Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 22 Eylül 2014 - 18:48 Yorum: 0

Ordu'da yıllık 950 kilogram altın ve 700 kilogram gümüş üretilecek

ORDU (AA) - Fatsa ilçesinde özel bir şirket tarafından yıllık 950 kilogram altın ve 700 kilogram gümüş üretileceği bildirildi.İlçede altın üretim faaliyetleri yapacak şirketin genel...

Ordu'da yıllık 950 kilogram altın ve 700 kilogram gümüş üretilecek

ORDU (AA) - Fatsa ilçesinde özel bir şirket tarafından yıllık 950 kilogram altın ve 700 kilogram gümüş üretileceği bildirildi.

İlçede altın üretim faaliyetleri yapacak şirketin genel müdürü Hakkı Boz, düzenlediği basın toplantısında, 1990 yılında başlayan ilk saha çalışmalarının ardından Yukarı Bahçeler Mahallesinde 4.5 milyon ton altın rezervine rastladıklarını söyledi.

ÇED raporunu 2009 yılında aldıklarını ve 2014'ün Haziran ayında ise şantiye çalışmalara başladıklarını belirten Boz, şunları kaydetti:

"Şantiye çalışmalarını aşırı uç insanlar sabote etti. Şantiye alanımızda  zemin iyileştirme çalışması yapılmakta. Daha sonra belli bir alan geçirimsiz tabaka ile kaplanacak. Biz burada yığın içi tekniğiyle altın üretimi yapacağız. Bunun için altını belli bir orana indirgeyeceğiz. Kırma elemeden geçen malzemeyi yığın içi dediğimiz alana belli aralıklarla sereriz ve üzerine damlama yöntemiyle siyanürlü su verilir. Yığın içi tesisinde siyanürlü suya karışan altın borular vasıtasıyla karbon dolu tanklara iletilir. Bu tanklarda elde edilen altın çamuru 1200 derecede kaynatılır ve altın kalıplarına dökülür. Yıllık 950 kilogram altın ve 700 kilogram gümüş üretilecek."

Boz, siyanürlü suyun ise tekrardan yığın içine gönderildiğini dile getirerek, "Bu döngü bu şekilde sürekli devam eder. Herhangi bir siyanürün ve kullanıldığı malzemenin doğaya salınması kesinlikle mümkün değildir. Sahayı terk edeceğimiz zaman yığın içi dediğimiz ve kullandığımız malzemenin biriktiği toprağı siyanürlü su vermek yerine temiz su vererek temizliyoruz ve saha terk edilmeden önce devletten gelen yetkililer burada son incelemeyi yapıyorlar" diye konuştu.

- Yerel halka destek olunacak

Şirketin İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülsün Atagün, proje alanında  60 köylüyü istihdam ettiklerini ve üretime başladıklarında 200 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üretim sahamızdaki bütün iş gücü yerel çevreden sağlanacaktır. Yemek, güvenlik, taşıma ve ekipman kiralamayı da aynı şekilde yerel kişilerden yapacağız. Proje sahamızın etki alanındaki üniversite öğrencilerine öğrenim bursu vereceğiz. Sağlık ve eğitim projelerine destek olunacak. Çocuk ve ev hanımlarına yönelik eğitim programları düzenleyeceğiz. Bu Fatsa’ya kurulacak olan Türkiye'de 4 yerde bulunan maden standardında olacak."

Fatsa ilçesinde açılmak istenilen siyanürle altın arama madeni köylüler tarafından sağlığa zararlı olduğu düşüncesiyle protesto edilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber