Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 08 Mart 2015 - 10:15 Yorum: 0

Mahkeme Kararını Verdi! Parkomatlar Sökülecek!

Eski Samsun Belediye Başkanı Avukat Vehbi Gül, cadde ve sokaklara kurulan parkomatlar aracılığıyla ücretli otopark uygulamasıyla ilgili 1. İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Gül, "Yönetmelik iptal edildi, parkomatlar sökülecek" dedi

Mahkeme Kararını Verdi! Parkomatlar Sökülecek!

Eski Samsun Belediye Başkanı Avukat Vehbi Gül, cadde ve sokaklara kurulan parkomatlar aracılığıyla otopark vergisi alındığı, kendisinden de aynı yolla 10 TL alındığı gerekçesiyle 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Vehbi Gül'ü haklı bulan mahkeme, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çıkardığı yönetmeliğin iptaline ve alınan 10 TL'nin iadesine karar verdi.

YOLLAR MİLLETİNDİR
Avukat Vehbi Gül, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2012 yılında çıkardığı yönetmelikle cadde ve sokaklara kurulan parkomatlar aracılığıyla otopark ücreti aldığı, kendisinden de 10 TL tutarında otopark vergisinin tahsil edildiğini belirterek, Samsun 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.  Gül, dava dilekçesinde "Tapu mevzuatına göre yollar, yeşil alanlar, meydanlar ve meralar imar uygulamaları ile DOP alınarak bedelsiz şekilde kamuya terk edilmiş ve bütün milletin mallarıdır ve kamu idareleri bu alanları ancak tanzim etmekle ve halkın en iyi şekilde istifadesine sunmakla mükelleftir. Belediyeler, Anayasa ve yasada verilmemiş bir yetkiyi kullanarak yönetmelik çıkararak yollar ticari gelir kaynağına dönüştürülmüştür. Bu nedenle Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin çıkardığı yönetmeliğin iptalini ve tahsil edilen 10 TL'lik otopark ücretinin iptalini istiyorum" talebinde bulundu.

HUKUKA UYGUN DEĞİL
Vehbi Gül'ün 2013 yılında açtığı davayı karara bağlayan Samsun 1. İdare Mahkemesi, hem yönetmeliği iptal etti, hem de 10 TL'nin iadesine karar verdi. Mahkeminin gerekçeli kararında, Karayolları Trafik Kanunu'nun kamunun kullanımına açık olan yolların otopark uygulamasına tabi tutulabileceği yönünde düzenlemeler getirmediği; ücretli otopark olarak kullanılan alanların imar planlarında yol olarak belirlendiği ve uygulamayla kullanım fonksiyonunun değiştirilemeyeceği; çıkarılan yönetmelikte hukuka ve mevzuat hükümlerine uyarlılık bulunmadığı  sonucuna varıldığı ifade edildi.

PARKOMATLAR SÖKÜLECEK
Eski Samsun Belediye Başkanı Avukat Vehbi Gül de verilen kararla parkomat uygulamasının kanunen noktalandığını belirterek, " Yollar kamunun malıdır, belediyenin malı değildir. Belediyenin mülkiyetinde değildir. Belediye, kanuna aykırı şekilde otopark ücreti alınarak bir uygulamaya girmiştir. Bu uygulamalardan birinede ben muhatap kaldım. Mühim olan alınan otopark ücreti değil, mühim olan kamu düzeninde, topluma hizmet eden idare ve kişilerin anayasaya, adalete ve ahiret duygusuna uygun hareket etmemeleridir. Mahkemenin verdiği karar son derece adildir. Kanuna aykırı bir şekilde çıkarılan yönetmelik iptal edilmiştir. Böylece bugünden itibaren Samsun'da, Büyükşehir Belediyesi otopark ücreti tahsil edemez ve kamuya ait olan sokaklarda, koyduğu cihazları söküp atmak zorundadır. Bu uygulamaya devam edilmesi durumunda, haklarında hem Adalet Bakanlığı'na, hem İçişleri bakanlığı'na, hem de savcılığa şikayette bulunacağım" dedi.

Kaynak : Samsun Haber Gazetesi / Nevin Aydoğan

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber