Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı00:24 Bakan Işıkhan Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı...00:17 Minik adımlar polis ile beraber teknolojinin peşinde00:11 “Huzur İçin Erzincan” projesi kapsamında bilgilendirme faaliyetleri devam e...00:11 Kayıp 9 büyükbaş hayvanı jandarma ekipleri bulup sahibine teslim etti
Sağlık 07 Eylül 2016 - 10:28 Yorum: 0

Kurban Bayramında et tüketimine dikkat

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bayramda et tüketimine dikkat çekerek, "Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alın ve kesilen kurbanı 1-2...

Kurban Bayramında et tüketimine dikkat

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bayramda et tüketimine dikkat çekerek, "Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alın ve kesilen kurbanı 1-2 gün (24-48 saat) soğutucuda beklettikten sonra tüketin" dedi.

Etleri kesinlikle oda sıcaklığında çözdürmeyin önerisinde bulunan Kandıralı, "Buzdolabında veya mikrodalga fırında çözdürün. Pişireceğiniz miktarda et çözdürün, çözdürülen etleri hemen pişirin, tekrar dondurmayın. Pişirirken haşlama, fırın, ızgara yöntemlerini tercih edin. Mangal yapacaksanız et ile ateş arasında 15 cm mesafe bırakın. Etleri kömürleşecek şekilde kızartmayın. Bu hem vitamin, mineral kaybına neden olur hem de kanserojen madde oluşumunu arttırır. Özellikle kurban etlerinde ızgara ve mangal yöntemiyle pişirmede etin iyi pişmiş olmasına mutlaka dikkat edin. Genellikle bu yöntemlerde etin iç kısımlarının iyi pişmemesinden ve hayvanlardaki hastalıkların insanlara geçme riskinden ötürü ızgara ve mangaldan ziyade etleri kaynatma yöntemi ile pişirmeye ağırlık vermeye çalışın" diye konuştu.

Kavurma ve kızartmalardan uzak durun önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "İlla ki kavurma yapacaksanız kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağdan zengin katı yağları tercih etmeyin. Kendi suyunda kısık ateşte pişirin. Et koyduğunuz yemeğe bir daha yağ eklemeyin. Etin kendi yağı pişirmek için yeterlidir. Kırmızı et hayvansal proteinin ana kaynaklarındandır, demir, çinko ve B12 gibi vitamin ve mineraller içerir ancak kolesterol ve doymuş yağdan da zengindir. Demir emilimini arttırmak için etin yanına C vitamininden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, semizotu, brokoli vb) veya salata (domates, biber, marul, maydanoz, roka, dereotu, tere vb.) tercih edin. Et tüketiminde porsiyon kontrolünü iyi ayarlamak gerekir. Kişi başı günde 3-4 (90-120 g) köfte kadar et tüketilebilir. Etin yağlı kısımlarını mutlaka ayırın , sakatatları tüketmeyin .Yağlı etler özellikle yaşlılar, şeker hastaları, kalp ve damar hastaları, karaciğer hastaları, mide -bağırsak rahatsızlıkları olanlar , kan yağları yüksek bireyler, kilo vermek isteyenler ve kolesterolü yüksek bireyler için oldukça zararlıdır . Hergün hergün et yemeyin . Sebze , meyve ve tahıllardan zengin bir beslenme planı oluşturun. Et sindirimi zor bir besin olduğundan mümkünse öğle yemeklerinde tercih edin. Fazla tüketilen et aynı zamanda midede şişkinliğe, hazımsızlığa, aşırı protein alımından ötürü ürik asit seviyelerinin yükselmesine, bunun sonucu olarak gut hastalığı ve böbrek taşı oluşum riskine ve vücuttan kalsiyum atımının artmasına neden olur" şeklinde konuştu.

Kurban Bayramında aşırı yağlı, tuzlu ve soslu besinlerden uzak durulması gerektiğini kaydeden Kandıralı şöyle konuştu:

"Kremalı, şerbetli, hamur tatlı tüketiminden ziyade ara öğünlerde haftada 1-2 gün sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Mevsimi itibariyle elma, armut, kabak ve ayva tatlısı tercih edilebilir. Çikolata tüketiceksek tercihinizi yüzde 50-70 kakao içeren bitter çikolatalardan yana kullanın . Çay , kahve tüketiminde aşırıya kaçmayın. Hazır meyve suları, gazlı, kolalı içeceklerden uzak durun. Su tüketimini arttırın. Bunun yanı sıra ayran , şekersiz limonata, komposto, hoşaf, rezene, adaçayı, zencefil vb. bitkisel çaylar tercih edilebilir. Fiziksel olarak her daim aktif olun. Açık havada yapacağınız yürüyüşleri günlük rutininizin bir parçası haline getirin ."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber