Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 15 Ekim 2014 - 08:50 Yorum: 0

Polise ‘hakimsiz’ ev arama yetkisi!

'Alman Modeli'nin örnek alındığı yeni düzenlemede polise verilen en dikkat çekici yetkilerden birisi ise 'hakim kararı olmadan ev arama' yetkisi.

Polise ‘hakimsiz’ ev arama yetkisi!

Yurt genelinde kanlı geçen Kobani eylemlerinin ardından toplumsal olaylarda cezaları artıran ve polise yeni yetkiler getiren güvenlik paketi üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç‘ın ‘Alman modeli’ olarak tanımladığı yeni düzenlemede polise geniş yetkiler geliyor.

Polise verilen en dikkat çekici yetkilerden birisi ise ‘hakim kararı olmadan ev arama’ yetkisi. İşte muhalefetin ‘çağ dışı’ olarak tanımladığı ve uygulamaya girmesi beklenen yetkilerden bazıları:

-Ülke çapında terörle mücadele kapsamında ‘önleyici’ soruşturmalar yapabilme. Ağır suçlar söz konusu olduğunda ve soruşturma sırasında somut bir tehlike sezilmesi halinde emniyet teşkilatı görevlileri, hakimin izni alınmak koşuluyla kişisel bilgisayarlara giriş yapabiliyor.

-Polis, devletin birliği ve güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarda kişisel bilgisayarlara girebiliyor. Polis, kimi durumlarda ev sahibinin izni alınmadan arama yapılabiliyor.

-Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Söz konusu modele muhalefetin tepkisi sürüyor. Uygulamayı ‘cağ dışı’ olarak tanımlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu konuyla ilgili “Polis devleti oluyoruz” yorumunda bulundu.

Haber Kaynağı: SÖZCÜ
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber