Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 22 Mayıs 2014 - 14:46 Yorum: 0

Nemrut yolu su altında kalacak!

Adıyaman Pütürge köylerinde yapılacak barajla Nemrut’a geçişi önleyip, Kahta arazilerini sulayacak

Nemrut yolu su altında kalacak!

MALATYA - Tepehan Beldesi yakınlarındaki Büyükçay barajıyla köyler, köprüler ve karayolu su altında kalacak

Adıyaman’ın Nemrut Dağına Malatya tarafından yapılan yatırımları engellemekle kalmayıp, Malatya yolunu tamamen devre dışı bırakacak Baraj projesi deşifre oldu. Tepehan yakınlarındak Büyükçay üzerine kurulacak baraj ve Hidro Elektrik Santralı ile Kahta ilçesindeki araziler sulanacak. Malatya tarafından ise Nemrut Dağına ulaşımı sağlayan köprüler ve kara yolu su altında kalacak. Böylece Malatya’nın 1980 yılından beri Nemrut Dağına ulaşımı sağlayan karayolu tarihe gömülecek.

BARAJ PROJESİ GİZLİCE HAZIRLANDI

Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesinde yapılması planlanan Büyükçay barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), çevre sakinleri ile Malatya’daki il yöneticilerinin haberi olmadan Adıyaman tarafından gizlice hazırlandığı ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulduğu anlaşıldı. Tepehan ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlar “bir baraj yapılacak dediler, Malatya’dan sorduk kimse doğrulamadı. Bu barajın bize ve bölgemize hiçbir faydası yok. Kim bu barajı çıkardı anlayamadık” diye konuştular.

BÜYÜKÇAY BARAJI 2012’DE BAŞLADI

Kahta Çayının bir kolu olan Büyük Çay üzerinde, Malatya-Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesinin 4 Kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Büyük çay Projesi ile 12.322 hektar alanın sulanması ve 30MW Kurulu güç ile yılda 84 GWh enerji üretimi hedefleniyor. Büyük çay Barajı talvegden 79 m yüksekliğinde, 4,06 hm³ dolgu hacminde olup; toplam rezervuar hacmi ise 147,69 hm³’tür. Baraj ve HES için planlama ihalesi 16.11.2011 tarihinde yapılmış olup, 21.06.2012 tarihinde sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır. Adıyaman-Kâhta için büyük önem arz ettiği iddia edilen Büyük çay Barajı ve HES Projesi ile 123 bin 220 dekar arazinin sulaması amaçlandığı ifade ediliyor.

MALATYA’YA SORMADILAR BİLE.

Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesine 4 kilometre uzaklıktaki Arhalan ve Yeşildere bölgesinde yapılması planlanan baraj ve HES için, işin planlama ihalesinin yapıldığı belirtilirken, Baraj ve HES projesinin DSİ Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü ve Adıyaman Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü öğrenildi. Adıyaman barajı gizli tutarken, Malatya’daki ilgili kurumlarında vatandaşı bilgilendirmemesi köylüleri çileden çıkarttı.  Köylüler “Baraj yapılacak ve köylerinizle arazileriniz su altında kalacak deniliyor. Ne zaman yapılacak, bizim durumumuz ne olacak. Bu konuda tam bir bilgi yok. Malatya topraklarında yapılacak olan baraj için Malatya’daki ilgili kurumlar neden bizleri bilgilendirmiyor” diye dert yandılar.

ADIYAMAN PLANI DEŞİFRE OLDU

Adıyaman Milletvekilleri ve siyasi kuruluşların önem verdiği Baraj projesiyle Adıyaman bir taşla 2 kuş birden vuracak. Önce Tepehan ve köyleri su altında kalacak, toplanan su Kahta ilçesindeki arazileri sulayacak. Asıl önemli olan ise Malatya’dan Nemrut Dağına ulaşımı sağlayan 2 köprü ile kara yolu ise su altında kalacak. Böylece Malatya’nın Nemrut Dağına ulaşımı engellenmiş olacak. Adıyaman’ın karayolunu devre dışı bırakmak amacıyla bu baraj projesini hazırladığı sanılıyor. Bu projenin deşifre olmasıyla Tepehan bölgesinde yapılacak baraja karşı tepki oluşmaya başladı.  Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Pütürge Belediye Başkanlığının ise projeden habersiz olmaları projenin gizlilikle yürütüldüğünü gösteriyor.

ADIYAMAN BARAJLA HAVA BASIYOR

Tepehan yakınlarındaki Büyükçay barajı ve Hidro Elektrik Santralinden (HES) köylüler bile bihaberken, Adıyaman’da  Milletvekilleri Kahta’da sulu tarımın başlayacağını Adıyaman köylerinden Adalı, Akalın, Aktaş, Beşikli, Cumhuriyet, Çamlıca, Dardağan, Dikenli, Elbeyi, Eskitaş, Geldibuldu, Göçeri, Güdülge, Hasköy, İkizce, Karataş, Oluklu, Tuğlu, Ulupınar, Yenikuşak, Yeşilkaya, Arılı, Belenli, Belören, Boztarla, Büyükbey, Çakıreşme, Çaybaşı, Fıstıklı, Güzelçay, Habibler, Hacıyusuf, İslamköy, Karacaören, Köseler, Narsırtı, Ortanca, Ovacık, Susuz, Şahintepe, Şenköy, Akdoğan, Akkavak, Akkuş, Bostanlı, Bozpınar, Büyükbağ, Çardak, Ekinci, Erikli, Gökçe, Gölgeli, Hasandigin, Narince, Sıraca, Teknecik, Yapraklı, ve Narlıdere köylerinin sulanacağını anlatıyor.

AHMET AYDIN PROJEYİ TAKİP ETMİŞ

Adıyaman Milletvekili ve AK parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise yaptığı bir açıklamada “Yapımı ve projesi devam eden Adıyaman için çok önemli olan Koçali Barajı, Gömikan Barajı, Besni Barajı, Büyükçay Barajı HES Projesi, Çetintep Barajı, Bebek I ve Aslanoğlu üniteleri ile Çelikhan Sulama projeleri hakkında gelişmeleri ciddi manada takip etmekteyiz, Büyükçay Barajı HES projesi Adıyaman-Kâhta Projesi kapsamında olup, proje ile 123.220 dekar zirai arazinin cazibeli olarak sulanması sağlanacaktır. Planlama raporuna esas teşkil eden proje genel vaziyet planı taslağı onaylanmıştır” dediği öğrenildi.

NEMRUT YOLU KAPANACAK

 Tepehan yakınlarındaki Büyükçay Barajı HES Projesi hayata geçirildiğinde Malatya’dan Nemrut Dağına giden Tepehan-Büyüköz köyü arasındaki 2 karayolu köprüsü ile karayolu tamamen su altında kalacağı gibi köyler ve mezra evleri de su altında kalacak. Tepehan’da tepki yaratan baraja karşı sesler yükselirken, Malatya Milletvekilleri, Siyasi Partiler, Belediye Başkanlarının konu hakkında açıklama yapmaları ve konuya eğilmeleri isteniyor.

Vahap GÜNER

Haber Kaynağı: Malatya Sonsöz Gazetesi
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber