Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Ekonomi 10 Mart 2015 - 15:53 Yorum: 0

Osmaniye'de "Yer fıstığı konferansı"

Prof. Dr. Arıoğlu: "Türkiye'nin yer fıstığı üretiminde ABD ve Çin kadar potansiyeli var"

Osmaniye'de 'Yer fıstığı konferansı'

OSMANİYE (AA) - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu, Türkiye'nin yer fıstığında ABD ve Çin kadar potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Osmaniye Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen Yer Fıstığı Konferansı'nda "Yer fıstığı yetiştirme tekniği" konulu konuşma yapan Prof. Arıoğlu, yağlı tohumlar arasında ekonomik bakımdan önemli yere sahip olan yer fıstığının ağır bünyeli topraklar hariç her toprakta kolaylıkla yetişebileceğini belirterek, "Yer fıstığı verim potansiyelimiz oldukça yüksek, yeter ki bilinçli üretim yapalım. Türkiye'nin yer fıstığı üretiminde ABD ve Çin kadar potansiyeli var" dedi.

Katılımcılara, yer fıstığı yetiştiriciliğinde toprağın hazırlanması, ekim, gübreleme, ilaç kullanımı, sulama, hastalıklarla mücadele ve hasat konularında teknik bilgiler veren Arıoğlu, konuşmasının ardından çiftçi ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Osmaniye Valisi Kerem Al da, yer fıstığı üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de 350 işletmede 3 bin 500 kişinin istihdam edildiğini ve yer fıstığının kent ekonomisine yılda 100 milyon lira gelir sağladığını belirtti.

Yer fıstığının yakın zamana kadar kuru yemiş olarak tüketildiğini, son yıllarda sabundan yemeklik yağa kadar üretiminin çeşitlendirildiğine değinen Vali Al, "Yer fıstığı sektörünün gelişmesi için çiftçiye, sanayiciye, akademisyenlere ve devlete düşen görevler var. Bu sektörün gelişmesi için çalıştaylarımız devam edecek" diye konuştu.

Konferansın ikinci oturumunda ise, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nden Dr. Ferda Seyhan, "Yer fıstığının raf ömrünün belirlenmesi ve kalitesinin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar" konulu raporunu sundu.

Konferansa, kuru yemiş sektöründe faaliyet gösteren sanayici ve iş adamları, akademisyenler ve çiftçi temsilcileri katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber