Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 31 Temmuz 2014 - 15:41 Yorum: 0

Kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halklar arasında dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istediklerini söyledi.

Kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halklar içinde dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istediklerini söyledi.

Demirtaş, bir düğün salonunda düzenlenen etkinlikte, cumhurbaşkanı seçiminin bütün halklara şimdiden özgürlük, sulh ve kardeşlik getirmesini dilediğini belirtti.

Barış ve kardeşlik için çabaladığını vurgulayan Demirtaş, 'Bu topraklarda binlerce yıldır kadim halklar, kültürler beraber yaşadığımız bu topraklarda gene bir defa daha adil, eşit bir kardeşliği inşa etmek istiyoruz. Halklar arası dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz. Bu nedenle yollardayız' dedi.

Suriye'deki iç savaş

Barış denildiğinde yüreği en iyi heyecanlanan yerlerden birinin de Hatay olduğuna işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu:

'Hatay'da yaşamayanlar, hissiyatını, duygusunu bilmeyenler zannediyorlar ki savaş, yalnızca Türkiye sınırlarının ötesinde, Suriye 'de yaşanıyor. Suriye'ye yangın düştüğü günden bu yana Hatay da yanıyor. Hatay'da da harp var. Hükümet bu savaşı görmezden geliyor, üstünü kapatmaya çalışıyor ama savaş, Suriye'de yaşandığı günden bu güne kadar Hatay'ı da yakıyor. Hatay, savaş durumu psikolojisini yaşıyor. Yeni yaşamı inşa etme, kardeşlik hukukunu inşa etme, mevcut etme konusu için her zaman beraber birbirimize söz vermek için yola çıktıysak belki de Hatay, kardeşlik hukukunu ilk kuracağımız  yer olmak zorundadır. Çünkü burada eşit, adil, beraber hayat başarılamazsa Türkiye'nin hiç bir yerinde başarılamaz. Burada demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet mevcut olmazsa Türkiye'nin hiç bir yerinde mevcut olamaz. Farklılıkların, değişik kültürlerin, inançların, mezheplerin, ezilenlerin bir arada yaşayabildiği yaşamı mevcut edemezsek Türkiye'de hiç kimse asla bundan sonra birbiriyle yaşama isteğini, cesaretini gösteremeyecek. Suriye'deki felaket bunun örneğidir.'

Kişinin dilini, kültürünü, geçmişini, tarihini, mezhebini inkar etmesini 'faşizme tabi olmak' biçiminde değerlendiren Demirtaş, 'Ülkenin bölünmemesi, parçalanmaması için ülkedeki değişik kimlik, kültürler arası bir çatışma, iç harp yaşanmaması için tek dil, tek ulus koşul değildir. Her dilin, kültürün, inancın, kimliğin kendini inkar etmeden özgür, eşitçe, adilce yaşadığı bir sistemdir kurtuluş. Bunun dışında öteki bir kurtuluş yok' diye konuştu.

Bütün kimliklerle bir arada yaşamak istediklerini anlatan Demirtaş, Alevinin Sünniden, Nusayrinin Sünniden, Türkün Kürtten, Kürtün Türkten, Ermeninin Yahudiden korkmasını istemediklerini söyledi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber