Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 23 Eylül 2014 - 13:05 Yorum: 0

Karzai veda konuşmasında ABD'ye yüklendi

Afganistan'da görevi yeni Devlet Başkanı Ahmedzai'ye devretmeye hazırlanan Hamid Karzai, Afganistan'daki mevcut durum nedeniyle ABD'yi suçladı.

Karzai veda konuşmasında ABD'ye yüklendi

Afganistan'da görevi yeni Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai'ye devretmeye hazırlanmakta bulunan Hamid Karzai, ülkede barışın sağlanmasının ABD ve Pakistan'a bağlı olduğunu anlatım ederek, Afganistan'daki var vaziyet itibariyle ABD'yi suçladı.

Karzai, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda düzenlenen veda töreninde yaptığı konuşmada, 'ülkede barışın sağlanmasının ABD ve Pakistan’a bağlı olduğunu, onlar istediği süre Afganistan’da sulh olabileceğini' söyledi. 

Hamid Karzai, 'ABD, Afganistan’da güvenliğin sağlanması için yapabileceği halde uğraşmadı ve ben bu sebeple ABD ile İkili Güvenlik Anlaşmasını imzalamadım' dedi. Karzai, üst seviye devlet yetkililerinin de katıldığı törende, ABD ile İkili Güvenlik Anlaşması imzalamasını yeni devlet başkanına bıraktığını anlatım etti.

Söz konusu anlaşmayı imzalanmadığı için ABD ve Karzai yönetimi arasındaki ilişkilerde önemli problemler yaşanmıştı.

'Barış çabalarım neticesiz kaldı'

Yabancı devletlerin yönettiği savaşta aşırı sayıda Afgan'ın 'şehit düştüğünü' ifade eden Karzai, hükümetin ülkede barış için önemli çabalarda bulduğunu, yurt tarihinde Pakistan’ı en iyi ziyaret eden önder olduğunu ancak barış için yaptığı çabaların neticesiz kaldığını anlatım etti.

Karzai, 'Barış için yaptığımız gayretler üç sebeple neticesiz kaldı. Birincisi, ABD Afganistan’da kendi hedefleri için barışı istemedi. İkincisi, Pakistan memleketimizde barışın sağlanması için Durand Hattı'nı kabul etmemizi istedi. Üçüncüsü de Pakistan bizim hariç politikamızı kontrolünde edinmeyi istiyordu, biz buna asla izin vermedik' diye konuştu.

Devlet Başkanı şekilde son defa konuşan Hamid Karzai, 'Bizim ABD ile dostça ilişkilerimiz olabilir, bitkisel Şayet ABD’nin söyledikleri ve yaptıkları aynıysa' ifadesini kullanarak ABD’den memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Afganistan’ın birlik olduğunu defalarca vurgulayan Karzai, 'Halkımızın parçalanması için yabancıların zamanlardan bu güne kadar yaptığı propaganda muvaffakiyetli olmadı, olmayacak. Halkımız etnik usullere nazaran oy kullanmadı, istediği adayın muvaffakiyetli olması için oy kullandı' dedi.

'Mevcut hükümet ve devlet kurumlarının 13 sene öncelikle teslim aldığı hükümetten yüzlerce defa daha diri olduğunu' ifade eden Karzai, geçen 13 yılda yönettiği hükümetin elde ettiği başarıları anlattı.

Türkiye, Hindistan ve Japonya vurgusu

Hükümeti döneminde dünya ile derin birliktelikler kurduğunu ifade eden Karzai, Afganistan'a yardımda bulunan bütün devletlere teşekkür etti.

Görevi 29 Eylül Pazartesi günü yeni Devlet Başkanı Ahmedzai'ye devredecek bulunan Karzai, Türkiye, Hindistan ve Japonya’nın kendi çıkarları için değil, Afganistan’ın kendi ayakları üstünde durması için katkı yaptıklarını vurguladı.

Karzai, yarından itibaren Eşref Gani Ahmadzai’ya bilgi vereceğini, cuma günü de sarayı terk edeceğini açıkladı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber