıları içindeki birleştirilen her ürün çok kıymetli olmaktadır. Kaliteli İran halısını diğer ürünlerden ayırt eden en önemli şeylerden bir tanesi ise doğal bitkiler kullanılarak renk elde etmektir. Makinede işlenen halılara göre İran halılarının desenlerinin çok olması ve renklerinin diğer halılara göre farklı olması göz kamaştırmakta ve kalitesini öne çıkarmaktadır. Ayrıca Kaliteli bir İran halısını bulabilmek ve anlayabilmek için halıların düğüm sıklığına bakılması gerekmektedir.

ETİKETLER: İran Halı
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber