Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 17 Aralık 2014 - 13:03 Yorum: 0

Osmanlıca klavye ilgi görüyor

Isparta'da bir şirketin Ar-Ge çalışması sonucunda geçen yıl üretimine başladığı ve 4 bin adet üretilen Osmanlıca klavye ilgiyle karşılandı.

Osmanlıca klavye ilgi görüyor

Kur'an-ı Kerim basımı oluşturan şirketin müdürü Ali Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin İslam ile bütünleşmek hesabına 'Osmanlı alfabesi' biçiminde bir Elifbayı geliştirdiğini söyledi. 

Osmanlıca'yı halkın sanki yeni bir lisan bunun şeklinde gördüğünü dile getiren Yıldız, bunun doğru olmadığını, Türklerin uzun bir süre boyunca Osmanlıca'yı kullandığını kaydetti. 

Osmanlıca'nın günümüz Türkçe'sinden çok farkı bulunmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Kur'an harflerinin kullanılması olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'deki zengin Osmanlıca arşivinin okunması için Osmanlıca'nın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, son zamanlarda alaka bakmaya başlayan Osmanlıca'nın sanal ortamda da kullanılmaya başlandığını söyledi. 

Osmanlıca'nın yanında Latin harflerine de yer verildi

Daha sorunsuz yazılabilmesi hesabına geçen sene üstünde Osmanlıca karakterlerin olduğu klavye üretmeye karar verdiklerini bildiren Yıldız, şöyle konuştu:

'Yaptığımız araştırmada, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği anlamında taslağı bulunduğunu öğrendik. TSE'nin taslağından yararlanarak kuruluş bünyesindeki Hay-Teknoloji birimi, üstünde Osmanlıca karakterlerin olduğu klavyeyi geliştirdi. Osmanlıca harflerin yanında Latin harflerine de yer verdik. Osmanlıca klavye, kullanım açısından da çok çok rahat. Osmanlıca'daki 'kaf' harfi ile Latince'deki 'K' harfi tıpkı tuşa yerleştirildi. Bu konu ile ilgili hiç bir sorun çekilmeyecek. Yani sanıldığı bunun şeklinde zor değil.' 

Patenti de aldıkları Osmanlıca klavyenin beraberinde bir kurulum CD'si verdiklerini belirten Yılmaz, 'Bir sene evvela satışa sunulan klavye yoğun alaka görüyor. Bu, vatandaşların Osmanlıca'yı sanal ortamda da sorunsuz kullanımı istemelerinden kaynaklanıyor' dedi.

İlk aşamada 4 bin klavye üretildi

Yılmaz, geçen sene ilk aşamada 4 bin klavye üretildiğini ve mühim bölümünün satıldığını bildirerek, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesinin peşinden klavye satışlarında artış beklediklerini, buna kıyasla üretimlerini artıracaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Isparta , Üretim , Osmanlıca
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber