Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 29 Nisan 2021 - 13:38 Yorum: 0

OSBÜK ve TOBBUYUM arasında arabuluculukta iş birliği protokolü imzalandı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM), arabuluculuğun...

OSBÜK ve TOBBUYUM arasında arabuluculukta iş birliği protokolü imzalandı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM), arabuluculuğun benimsenmesi, yaygınlaşması, tanıtılması ve eğitim konularında iyi niyetli iş birliklerinin resmileştirilmesi için iş birliği protokolü imzaladı.

Video konferans yöntemiyle yapılan imza törenine TOBBUYUM Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek, TOBBUYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel ve OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü katıldı. Arabuluculuğun önemine değinen TOBBUYUM Yönetim Kurulu Başkanı Çiçek şunları kaydetti:

"Adalet Bakanlığı dönemimde 4,5 yıl karşılaştığım birkaç problem var. Bunlardan bir tanesi hala devam ediyor. Bu sadece bizim için değil, tüm gelişmiş ülkeler bakımından da şikayet. Davalar çok uzun sürüyor. 30-40 yıllık babadan oğula, toruna kadar süren davalar var. Ticari davalar sizi ilgilendiriyor. Çünkü ticari davaların iki tarafı da "Odalar Birliği" mensubudur. İş davalarında kararlardan birisi büyük bir ihtimalle yine bu camianın mensuplarıdır. Bu davalar 3 ile 5 yıl sürebiliyor. Bu olay vatandaşı canından bezdiriyor. Mahkeme tabiri çok olumlu şeyleri çağrıştırmıyor. Onun için gelişmiş ülkeler, özellikle Avrupa Konseyine üye olan 47 ülke, ben Adalet Bakanı olduğumda 2000'li yıllardan itibaren bir çalışma yaptı. Davaların uzun sürme süreci ortak bir paydadır. İngiliz'in, Fransız'ın veya Alman'ın da sıkıntısıdır. Ne yapılabilir? İşte bu alternatif uyuşmazlık çözümü. Yargı dışında, mahkeme koridorlarında sizin firmanızın isminin ikide bir mübaşir tarafından okunması hoş bir şey değildir. Bu olay şirketin itibarını kaybetmesine neden olur. Mahkemede davalar hem uzun sürer hem masraflıdır arabuluculuğa nazaran, hem de sonuçta mahkemenin verdiği karar bazen taraflardan birini, bazen ikisini de tatmin etmez. Dolayısıyla bir memnuniyetsizlik de mahkeme kararlarında oluşur. İşte Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke bu arabuluculuk sektörünü ortaya çıkardı."

Çiçek, Türkiye'nin arabuluculuk konusunda attığı adımın Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde çok doğru bir iş olduğunu belirterek, "Çok şükür arabuluculuk Türkiye'de de işler hale geldi. Böyle bir müessesenin iş hayatımıza, hukuk hayatımıza ve devlet hayatımıza katılmasındaki en büyük pay TOBB'undur. Bu konu iş dünyası bakımından önemli bir hizmettir. TOBB kendi mensuplarına bir hizmet olarak veriyor bunu" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber