Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı00:24 Bakan Işıkhan Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı...00:17 Minik adımlar polis ile beraber teknolojinin peşinde00:11 “Huzur İçin Erzincan” projesi kapsamında bilgilendirme faaliyetleri devam e...00:11 Kayıp 9 büyükbaş hayvanı jandarma ekipleri bulup sahibine teslim etti
Yerel 01 Ağustos 2022 - 10:28 Yorum: 0

Kale İçi Sohbetlerinde Kayseri Kalesi anlatıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) ortaklaşa düzenlediği Kale İçi Kültür Sanat Etkenlikleri çerçevesinde başlatılan...

Kale İçi Sohbetlerinde Kayseri Kalesi anlatıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) ortaklaşa düzenlediği Kale İçi Kültür Sanat Etkenlikleri çerçevesinde başlatılan sohbet programın bu haftaki konuğu Araştırmacı Yazar Osman Gerçek oldu.

Sohbet programına, TYB Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, Mazlumder Dernek Başkanı Mehmet Taş ve dinleyiciler katıldı. Osman Gerçek konuşmasında Kayseri'nin tarihi geçmişine kısaca değindikten sonra özellikle Kale ve çevresindeki yapılaşmanın geçmişine değindi. Kayseri Kalesi'nin geçmişinin 1800 yıl öncesine, Roma dönemine kadar gittiğini ve yapılmasından sonra şehrin korunması için çok önemli işlevler gördüğünü anlattı. Osman Gerçek konuşmasında, özellikle İslam Tarihi açısından da Kayseri'nin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, İstanbul'un Fethi için yapılan 6 seferden ikisinde Kayseri'nin çok önemli bir üs ve konaklama merkezi olarak görev yaptığını belirtti. İstanbul'un fethi için yola çıkan İslam Ordularının uzun süre konakladığı yerlerden birisi olan Kayseri'de bir seferinde yaklaşık 14 yıl kadar kalan İslam Ordusu askerlerinin bugün Beştepeler Bölgesi olarak bilinen bölgede yerleştikleri ve orada bugün Battal Mescidi olarak bilinen mescidi inşa ettiklerini dolayısıyla Kayseri'nin çok erken tarihlerden itibaren İslam'la tanıştığını anlattı. Daha sonraki dönemlerde, Selçuklular zamanında Kayseri'nin Konya'dan sonra eş başkent olarak anıldığını ve Selçuklu Sultanlarının yazlık saraylarını buraya yaparak uzun süre Kayseri'de kalmayı tercih ettiklerini anlattı. Gerçek; Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Kayseri'de zehirlenerek öldürülmesinden sonra yerine geçen oğlunun devleti idare edemediğini ve Moğol ordusu karşısında üstün sayısına rağmen yenilmesinin ardından Moğolların önce Sivas'ı ardından da Kayseri'yi ele geçirdiklerini ve bu ele geçirme sırasında şehrin içinden destek almalarının ve bu ihanetin şehrin düşmesinde etkili olduğunu ifade etti. Dış surlar ve iç surlarıyla Kayseri Kalesi'nin 17. yüzyıla kadar idari, sosyal, ekonomik ve siyasi merkez olduğundan bahseden Gerçek, ateşli silah ve top atışlarının yaygınlaşmasıyla beraber, kalelerin kent güvenliği için önemini yitirdiğini söyledi.

Cumhuriyet Döneminde Kale içinde meskun bir Kale Mahallesi olduğunu belirten Osman Gerçek, bu mahallenin 1939'da ortadan kaldırılarak hafriyatının zemine gömüldüğünü ve 1940'lardan itibaren Kale içinin toptan meyve sebze hali ve çarşı olarak hizmet ettiğini, 1980 darbesi sonrası kale içinin boşaltılarak Sarraflar Çarşısına dönüştürüldüğünü, 2013 den sonra da bugünkü yeni çehresine kavuşturulmak üzere tadilata alındığını anlattı. Kalenin iç kale ve dış kaleyi oluşturan bölümlerini de anlatarak, cumhuriyet döneminde özellikle yol genişletmesi çalışmaları ile birçok tarihi eserin ortadan kaldırıldığını belirterek Kayseri dış kale surlarının toplamının 2,4 kilometreden fazla olduğunu fakat şu an bu surların az bir kısmının ayakta kalabildiğini vurguladı.

Programın sonunda hatıra fotoğrafı çektirilerek program sonlandırıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber