Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 05 Mart 2015 - 14:08 Yorum: 0

Mersin 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Mersin Valisi Çakacak: "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için hükumetimizin hedeflediği 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğimize olan inancımız, ilimizin gösterdiği ihracat performansıyla daha da pekişmektedir"

Mersin 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı

MERSİN (AA) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Forum Fuarcılık, Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Mersin 10. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Yenişehir Fuar Merkezi'ndeki açılışta, kentin, limanı, serbest bölgesi, yetiştirilen ürünleriyle ticaret ve tarım kenti olduğunu söyledi.

Kentin, 5,5 milyar dolarlık tarımsal üretimiyle de dikkati çektiğini ifade eden Çakacak, "Mersin, 158 bin dekarla Türkiye'deki örtü altı üreticiliğinin yüzde 25'ini karşılıyor. İlimizle özdeşleşen muz, Türkiye üretiminin yüzde 75'ini karşılıyor. Çilek'te yüzde 36, limonda yüzde 56 ile üretimde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alıyor" diye konuştu.

Mersin'de tarımsal ürün ihracatının önemli ölçüde arttığını dile getiren Çakacak, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için hükumetimizin hedeflediği 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğimize olan inancımız, ilimizin gösterdiği ihracat performansıyla daha da pekişmektedir. Mersin'de tarımsal ürün ihracı önemli ölçüde artmıştır. Son 10 yılda bitkisel ürün ihracatımızda 4 kat artış olmuş. Yani 303 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıkmış. Yine aynı şekilde yaş sebze, meyve ihracatı 3,5 kat artarak 129 milyon dolardan 589 milyon dolara yükselmiş. Hububat, bakliyat ihracatımız 4,5 kat artarak 129 milyon dolardan 581 milyon dolara çıktı. 10 yıl içinde bitkisel ürün ihracatı 4-4,5 kat artmıştır. İlimizin sahip olduğu bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesiyle bu rakamların artacağına inanıyoruz." 

Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczysław Cieniuch de Mersin'de ilk kez fuara katılıp, stant açtıklarını söyledi.

Gıdanın önemini vurgulayan Cieniuch, "Biz de gıdaya çok önem veriyoruz. Polonya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içindeki en büyük gıda üreticilerinden biri ve dünyanın bir çok yerine ihracatımız var. Aynı zamanda ithalatımız da var. Çünkü bazı ürünler iklimden dolayı Polonya'da yetiştirilemiyor. Bu yüzden Polonya olarak fuarınıza katılmak istedik. Buradaki ürünlerinizle ilgileniyoruz" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da dünya ekonomisinde ciddi anlamda değişim yaşadığını kaydetti.

Dünyanın hızla değişen yapısı ve artan nüfusun, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerini ulusal güvenlik meselesi haline getirdiğine işaret eden Aşut, Türkiye'nin, Mersin öncülüğünde dünyanın tarım, gıda ve hayvancılık merkezi olacağına inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı,

Yerli ve yabancı 120'den fazla firmanın katıldığı fuar, 8 Mart'a kadar açık kalacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber