Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 14 Kasım 2014 - 12:03 Yorum: 0

Katliamdan kurtuldu bilim adamı oldu

Eruh'ta 27 yıl önce terör örgütü PKK tarafından 25 kişinin katledildiği köy baskınında annesinin buğday çuvalında saklayarak kurtardığı Haci Baykara, Siirt Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu.

Katliamdan kurtuldu bilim adamı oldu

Siirt'in Eruh ilçesinde terör örgütü PKK nedeni ile 27 sene önce 25 insanın katledildiği köy baskınında annesinin buğday çuvalında gizleyerek kurtardığı Haci Baykara, hususi harekat polislerinin desteğiyle eğitimini sürdürerek Siirt Üniversitesi'nde (SÜ) öğretim üyesi oldu.

Kılıçkaya köyüne bağlı Milan mezrasındaki katliamda yakınlarını kaybeden Baykara, yıllar öncelikle yaşadığı acılara tanıklık eden kentteki üniversitede öğrencilere İlim öğretiyor

SÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baykara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılında terör örgütünce gerçekleştirilen katliam sırasında 8 yaşında olduğunu ve buğday çuvalında saklanarak kurtulduğunu anlattı.

Mezradaki 25 evin yakıldığını anımsatan Baykara, vakada amcasının da yanarak vefat ettiğini söyledi.

'Polislerin desteğiyle okudum'

'Yaşadıklarımın hayatımda olumsuz etkileri oldu. O devirde kesinlikle çocukların görmemesi gereken konulara tanık olduk' diyen Baykara, şöyle dedi:

'Olaydan sonra köy güvenlik itibariyle boşaltılınca herkes hayat tarzını bilmediği bir yerlere dağıldı. Köyün varlıklı kullanıcılarını kentte yoksulluk arasında yaşamaya başladı. Maalesef köyde tapulu 26 arazimiz olmasına karşın her şeyi bırakıp şehre yerleştik. O devirde köyde iki evi bulunan kişiler şehre göç ettiklerinde bir odalı evde 8 şahıs yaşamak zorunda kaldı.'

Katliamdan sonra köye gelen hususi harekat polislerinin kendilerine sahip çıkmasıyla eğitim hayatına başladığını anlatım eden Baykara, şunları söyledi:

'1998 yılına kadar hususi harekat polislerinin desteğiyle okuyup, eğitimimi kesintiye uğratmadan sürdürdüm. O polislerin üzerimizde emeği var. Babamın nüzul geçirmesiyle maddi ve manevi sorun yaşadık. Kafkas Üniversitesi Kimya Bölümü'nü kazandım. Okulu birincilikle bitirdim. Yıllar sonra geldiğim Siirt Üniversitesi'nde öğretim üyesi şekilde vazife yapmaya başladım.'

Yurt dışında kimya dalında bir takım çalışmalara da katıldığını kaydeden Baykara, 'Yurt içi ve ülke dışından doktora için danışmanlığını yaptığım çok sayıda öğrencim var' dedi.

'Barışın kaybedeni olmaz'

'Devam eden bir çözüm süreci var. Bunun tam olarak sonuna kadar gidilmesi gerektiğini düşünüyorum' diyen Baykara, 30 yıllık süreçte bir neslin cahillikle yoktur olduğunu anlatım etti.

Baykara, şunları dile getirdi:

'Barışın kaybedeni asla olmaz ama bakın bu biçimde bir kuşak kaybedilmiş oldu. Şu kardeşlik ve çözüm projesinde kesinlikle sonuna kadar gidilmesi, silahların sustuğu, hakikatten kardeşlik kavramının içinin doldurulduğu bir ortama getirilip sonlandırılması gerekiyor. Bu ülkede hepimizin kardeşçe yaşayabileceği bir ortamın sağlanabileceğini düşünüyorum.'

Baykara, Milan mezrasındaki katliamıyla ilgili 'Türkiye'nin Milan'ı' konulu kitap çalışması yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Eruh , PKK , Köy Baskını , Katliam
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber