Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Eylül 2014 - 16:33 Yorum: 0

Mersin'de Ortadoğulu ve Afrikalılara çölleşmeyle mücadele öğretildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Avcı:

Mersin'de Ortadoğulu ve Afrikalılara çölleşmeyle mücadele öğretildi

MERSİN (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü tarafından "Çölleşmeyle Mücadele Uluslararası Eğitimi" etkinliği düzenlendi.

Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ndeki eğitim kapsamında, 17 Ortadoğu ve Afrika ülkesinden 35 üst düzey yetkiliye çölleşmeyle mücadele kapsamında bilgi verildi. Bilgilendirmenin ardından bahçedeki seralarda ve Toroslar’daki ormanlık alanlarda inceleme yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, Türkiye'nin yüzde 70'inin iklim açısından çölleşmeye duyarlı olduğunu söyledi.

Su kaynaklarının iyi kullanılmaması halinde çölleşmeyle mücadelede sıkıntı yaşanacağına dikkati çeken Avcı, "Ne zaman toprağı değil, bitkiyi sulayan  sistemlere geçersek suyu verimli kullanırsak o zaman çölleşmeyle mücadele etmiş oluruz" dedi.

Çölleşmenin, gıda güvenliğini de tehdit ettiğini vurgulayan Avcı, özellikle kurak memleketlerde yaşayan insanların bu coğraflayardan ayrıldığını aktardı.

Türkiye'nin, çölleşmeyle mücadele ve ormancılık alanında sahip olduğu bilgi birikimini Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle de paylaşmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini anlatan Avcı, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin özellikle ormancılık alanında gerçekleştirdiği faaliyetleri ve tecrübelerini, Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Orta Doğu ülkeleriyle paylaşıyoruz. Ülkelerin bu konulardaki kapasitelerini artırmalarına katkı sağlamak amacı ile eğitim veriyoruz. Özellikle Afrika ülkeleri, başta gıda olmak üzere çeşitli konularda bizden destek istiyor. Biz de kendilerine özellikle maddi destek yerine yapılan işleri yerinde gösterip, teknik elemanlarına eğitim vermek üzere bilgilendirme yapıyoruz. Konuklarımıza çölleşmeyle mücadele ve arazi verimliliğinin artırılması, çeşitlendirilmesi, gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla önce eğitim verip ardından da seralarda ve açıkta yetiştirilen sebze üretimi ve yeni arazilerin açılması konusunda kayaların kırılarak toprak haline nasıl getirildiğini yerinde gösterdik."

Avcı, Afrika’da hızlı nüfus artışına rağmen üretime yönelik çalışmaların çok az olduğuna dikkati çekerek, "Gıda ihtiyaçları hat safhada ve genelde dış yardıma muhtaçlar. Nasıl hayvancılıktan tarıma geçtiğimizi, suyla ilgili hangi metotları izlediğimizi onlara anlatıtık. Devletin katkısı nedir, teşvikler nasıl verilir, kırsal kalkınma nasıl sağlanır ve yöntemi nedir, bu yönde eğitim verdik ve Türkiye’nin engin deneyiminden faydalanmalarını sağladık" diye konuştu.

Eğitime katılan Cibuti Su İşleri Genel Müdürü Djama Ahmet Aouled de edindiği bilgileri ülkesinde uygulamaya çalışacağını belirtti.

Türkiye'nin kalkınmada ve dünya ormancılığında kendileri için işbirliği yapabilecekleri ülke olduğunu ifade eden Aouled, "Bizler eğitime gelmekle büyük kazançlar elde ederek ülkemize döneceğiz. Afrika ülkeleriyle bu yönde yapılacak çalışmaların artarak sürmesini ümit ediyorum ve Türkiye’den uzmanları,yapılacakları yerinde göstermeleri amacıyla ülkemize bekliyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber