Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 24 Ekim 2014 - 01:33 Yorum: 0

Ortadoğu'nun labirentlerinde yolunuzu kaybedersiniz

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye politikasında bütünleşik bir stratejiniz yoksa nasıl bir kara harekatı yapacaksınız? Bir ülkeye girip kara harekatı yapmak öyle çok kolay bir şey değil" dedi.

Ortadoğu'nun labirentlerinde yolunuzu kaybedersiniz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Suriye politikasında bütünleşik bir stratejiniz yok ise nasıl bir kara harekatı yapacaksınız? Bir ülkeye girip kara harekatı yapmak öyle çok aşırı basit bir şey değil. Hele Ortadoğu'nun labirentlerinde yolunuzu kaybedersiniz' dedi.

Kurtulmuş, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ait soruları cevapladı ve değerlendirmelerde bulundu.

'ABD başkanlığındaki koalisyonun 3 yıllık planı size gönderdiklerinde arasında Türkiye'nin de kara harekatı yapması mı vardı?' sorusu üstüne Kurtulmuş, 'Şimdi birtakım çevrelerden şöyle bir yaklaşım belki ortaya çıktı. 'Türkiye bu işin içerisine girsin'. Biz meseleyi görüyoruz. Suriye politikasında bütünleşik bir stratejiniz yok ise nasıl bir kara harekatı yapacaksınız? Bir ülkeye girip kara harekatı yapmak öyle çok aşırı basit bir şey değil. Hele Ortadoğu'nun labirentlerinde yolunuzu kaybedersiniz' diye konuştu.

ABD'nin, Irak ve Afganistan'da yaşadığı sıkıntılara gösteren Kurtulmuş, 'Çok basit şeyler değil. Kaldı ki bu Irak ve Afganistan stratejisi bunun şeklinde de değil. Orada nihayetinde ABD'nin domine ettiği, tek başına ortaya koyabildiği bir kendisince doğru hata stratejisi vardı lakin Suriye meselesi öyle değil. Bir koalisyon mevcut lakin bu koalisyonun da bundan sonra nasıl devinim edeceği, Suriye'de nasıl bir politik çözüm bulacağına ait müşterek bir düşüncesi yok' değerlendirmesinde bulundu.

'Diğer devletlerin tavırlarından da anlıyoruz'-

'Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki özerk yapıya 'evet' der mi, yok ise bu kırmızı çizgi midir? Dört ülkede Kürt yapısına 'Büyük Kürdistan' deniyor. Buna ilişkin bir gidişat görüyor musunuz?' sorusuna karşılık Kurtulmuş, 'Günümüzün realitesinden devinim ederseniz bölge şartlarının böyle bir müstakil Kürdistan'a müsaade etmeyeceğini görmek lazım. Şu anda bunu başka devletlerin tavırlarından da anlıyoruz, algılıyoruz' dedi.

Kurtulmuş, 'Yeni dağılmalar, parçalanmalar, yeni yapılanmaların ortaya çıkmasından daha mühim bulunan şey, bölgenin bir tüm şekilde emniyetini nasıl sağlayacağız, bunun üstünde durmaktır. Kürtler daha çok esenlik arasında nasıl yaşayacak. Araplar, Sünniler, Türkmenler, Nusayriler, bu topraklarda yaşayanlar nasıl olacak da daha esenlikli bir atmosferde yaşayacak' ifadesini kullandı. Bunun için de bütünleşik bir plana gereksinim olduğunu dile getiren Kurtulmuş, 'Zaten olasıdır olduğunca bölünmüş bir Suriye var. Daha çok bölebilirsiniz Suriye ülkelerini lakin bu bir politik çözüme götürmeyecek' yorumunu yaptı.

Kurtulmuş, 'Mühim bulunan Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Bu toprak bütünlüğünün korunması arasında aslolan halklara daha çok yer verilmesidir. Halkların özgürleşmesidir' diye konuştu.

'Orada bir koridor oluşmasını Amerika mı istiyor' sorusu üstüne de Kurtulmuş, 'Ben Amerika'nın koridor istediğini zannetmiyorum. Ben Kobani meselesinin ABD ve koalisyon bakımından bir şeref meselesi yapıldığını düşünüyorum' dedi. 

'Aslolan süreci hakları koruyacak şekilde sonlandırma iradesidir'-

Kurtulmuş, 'İmralı'da sekreterya oluşturulması' konusuna ait soruya, 'Tabii bu da işin detay kısmı. Mühim bulunan esas sorun adadan gelen haberlerin doğru bir biçimde iletilmesi ve adadan birbirinden değişik görüşlerin ortaya çıkmaması' karşılığını verdi.

'Çarpıtılıyor muydu bugüne kadar' sorusuna karşılık Kurtulmuş, 'Ne konuşulduğunu bilmiyorum lakin hepimiz görüyorduk yalın bir yurttaş olarak, bir gün başka bir şey çıkıyor, başka bir gün başka bir düşünce çıkıyor. Aslolan burada süreci gerçekten İçten şekilde Kürt halkının lehine, haklarını koruyacak biçimde sonlandırma iradesidir. Bu manada da adanın da bu iradeyi koruması ve İçten biçimde sürdürmesi gerekir' diye konuştu.

Kobani bahanesiyle yapılan eylemlerde yaşananları Türkiye'nin hak etmediğini vurgulayan Kurtulmuş, 'Bunların tamamı bizim evlatlarımız, bu çocukların, bu insanların, bu gençlerin bir daha hiç bir biçimde ölmeyeceği bir ortamın sağlanması, bu ciddi bir irade gerektiriyor. Savaşmak basit bir iştir maliyeti olmaktadır ama barış daha zor bir iştir. Zor işin de ben çoğunu bitirdiğimizi düşünüyorum' ifadesini kullandı.

'Belki Öcalan gazetecilere sima yüze İzah yapıcak yahut akil insanlara. Ne süre o ziyaretler' sorusu üstüne Kurtulmuş, şöyle konuştu:

'Bunlar bundan sonraki sürecin selametle yürümesine bağlı bulunan işlerdir, doğru bir istikamette yürümesine bağlı bulunan işlerdir. Yıllardır söylediğimiz şeyi bir defa daha izah etmek isterim, Türklerin gururu, Kürtlerin onuru. Büyük Türk kitle diyecek ki, 'burada vatanın birliği, dirliği konusu için aksi bir vaziyet yok', Kürtler de 'evet bizim hakkımız, onurumuz korunuyor' diyecek. Asıl olan budur. Ben çözüm sürecinde bir numaralı muhatabın da bizatihi Türkiye halkının kendisi bulunduğu kanaatindeyim.'

Kurtulmuş, 'Öcalan 5 kişiyle mi kalacak' sorusunu yanıtlarken, 'Bunlar Adalet Bakanlığı'nın yapacağı düzenlemedir' dedi.

'Daha netleşmedi mi' sorusu üstüne Kurtulmuş, 'Tabii ki netleşir, karar verilir, nihayetinde bir gün arasında bunlar olur. Ama öncelikle her insanın bu çözüm sürecine sahip çıktığını net bir biçimde ortaya koyması lazım. Hem çözüm süreci devam etsin, hem sokaklar karışsın, ikisi ani bire olmaz. Bir elimiz tetikte bir elimiz sulh masasında, bu olmaz. evvel tetiklerden, molotofkokteyllerinden, bombalardan elinizi çekeceksiniz' değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin muhatabının milletin kendisi olduğunu yineleyen Kurtulmuş, makul çoğunluğun 'burada hata bir şey yapılmıyor' duygusunu korumasının ciddiyet taşıdığını belirtti.

Erken seçim düşünülüp düşünülmediğine ait soru üstüne de Kurtulmuş, bu konu için parti arasında ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadığını, pratik manada erken seçimin gündemde olmadığını söyledi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber