Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 25 Temmuz 2014 - 21:10 Yorum: 0

Mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Sayın başbakan, cumhurbaşkanı olduğu takdirde mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır" dedi.

Mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik, 'Sayın başbakan, cumhurbaşkanı bulunduğu takdirde her zaman aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır' değerlendirmesinde bulundu. Arınç bununla beraber var anayasanın 1980'de askeri vuruş yapıldıktan sonra kabul edilen bir anayasa olduğunu ve artık bu anayasanın geçerliliğinin kalmadığını kaydederek, 'Türkiye’ye yeni bir anayasa lazım, yeni bir anayasa yapacağız' dedi. 

Arınç, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği mülakatta 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmatik ve başarılı bir başbakan şekilde cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu belirten Arınç, 'Büyük bir ihtimalle de cumhurbaşkanı seçilecek' dedi. 

Sistem tartışması

Türkiye'deki parlamenter sistemle mi devam edileceği olmadan başkanlık yahut yarı başkanlık sistemine mi geçileceği yönündeki bir soruya Arınç, bu konuda parlamentoda siyasi parti grupları arasında bir çalışma olduğunu lakin AK Parti’nin tüm gayretine karşın netice alınamadığını söyledi. Arınç, konuya dair değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: 

'Dolayısıyla bu seçimi müteakip, AK Parti yine iktidara gelirse ve tek başına anayasa yapıcak bir çoğunluğa da sahip olursa, Türkiye’de bir sistem değişikliğine gidilebilir. Başkanlık sistemlerinden birisi anayasada yer alabilir. Bir başka neden de şu olabilir; Türkiye çevresinde büyük krizlerle karşı karşıya. Geçmişten bugüne intikal eden bazı sorunlar var. Kıbrıs problemi benzeri özellikle, Suriye, Irak ve Filistin’de yaşanan olaylar var ve tüm dünyada da barışa yönelik tehditler var. Türkiye’de kuvvetli bir cumhurbaşkanının olması bu sorunların devam edip etmeyeceği meselesinde da bir işaret olabilir. Dış politikada bilhassa kuvvetli bir figür olan sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması, Türkiye için ve bilhassa bölgemiz için de aşırı büyük bir mana anlatım edebilir. Bu sebepler, bu seçimi Türkiye için de bölgemiz için de dünya için de bence ciddi hale getiriyor.'

Cumhurbaşkanının yetkileri

Arınç, seçilecek cumhurbaşkanının mevcut anayasadaki yetkilerini kullanacağını, bunun dışında bir yetkiyi kullanmasının söz konusu olmadığını kaydederek, 'Ancak sayın Başbakan cumhurbaşkanı olduğu takdirde biz seçileceğini umut ederek bunları konuşuyoruz, mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır. Çünkü yapısı böyledir' dedi. 

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamında olsa dahi Türkiye’nin meselelerini çok yakından takip edeceğini ve hükümetle ilişkilerini aşırı daha güçlü tutacağını vurgulayan Arınç, 'Dış politikada da aşırı daha aktif olacaktır. Yoksa anayasada tanınan yetkilerin dışında bir yetki kullanımı söz konusu değil. Ancak 2015'ten sonra anayasada değişiklikler yapılabilir veya yeni bir anayasa söz konusu olursa, oradaki sistem arasında de görevlerini yapmaya devam edecek' ifadelerini kullandı. 

Anayasa tartışması

Mevcut anayasada değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruları da cevap veren Arınç, var anayasanın 1980'de askeri vuruş yapıldıktan sonra kabul edilen bir anayasa olduğunu anımsatarak, bundan böyle bu anayasanın geçerliliğinin kalmadığı kaydetti. Sadece bugün değil geçmişten beri Türkiye’nin bundan böyle sivil, demokratik ve çağdaş bir anayasaya sahip olması gerektiğini söylediklerini vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

 'Yani Türkiye’ye yeni bir anayasa lazım. Bu yeni anayasada yeni bir İdare sistemi benimsenebilir adını ne derseniz deyin, demokratik ölçüler içerisinde. Fransa'da Amerika'da örnekleri bulunduğu gibi. Demokratik batı ülkelerinde örneği bulunduğu gibi. Böyle bir sistem benimsenir ve kabul edilirse,  cumhurbaşkanı ona göre yetkilerini kullanacak. Ancak böyle bir şey olmadığı takdirde kamu vasıtası ile seçilen bircumhurbaşkanı yani 15-20 gün sonra meclis vasıtası ile seçilmiş bir cumhurbaşkanının yetkilerini kullanmaya devam edecek. Yani işin özeti bu. Yeni bir anayasa olmadığı, yeni bir sistem benimsenmediği takdirde bugün için söylüyorum halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı geçmişte meclisin seçtiği cumhurbaşkanına tanınan yetkileri kullanmaya devam edecek. Bu sistemin adını siz koyun.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber