Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 27 Ağustos 2015 - 18:43 Yorum: 0

Multipl Skleroz kronik bir hastalıktır

Nöroloji Uzmanı Doktor Yusuf Ziya Bahşi, MS (Multipl Skleroz) hastalığının aniden ortaya çıkabileceğini ve aniden kaybolabileceğini söyledi.

Multipl Skleroz kronik bir hastalıktır

Gözde Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Yusuf Ziya Bahşi, MS (Multipl Skleroz) hastalığının aniden ortaya çıkabileceğini ve aniden kaybolabileceğini söyledi.

Bahşi, MS’nin beyin ve omurilik hastalığı olduğunu ifade ederek, “ MS, beyin ve omurilik hastalığıdır. Beyin ve omurilikte ak maddeyi tutan değişik büyüklükte çok sayıda normalde olmaması gereken gri, sarı renkte, Manyetik Rezonans (MR) da plak diye tanımlanan oluşumların ortaya çıkardığı belirti ve bulgulardan oluşan bir hastalıktır. MS hastaların yüzde 85 ataklar halinde seyreder, yüzde 15 inde ataklar görülmez. Bir yıllık sürede ilerleyici nörolojik (sinir sistemini ilgilendiren) belirtilerle seyreder” dedi.

Bahşi, MS hastalığının en sık 20-40 yaşları arasında görüldüğünü ve erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi.

MS hastalığının belirtilerine değinen Bahşi, şunları söyledi: “ Belirtileri hafif ya da ağır olabilir. Aniden ortaya çıkabilir ya da kaybolabilir. Bulaşıcı değildir. Hastalığın en sık görülen belirtilerinden bazıları şunlardır. Çift görme veya gözün irade dışı hareketi, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, mesane ve kalın barsak kontrolünün kaybı, sendeleme ve denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme, koordinasyon veya karıncalanma hissi, ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi.”

Bahşi, MS hastalığının kronik bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Bugün sadece tek bir laboratuar yöntemi ile MS teşhisi koymak mümkün değildir. Nörolojik muayene, beyin ve omurilik MRI, BOS sıvısı, EMG tetkiki ile konulur. Multipl Skleroz kronik bir hastalıktır. Yani şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı gibidir. Zaman zaman hastalıkta alevlenmeler olacaktır. Biz buna atak diyoruz. Tek atak geçiren hastalarda MS teşhisini tam olarak karşılayan veriler yoksa bu hastalar olası MS teşhisi ile takip edilirler. En erken 3 ay sonra olmak üzere2 - 5 yıl içerisinde ikinci bir atak gelişmesi beklenir. MS tanısı hastalarda ümitsizliğe yol açmamalıdır. Çünkü çok az hastada ilerleyici ve ciddi komplikasyonlarla karşılaşılır” ifadelerini kullandı.

MS hastalığında tıbbi gözetimin önemli olduğunu dile getiren Bahşi, “Genel vücut sağlığını korumak için Fizyoterapi, Psikoterapi ve Danışmanlık, İlaç tedavisi önemlidir. İlaçlar içerisinde yer alan Steroidler, akut ataklarının şiddetini ve süresini azaltmak için kullanılır. MS tedavisinde en başarılı olduğumuz önleyici tedavidir. Böylece hataların yüzde 40’ında ataklar tamamen önlenebilir. MS’ in seyri önceden tahmin edilemez, gereksinimler ve sakatlıklar değişebilir. Bu nedenle sürekli tıbbi gözetim esastır. MS hastalarının çoğu tekrarlayan alevlenmelere rağmen aktif bir hayat sürdürebilir ve hayata olumlu yönden bakmayı öğrenebilirler. Halen MS için kesin bir tedavi olmamakla berber bağımsız, rahat ve üretken olmalarını sağlamak için çok şey yapılabilir” dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber