Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 15 Haziran 2013 - 11:38 Yorum: 0

Malatya'daki İnşaat sektörüne Mania darbesi

Malatya’da Milli Savunma Bakanlığı'nın, 2. Ordu Kara Havacılık Alayı nedeniyle kentin güneybatı, batı ve kuzeybatı bölgelerinde uygulanmasını istediği Mania Planı inşaat sektörünü durma noktasına getirdi.

Malatya'daki İnşaat sektörüne Mania darbesi

MALATYA- Malatya’da Milli Savunma Bakanlığı'nın, 2. Ordu Kara Havacılık Alayı nedeniyle kentin güneybatı, batı  ve kuzeybatı bölgelerinde uygulanmasını istediği Mania Planı inşaat sektörünü durma noktasına getirdi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR İŞ BULAMAZ HALE GELDİ
 
Malatya’da yaklaşık 5 yıldır hızlı bir şekilde gelişen inşaat sektörü, bölgede yaşanan ekonomik istikrarsızlık ve "Hava Araçlarının Geçişlerinin Engellenmemesi İçin Düzenlenen Yüksekliğe İlişkin İmar Planı" olarak bilinen Mania Planı nedeniyle, havaalanı çevresinde yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmemesinin yanı sıra mevcut yüksek binaların da "traşlanması" konusu neticesinde inşaat sektörü durma noktasına geldi. İnşaat sahipleri, başlamış oldukları inşaatlarını yarıda bırakmak zorunda kaldı. İnşaatların yarıda kalması neticesinde inşaat sektöründe çalışanlar iş bulamaz hale geldi.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ İLE GÖRÜŞME YAPILDI
 
Malatya'nın Karakavak bölgesinde bulunan ve 2. Ordu Kara Havacılık Alayı tarafından kullanılan havaalanının uçuş emniyeti açısından uygulanmakta olan "Mania Planı" için aralarında Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkci’ninde bulunduğu bir heyet Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'la görüştü. Ankara'da yapılan ziyaretlerle ilgili bilgi veren Başkan Bülent Tüfenkci, "Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile yapılan görüşmede Mania planıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. MÜSİAD Malatya Şubesi’nin hazırlamış olduğu dosyayı da Bakanımıza ilettik” dedi.
 
MANİA PLANI NEDİR? 
 
Mania planları Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Enfrastrüktür Dairesi Başkanlığı tarafından askeri hava alanları için hazırlanmış. Türkiye genelindeki Askeri Hava Alanlarının uçuş güvenliğini sağlamak üzere NATO kriterlerine göre hazırlanan mania planları 1994 yılından itibaren imar planlarına işaretlenmek ve yapılaşmalarda dikkate alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara yayımlanmış. Söz konusu Askeri Hava Alanlarını Sivil Havacılığın da ortak olarak kullandığı ve dünyadaki bir çok ülkede kullanılan kriterler ile standartlığı sağlamak üzere, daha önce üretilen Askeri Hava Alanları Mania planları Uluslararası Sivil Havacılık (ICAO) kriterlerine göre revize edilmiş. Mevcut haliyle revize işlemleri tamamlanan Ankara-Etimesgut ve Güvercinlik, Kayseri-Erkilet, Diyarbakır, İstanbul-Sabiha Gökçen ve Bursa-Yenişehir Askeri Hava Alanları Mania Planları üretilerek daha önce yayımlandı. Ayrıca, Uluslararası Sivil Havacılık Antlaşmasının 14 numaralı teknik ekinde yer alan gölgeleme prensibinin ve mania ışıklandırmasının uygulanmasına da başlandığı belirtiliyor. 
  
MANİA PLANLARININ ÖZELLİKLERİ 
 
Mania planlarının yapım amacı, uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek yüksek yapılaşmaların kontrol altına alınması ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla, mania planı, bu plan kapsamında kalan arazilerde yapılacak inşaatların maksimum yüksekliklerini belirlemektedir. Mania Planları 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birincisi pist, hava araçlarının iniş ve kalkış yaptığı kaplamalı alan. İkincisi pist uzantısı tahdit alanları, pistin bittiği yerden 60 metrelik engelsiz alanlardan itibaren her iki yöne yüzde 2 eğimle 15 km uzunluğunda devam eden yüzey. Üçüncüsü ise pist yanal tehdit yüzeyi, pistin her iki yanında 6 km devam eden ve eğik yüzey, eğik düzlem ve konik yüzeyden oluşan yüzey. 
  
GÖLGELEME PRENSİBİNİN ESASLARI VE UYGULAMA 
 
Mania Planı kapsamında bulunan doğal ve yapay engellerin yüzde 10 ters eğim yüzeyinde (etki alanında) kalan bölgelerde mania planının tanıdığı maksimum yükseklikten daha fazla inşaat yüksekliği verilmesini sağlamaktadır. Bu prensibin ne şekilde uygulanacağı Genelkurmay Başkanlığınca talimat haline getirilmiş olup, uygulama yetkisi yetkili Komutanlıklarda bulunuyor. Ayrıca, gerek mania planından önce, gerekse gölgeleme prensibi ile mania planı tahdit yüzeylerini geçen tüm kamu veya özel ve tüzel şahıslara ait tesislerin Annex 14'de yer alan mania ışıklandırması kuralları çerçevesinde ışıklandırılması gerekiyor. Mania Planlarının uygulama yetkisinin 2965 Sayılı Kanun gereğince belirlenen yetkili Komutanlıklara verildiği, ancak, yetkili Komutanlığın kararına itiraz halinde ise konunun Genelkurmay Başkanlığınca bir defa daha incelenebileceği bildirildi. Mania Planı kapsamında kalan bir arazide inşaat yapılmadan önce, ilgili belediye tarafından arazinin tapu sureti, kadastral ve imar paftası, 1/25.000 ölçekli haritası ve gölgeleme prensibinden faydalanabilecek durumda ise gölgelemeye esas maniaların yeri ve kotlarını belirtir ölçekli ve sayısal harita ile yetkili Komutanlığa başvurulması gerekiyor.  
 
MANİA PLANINA AYKIRI YAPILAR 
 
Mania Planına aykırı olarak yetkili Komutanlıktan izin alınmadan veya alınan görüşe uyulmadan yapılan inşaatların için, "2490 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve 3194 Sayılı İmar kanununun ilgili maddeleri hükümlerine göre mania planlarına uygun hale getirilir" hükmü uygulanıyor.
 
MALATYA’DA MANİA PLANI İLE EN ÇOK ETKİLENEN MAHALLE VE BÖLGELER
 
Malatya’da Mania Planı ile en çok etkilenen mahalle ve bölgeler şunlar: Zaviye, Cemal Gürsel, Aşağıbağlar, Çilesiz, Karakavak (F.Kayahan bulvarı) T.Özal Mahalleleri, Yeşiltepe ile Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yeşilyurt ilçesi. (Malatya Hakimiyet Gazetesi)
ETİKETLER: malatya , mania , planı , inşaat
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber