Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 08 Aralık 2014 - 20:31 Yorum: 0

KPSS yerleştirme işlemleri yüzde 100 şeffaf

ÖSYM'den, KPSS yerleştirme işlemlerinin, yüzde 100 doğruluk ve şeffaflık prensibi ile gerçekleştirildiği bildirildi.

KPSS yerleştirme işlemleri yüzde 100 şeffaf

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, bazı matbuat yayın kuruluşlarında 7 Aralık 2014'te yayımlanan haberlerde bir politik parti umumi başkan yardımcısı ve parti sözcüsü milletvekilinin, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) uygulamalarına ilişkin iddialarıyla ilgili şekilde İzah yapılmasına gereksinim duyulduğu anlatım edildi. 

Açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine nazaran halk müessese ve kuruluşları tarafından, açıktan tayin etme yapacakları B grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koşullarının belirlenmesi amacıyla yükseköğretim kurumları ile yükseköğretim üst kuruluşlarının, YÖK Başkanlığına başvurduğu anlatıldı. 

Bunların dışında kalan öteki halk müessese ve kuruluşlarının Devlet Personel Başkanlığına başvurduğu ve KPSS'nin usul ve esasları, içeriği, yapılacağı yer ve zamanı, sınavın duyurulması, KPSS'de yer alacak konular ile testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, referans yapacakların tahsil düzeyi, adayların başvurusu, sınavdan elde edilecek puan türlerinin yerleştirmede ve giriş sınavına çağrıda kullanılmasına ve KPSS sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine ait esasların, Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve ÖSYM vasıtası ile müştereken tespit edildiği kaydedildi. 

'Talimat alınması söz konusu değildir'

KPSS'nin, mevzuatla veya DPB ile belirlenen kurallar dışında gerçekleştirilmesinin olasıdır olmadığına değinilen açıklamada, '6114 sayılı yasa gereği ÖSYM, bu kanunla ve öteki mevzuatla verilen vazife ve yetkilerini kendi mesuliyeti altında, müstakil şekilde yerine getirip kullanmakta olup, yürüttüğü iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde, hiç bir organ, makam, merci veya şahıs vasıtası ile emir alınması söz konusu değildir' ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, 31 Ekim 2010'da gerçekleştirilen ve arkasından iptal edilmek mecburiyetinde kalınan 2010-KPSS Lisans Eğitim Bilimleri testinin arkasından yeni bir müessese kanunu ile tekrar yapılanan ÖSYM'nin özellikle İmtihan güvenliği ve gizliliği hususlarında önemli önlemler almak mecburiyetinde kaldığı ve bu doğrultuda konulan kuralların Ödün vermeden titizlikle uygulandığı ifade edildi. 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'ÖSYM bu kapsamda; görev, yetki ve mesuliyet sahasına giren konularda idari düzenlemeler yapmak ve kılavuzlar dizmek yetkisine sahip olup, İmtihan uygulamalarına ait kurallar lazım idari düzenlemeler, lazım kılavuzlar ve gerekse adaylara yapılan duyurular ve bununla beraber sınava giriş uyarılarında defalarca ilan etmektedir. Her namzet ÖSYM’ye önceden bildirdiği şahsi vaziyetleri dikkate alınarak kendisine özgü mani durumlarına müsait biçimde sınava alınmaktadır.

Ancak umumi kurallara istisna şeklinde tanınması istenen öteki bireysel talepler, sınava giren bütün adaylar içerisinde fırsat eşitliğini zedeleyici olmamalıdır. ÖSYM, hakkaniyet ölçülerine uygun, adil ve fırsat eşitliğini gözeten sınavlar yapmak mecburiyetindedir ve yapmaktadır. Münferit kimi haklı olmayan taleplerin öne çıkarılarak, önceden belirlenip defalarca duyurulan kurallara marjinal şekilde istisna uygulanması gerektiği şeklinde ortaya çıkan ve halk vicdanına haklı istek şekilde sunulmaya çalışılan haller asla kabul edilemez.'

'Yerleştirme işlemi yüzde yüz şeffaf'

Açıklamada, DPB hesabına yapılan merkezi yerleştirme işlemlerinde adayların tercihleri alınırken adayların mezuniyet ayrıntıları ile DPB vasıtası ile belirlenen kadro niteliklerinin kontrol edildiği ve kadro niteliklerine uymayan mezuniyet bilgisine sahip adayların tercihlerinin alınmadığı belirtildi. Bu biçimde her adayın yalnızca mezuniyetinden ötürü yerleşebileceği kadrolar için tercih yapabildiğinin anlatıldığı açıklamada, ' Yerleştirme işlemi yüzde yüz şeffaf bir biçimde yapılmaktadır.Yerleştirme neticeleri ile ortak her kadro için oluşan en küçük ve en kocaman yerleştirme puanları yayınlanmakta ve adaylar tercih ettikleri kadrolara en son kaç puanla yerleştirme yapıldığını görebilmektedirler' ifadesi kullanıldı. 

Kadroların yerleştirme sonrası oluşan en küçük yerleştirme puanı değerlerinde kadroların niteliklerinin tesirli olduğu, belirli saha mezunlarının tercih yapabildiği kadroların en küçük yerleştirme puanı değerlerinin bütün adayların tercih yapabildiği kadrolara nazaran daha küçük olduğunun anlatıldığı açıklamada, bu konuya misal şekilde ' KPSS-2014/2 yerleştirmesinde “Sosyal Çalışmacı” kadrosuna yalnızca Sosyal Hizmet Lisans Programı mezunları başvurabildiği için en küçükyerleştirme puanı 62,63277 şekilde gerçekleşirken bütün lisans mezunu adayların başvurabildiği “Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni” kadrosunun en küçük yerleştirme puanı 88,27254 şekilde gerçekleşmiştir. Bu nedenle yalnızca KPSS Puanının yüksek olması bir kadroya yerleşmek için yeterli değildir' açıklaması yapıldı. 

Merkezi yerleştirme işleminin ÖSYM vasıtası ile yapıldığı, fakat tayin etme işlemlerinin yerleştirme yapılan ilgili kuruluşlar ve DPB vasıtası ile gerçekleştirildiğine değinilen açıklamada, kadrolar için tanımlanan mezuniyet özellikleri ile ortak bilgisayar sertifikası, ehliyet, yabancı lisan puanı, cinsiyet benzeri adayların atanmaları için lüzumlu bulunan hususi şartların da tespit edildiği aktarıldı. 

Bu nedenle yerleştirmesi yapılan adayların atanmaları için ilgili kadroya tanımlanmış hususi koşulları sağlamalarının gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, bununla ilgili şekilde tercih kılavuzlarında “Dikkat: Koşullarından herhangi bir tanesini karşılamadığınız bir kadro yahut konuma tercihleriniz içerisinde yer vermeniz ve yerleştirilmeniz biçiminde ilgili müessese vasıtası ile atamanızın yapılmayacağını göz önünde bulundurunuz. Mağduriyete uğramamanız ve öteki adayları mağdur etmemeniz için tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden öncelikle bütün tercihlerinizin durumunuza müsait olduğundan daima emin olunuz” ifadelerinin bulunduğuna vurgu yapıldı. 

Açıklamada, 'Bu nedenle yüzde yüz KPSS puan üstünlüğüne ve mezuniyet piyasası uygunluğuna nazaran yapılan KPSS yerleştirme işlemleri yüzde 100 doğruluk ve şeffaflık ilkesi ile gerçekleştirilmektedir. Hiçbir namzet mezuniyet piyasası uyuşmazlığından ötürü atamasının yapılamayacağı bir kadroya yerleştirilmemekte ve hiç bir namzet puanı yetmediği bir kadroya asla yerleştirilmemektedir. Yerleştirmesi yapılan her namzet emeğinin karşılığı şekilde hakkı bulunan sonucunda elde etmektedir' denildi.

Muhabir: Selma Kasap

Kaynak: AA

ETİKETLER: KPSS , yerleştirme , işlem , yüzde , 100 , şeffaf
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber