Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 12 Mart 2015 - 19:48 Yorum: 0

İzmir Valiliğinin basın açıklamalarıyla ilgili kararı

İzmir Valiliği:

İzmir Valiliğinin basın açıklamalarıyla ilgili kararı

İZMİR (AA) - İzmir Valiliği, il genelindeki basın açıklamaları ile benzeri faaliyetlerin kamu güvenliği ve genel asayiş yönünden düzenlenmesi amacıyla 9 Mart'ta yayımladığı kararın yürürlükten kaldırıldığını bildirdi.

İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, İzmir'de basın açıklamaları ile benzer yapıdaki etkinliklerin daha rahat ve özgür bir ortamda yapılmasına açıklık getirmesi amacıyla düzenleme yapıldığı kaydedildi.

Bu düzenlemeyle basın açıklamalarının yasaklanması ya da engellenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 "Basın açıklamaları ve benzeri yapıdaki her türlü toplumsal etkinlik ilimizde dün olduğu gibi bugün de aynı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmeye devam etmektedir ancak yapılan düzenlemenin hemen ardından bir kısım çevrelerce adeta bir tür karalama ve itibarsızlaştırma kampanyaları başlatılmış olduğu da açıkça görülmektedir. Bu çerçevede, yapılan bu düzenleme ile bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin elinden alındığı ve bu haliyle kanunları ve hatta uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği ileri sürülmektedir. Halbuki bu düzenleme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 'düşünceyi ve kanaati açıklama ve yayma' hakkındaki ilgili maddesi ile Anayasamızın 25, 26 ve 34. maddeleri, 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu'nun, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun ve İçişleri Bakanlığının 2012 tarih ve 64 sayılı genelgesinin ilgili hükümleri esas alınarak yapılmış bulunmaktadır."

Düzenlemenin bu haliyle kamuoyunda ve medyada bolca tartışılmasının gündemi son derece meşgul ettiği, halkı yanlış bilgilendirdiği ve yönlendirdiğinin görüldüğü belirtilerek, şunları kaydedildi:

"Söz konusu bu nedenlerden ötürüdürki yapılan düzenlemenin daha fazla siyasi karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun farklı mecralara çekilerek daha fazla istismar edilmemesi ve halkımızın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi adına yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu anlamda, söz konusu düzenleme ile basın açıklamalarının daha rahat bir ortamda yapılmasını temin etmesi hedeflenen çerçeve, düzenlemeye yasal dayanak oluşturan mevcut kanunlarımız ve bakanlık genelgelerimiz üzerinden sağlanacaktır. Bundan böyle de her bir alanda olduğu gibi bu konuda da hukuk devleti ve mer'i mevzuatın hükümleri çerçevesinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerinin korunması ile genel kamu düzeni ve asayişin eksiksiz sağlanmasına devam edilecektir."

İzmir Valiliği tarafından 9 Mart'ta yayımlanan genelgede, basın açıklamasını gerçekleştireceklerin başka siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütüne ait bina önü ile valilik ve adliye binalarının içerisi, önü ve çevresinde, basın açıklaması yapamayacağı belirtilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber