Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 21 Ekim 2014 - 17:33 Yorum: 0

Kocaeli Üniversitesi Kemik İliği Nakil Merkezi açıldı

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde açılan Kemik İliği Nakil Merkezi'nde, yılda 30 hastaya hizmet verilmesi planlanıyor.

Kocaeli Üniversitesi Kemik İliği Nakil Merkezi açıldı

Kocaeli Üniversitesi  (KOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde Kemik İliği Nakil Merkezi törenle açıldı.

KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper, törende yaptığı konuşmada, açılan merkezin Türkiye'nin 18'inci aktif çocuk kemik iliği atama ünitesine sahip olduğunu söyledi. 

Merkezin şu anda sırf çocuklara hizmet vereceğini, süre arasında büyüklerin de yararlanacağını dile getiren Sarper, çocuk ünitesindeki 4 yatakta yılda 30 hastaya atama yapılabileceğini, hastanede 18 yataklı çocuk hematoloji ve onkoloji birimi de olduğunu, lösemi teşhisi konulan bir hastayı, kemoterapi ve ilik nakli yapıldıktan sonra evine gönderecek vaziyette olduklarını belirtti.

Sarper, hususi merkezlerin hastalara sırf kemik iliği atama evresinde hizmet verdiğine dikkati çekerek, kemoterapinin, tedavinin fazla fazla ciddi ve uzun süreli bölümü olduğunu anlattı. 

Uluslararası rakamlara nazaran lösemi görülme sıklığının 0-14 ıslak grubunda sima binde 4 olduğunu işaret eden Prof. Dr. Sarper, 'Özellikle çocukluk devrinde en iyi görülen lösemi tipi vakaların yüzde 80'ini akut lenfoblastik lösemi oluşturur. Şu an Türkiye'deki hastaların en az yüzde 75'i bu hastalıktan kurtuluyor. Bunda kemoterapinin noktayı fazla fazla büyük. Şunu anlamak gerek her lösemi hastasına atama gerekmiyor. Özellikle lenfoblastik lösemili hastaların ilk evrede yüzde 15'lik bir bölümüne atama gerekiyor' diye konuştu. 

Sarper, merkezde tıpkı özellikte yatak kapasitesine sahip erişkin ünitesinin de bir sene arasında hizmete açılacağını bildirdi.

 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber