Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 26 Mart 2015 - 14:48 Yorum: 0

SAÜ'de "İslam İktisadına Osmanlı Tecrübesinden Bakmak" Çalıştayı

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ), ''İslam İktisadına Osmanlı Tecrübesinden Bakmak'' başlıklı çalıştay serisinin ilki gerçekleştirildi.SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE)...

SAÜ'de 'İslam İktisadına Osmanlı Tecrübesinden Bakmak' Çalıştayı

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ), ''İslam İktisadına Osmanlı Tecrübesinden Bakmak'' başlıklı çalıştay serisinin ilki gerçekleştirildi.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı ile İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (İSEFAM) Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan SBE Müdürü Prof. Dr. Fatih Savaşan, çalıştayın temasının, fosforlu piyasa düzeyi ve fiyatlar konusu olduğunu söyledi.

Önceki çalıştaylarda, günceli kavramaya ve sorunları görüşmeye çalışan bir çerçeve çizildiğini anlatan Savaşan, bu çalıştayla birlikte konuyla ilgili ayrı bir boşluğun da doldurulmuş olacağını ifade etti.

Savaşan, Osmanlı tecrübesinden İslam iktisadına bakıldığında, bazı konuların güncel ekonomi sistemine doğrudan aktarılamayacağını belirterek, "Bu konuda öğrenilecek çok şey olduğunu da kabul edilmesi gerekiyor" dedi.

İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Ömer Karaoğlu da Osmanlı’nın tarihsel deneyimi konusunda son dönemde artan çalışmaların, yeni araştırmalarla desteklemesi gerektiğini altını çizdi.

Osmanlı tecrübesinin, İslam iktisadı alanındaki çalışmalar için hem kuramsal, hem de uygulama anlamında zengin bir arşiv değeri taşıdığına işaret eden Karaoğlu, "Tartışılarak ortaya çıkacak belge ve bilgiler, önümüzdeki dönemlerde dünya için önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan  da böyle çalıştayların karşılıklı disiplinlerin akademik ortamda paylaşılabilmesi bakımından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Çalıştayın, İslam ekonomisi alanında tarihsel sürekliliğin anlaşılması açısından önemine değinen Arkan, konuya Osmanlı tecrübesinin eklenmesinin de bu kapsamda faydalı olacağını söyledi.

Çalıştay, açılış konuşmaların ardından “Osmanlı İktisadi Düşüncesinin Temel Parametreleri”, “19. Yüzyıl Osmanlı Düşünce Dünyasında Erken İslam Tarihi ve İktisadi Gelişme”, “Fetih Sonrası Süreçte İstanbul’da Ekonomik ve Sosyal Hayatı Canlandırma Faaliyetleri”, “Osmanlı Devleti’nde Bir Ticaret Şehri Adapazarı ve Gümrüğü” konu başlıklarındaki sunumlarla devam etti. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber