Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 22 Mayıs 2015 - 09:35 Yorum: 0

Malatya'da 2015 yılı kuru kayısı rekoltesi 69 bin ton

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, "2015 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesini 69 bin ton olarak açıkladı."

Malatya'da 2015 yılı kuru kayısı rekoltesi 69 bin ton

MALATYA - Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, "2015 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesini 69 bin ton olarak açıkladı.

Selvi, Kayısının ilimizdeki durumu, ekonomik önemi ve 2015 yılı tahmini kayısı rekoltesi konularında açıklamalarda bulundu.

        Ülkemizde ticari manada kuru kayısı üretiminin % 90'ı dünya kuru kayısı üretiminin ise % 70'i İlimizde gerçekleşmektedir. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40.000 aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.

        İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, kayısıyla ilişkili tarafların katılımı ile oluşturulan heyet marifetiyle yapılmaktadır. Bu heyet; İl Müdürlüğümüz, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır.

    Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle Nisan ayı içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don zararından dolayı çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçeklenme döneminde, bilhassa hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde hasarın yüksek olduğu ve verimi olumsuz yönde etkilediği, yüksek yerlerde ise meyve tutumunun iyi olduğu tespit edilmiştir. İlimizde toplam 7.478.000 adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2015 yılı kayısı rekoltesi 301.329 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 27.229 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 274.100 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 69.000 ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık % 10'u yaş olarak değerlendirilirken % 90'ı kuru olarak değerlendirilmektedir. 

      İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Akçadağ, Darende, Battalgazi, Yeşilyurt, Hekimhan, Doğanşehir, Kuluncak, Yazıhan, Pütürge, Doğanyol, Kale, Arguvan, Arapgir  İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber