Kahvaltının en önemli öğün olduğunu belirten Diyetisyen Elif Yıldız, kış ayında kahvaltının atlanmaması konusunda uyarıda bulundu.
Kahvaltının en önemli öğün olduğunu belirten Diyetisyen Elif Yıldız, kış ayında kahvaltının atlanmaması konusunda uyarıda bulundu.
Dermaklinik Estetik Ve Güzellik Merkezinden Diyetisyen Elif Yıldız, "Kahvaltı; gece boyunca süren açlığın üzerine, enerji alımını sağladığı için en önemli öğündür. Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapmak, gün içindeki kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Kahvaltı yapmak, daha verimli daha aktif olunmasına yardımcı olur. Kahvaltı yapılmadan başlanılan bir günde ise yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve bitkinlik hissedilir. Her mevsim olduğu gibi kış aylarında da kahvaltı yapmadan güne başlanılmaması gerekir. İdeal bir kahvaltı her besin öğesini (karbonhidrat, protein, yağ vs.) de içeren şekilde olmalıdır. Örneğin; 1 adet ince dilim peynir ve tam buğday ekmeğinden yapılmış bir tost + söğüş sebze + 2 ceviz yada 1 su bardağı süt + 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi + 1 porsiyon meyve + 8 adet çiğ badem yada 1 adet yumurta + 1 dilim beyaz peynir ve az yağla yapılmış otlu bir omlet + 1 dilim esmer ekmek" dedi.
Havaların soğuması ile beraber hastalıklarında arttığını kaydeden Yıldız, "Bu dönemde hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için vitamin ve mineral desteğine önem verilmesi gerekir. En iyi vitamin ve mineral kaynağı sebze ve meyvelerdir. Her gün düzenli olarak taze, mevsimine uygun meyve tüketilmesi gerekir. Bazen meyve yerine meyve suyu tercih edilebilir. Meyvenin suyu tercih edilecekse; taze sıkılmış olmalı ve miktarına dikkat edilmelidir. Neticede meyve früktoz adında bir şeker içerir ve fazla tüketimi kilo alımı konusunda önemsenmesi gereken bir durumdur. Örneğin 1 su bardağı portakal suyu 4-5 adet portakal içerir. Bu miktar farkında olmadan, günlük meyve tüketiminin üzerine çıkılmasına sebep olabilir. Ayrıca meyvenin kendisini yemek, posa içerdiğinden, suyunu içmeye nazaran daha tok tutar" ifadelerini kullandı.
Diyetisyen Elif Yıldız, hangi ayda hangi meyve-sebzenin yenmesi gerektiğini şöyle sıraladı:
"ARALIK: Karnabahar, havuç, karalahana, brokoli, pırasa, brüksel lahanası, kereviz, bal kabağa, yer elması, ıspanak, elma, mandalina, ayva, nar, portakal, greyfurt, trabzon hurması
OCAK: Karnabahar, havuç, bal kabağa, karalahana, brüksel lahanası, brokoli, pırasa, kereviz, yer elması, pancar, ıspanak, kara ve kırmızı turp, elma, mandalina, ayva, nar, portakal, greyfurt, trabzon hurması
ŞUBAT: Karnabahar, havuç, bal kabağa, brüksel lahanası, karalahana, brokoli, pırasa, kereviz, yer elması, pancar, ıspanak, kara ve kırmızı turp, hindibağ, frenk soğanı, elma, mandalina, ayva, nar, portakal, greyfurt, trabzon hurması."
Havalar soğuyunca su içmenin ihml edildiğini belirten Yıldız, "Havalar soğuğunca yanınızda taşıdığınız su şişesini almayı unutur oluyor ya da iş yerinde masanıza sürahiyi koymak aklınıza gelmiyor. " Ben en son ne zaman su içmiştim." diye düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Oysa su tüketimine her mevsim dikkat edilmesi gerekir. İçtiğimiz suyun vücuda alınması ve atılması bir denge içinde olur. Vücudun sıvı miktarının korunması için günlük sıvı alımının günlük sıvı kaybına eşit olması gerekir. Yeterli miktarda su içildiğinde gerekli mineraller alınır, vücut ısısı dengede kalır, bağışıklık sistemi güçlenir, cilt güzelleşir, soğuk algınlığına karşı direnç artar. Günde yaklaşık 2-2.5 L içilmesi gerekir. Kış aylarında, su tüketimine destek amaçlı ıhlamur, kuşburnu çayı, adaçayı da tüketilebilir" diye konuştu.
Yıldız, "Saatlerin değişmesiyle günün daha çabuk bitmesi, havaların soğuk ve kapalı olması; daha yorgun, halsiz hissedilmesine sebep olur. Buna bağlı olarak da gün sonunda yeme atakları ile karşı karşıya kalırsınız. Çünkü hissedilen yorgunluğu bastırma ihtiyacı doğar. Bunun en kolay çözümü de yemek yemektir, tatlı ve karbonhidrat! Oysa başka çözümler bulmak gerekir. Örneğin gün sonuna doğru, akşam yemeğinden önce iyi ve tatminkar bir ara öğünle bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz" dedi.
Haftada 2-3 gün balık tüketin
Sonbahar ve kış mevsimlerinin, balık sezonu olmasına rağmen Türkiye" de yıllık kişi başına düşen balık tüketiminin miktarının 8 kilogram olduğunu belirten Yıldız, "Oysa Avrupa ülkelerinde bu miktar (kişi başına düşen balık miktarı) 25 kg iken, uzak doğu ülkelerinde ise 80 kg kadardır. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidi birçok rahatsızlık için çok önemlidir. Kalp hastalıklarından, kansere bağışıklık sisteminden cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok faydası vardır. Bu sebeple kış aylarında balık tüketimine dikkat etmek ve haftada 2-3 gün sofrada eksik etmemek gerekir. Ayrıca kış aylarının vazgeçilmez olan bir diğer besini de kestanedir. Çok sevilen yedikçe yenilesi bir yiyecektir. Kestanenin birçok faydası olduğu kadar karbonhidrat içeriği sebebiyle de dikkatli tüketim gerektirir. Kestane kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi mineraller içerirken iyi sindirilebilir lifler de içerir. 3-4 büyük kestane ya da 5-6 küçük kestane 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu miktarların, günlük aşılmaması kilo kontrolü açısından çok önemlidir. Bir ara öğün gibi tüketilmesi gerekir. Ayrıca şeker hastalarının da tüketirken dikkat etmesi ve porsiyon kontrolü sağlayarak yemesi gerekir. Çünkü kan şekerinin çok fazla yükselmesine sebep olur" şeklinde konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin kırsalında bulunan Taftanaz Askeri Havaalanı'nda cuma sabahı birden fazla patlama meydana geldi. Suriye Now muhabirinin görgü tanıklarına dayandırdığı bilgilere göre, yerel saatle 08.00'de başlayan patlamalar yakla
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde 28 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında resmi ve özel okullarda gerçekleştirilen "Gazze İçin El Ele, Gönül Gönülle Birlikte Paylaşalım Birlikte Umut Olalım" etkinliği kapsamında Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Araştırmaya göre Affinity Partners, "israilli" Phoenix Financial grubunun en büyük hissedarı konumunda bulunuyor. Çok sayıda şirkete yatırım yapan grubun, işgal ordusuna askeri ekipman sağlayan en az 9 şirkette hissesi bulunuyor. Bu şirketlerdeki hisseler
Akkoyun, beraberindeki heyetle bir otelde düzenlenen kahvaltı programında kentte faaliyet gösteren yerel ve ulusalda faaliyet gösteren basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programda, Mardin’de devam eden ve tamamlanan çalışmaların yanı sıra hayata geçiril
Axios'a göre, ABD ordusu geçen ay Suudi Arabistan'daki önemli bir petrol tesisini korumak için bir Patriot bataryası konuşlandırdı. Katar'daki bir doğalgaz tesisini korumak için de başka bir Patriot bataryası konuşlandırıldı. Portalda yer alan bilgilere g
Yenilenen kanunlara göre, yeni kurulan kamu savcılığı, adalet bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterecek ve tamamen iddianameler hazırlamaya ve kamu kovuşturmasını sürdürmeye odaklanacak. Yeni kurulan ağır suçlar soruşturma ajansı, İçişleri Bakanlığı bü
Gercüş ilçesine bağlı Kayapınar beldesinde belediye tarafından gerçekleştirilen peyzaj çalışmasıyla cami, taziye evi, Kur'an kursu ve çarşı merkezini bir araya getiren alan daha düzenli ve ferah bir görünüme kavuşturuldu. Kayapınar Belde Belediye Başkanı
Kent genelinde 2 gündür süren sağanak yağış ve şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiliyor. Merkez Artuklu ilçesinde bir oteldeki ağaçlar rüzgarın etkisiyle devrildi. Nusaybin ilçesinde ise sabah saatlerinde okula gitmek için evlerinden çıkan öğrenciler, s
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor