Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 30 Temmuz 2014 - 17:41 Yorum: 0

Savunduğumuz ilkeler AB değerleriyle uyumlu

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Savunduğumuz ilkelerin büyük bir kısmı, AB değerleri ve ilkeleriyle de uyum gösteriyor. Dolayısıyla onların da dikkatinden kaçmıyor bu gelişmeler" dedi.

Savunduğumuz ilkeler AB değerleriyle uyumlu

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, siyasi düşüncelerini, ati vizyonuna ve nasıl bir Türkiye hayali kurduğuna dair her şeyi rahatlıkla anlatım edebileceğini belirterek, 'Kişisel yaşantımızı, servetimizi, geçmişimizi, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız nedeni ise halkın başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık. Gizleyecek, saklayacak herhangi bir şeyi olan fakat halkın huzuruna çıkmaktan korkar' dedi. 

Demirtaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ve Birinci Müsteşar Francois Naucodie ile görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilere İzah oluşturan Demirtaş, daha öncelikle planlanan bir görüşme kapsamında Manservisi ve Naucodie ile bir araya geldiklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı seçimine yaklaşımları, kampanyaya dair görüşleri ile gelecek vizyonlarının Avrupa Birliği yönünden da yakından izlendiğinin altını çizen Demirtaş, şunları kaydetti:

'Hem başka adayların çalışmaları hem de bizim yaklaşımımız, sayın Büyükelçi yönünden AB'ye rapor edilecek. Dolayısıyla bugün yaptığımız görüşme bizim açımızdan da ciddi bir görüşmeydi. Sayın Büyükelçi merak ettiği, cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle hem detaylara hem geleceğe dair merak ettiği tüm soruları sordu. Biz de görüşlerimizi açık yüreklilikle paylaştık.'

Demirtaş, Manservisi'nin şu ana kadar iki adayla bir araya geldiğini anlatım ederek, şöyle devam etti:

'Sayın İhsanoğlu ile de bir buluşma gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Üçüncü adayla konuşma ihtimalleri bulunmaz benzeri görünüyor zaten. Kendilerinin belki ilgiyi mevcut fakat herhalde 3 adayı da kamuoyu tıpkı anda hiç bir yerde göremeyecek, görünen o. Biz de bugün değişik bir ilkesel duruş, bir tek çizgiye karşı asıl demokratik seçenek şekilde bu seçim çalışmasında mücadelemizi yürüttüğümüzü, sürdürdüğümüzü belirttik. Savunduğumuz ilkelerin büyük bir kısmı, ciddi bir kısmı, AB değerleri ve ilkeleriyle de uyum gösteriyor. Dolayısıyla onların da dikkatinden kaçmıyor bu gelişmeler. Tabii ki kendi değerlendirmelerini kendisi rapor edecek, Büyükelçi şekilde kendi kurumuna sunacaktır.'

Bir gazetecinin, 'Manservisi merak ettiği soruları sordu dediniz, ne merak ediyorlar?' sorusu üzerine Demirtaş, cumhurbaşkanı adaylarını yakından izlediklerini, nasıl bir cumhurbaşkanlığı vaat ettiklerini, ulaşılmak arzulanan hedefleri merak ettiklerini aktardı. 

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

'İkinci tura dair kalırsak, kalmazsak tutumumuzun, tavrımızın ne olacağını merak ediyorlar. Aynı sürede HDP'nin Eş Genel Başkanıyım dolayısıyla partimizin de ati vizyonu şekilde nasıl bir Türkiye hedeflediğini, 2015 seçimlerinden sonrasına dair beklentilerin neler olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bölgedeki gelişmeler, bilhassa Suriye, Irak'taki gelişmeler, AB'nin yakından takip ettiği mevzular, tüm bu konuları tartıştık.'

Cumhurbaşkanı adaylarının bir araya gelmesi

Seçim öncesi 3 cumhurbaşkanı adayının bir araya gelmesiyle ilgili soru sorulan Demirtaş, bir televizyon programında bir araya gelinmesinde büyük yarar gördüğünü söyledi. 

Demirtaş, 'Çünkü halkın başkanını seçiyoruz. Halk seçeceği kendi başkanını daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Bütün detaylarıyla anlama hakkına sahiptir. Bu da fakat adayları tıpkı anda karşılaştırabileceği, soruların objektif şekilde sorunsuzca sorulabileceği bir ortamla olası olabilir. Seçime bu kadar kısa bir zaman kalmışken, halen kamu adayların bazılarını iyi tanımıyorsa, bazı konularda şüpheleri gidermek lazım. Ben buna açık olduğumu belirttim' değerlendirmesinde bulundu. 

Her çeşit soruyu diri yayında cevaplamaya açık olduğunu anlatım ettiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

'Siyasi düşüncelerimi, ati vizyonumuza, nasıl bir Türkiye hayali kurduğumuza dair her şeyi rahatlıkla anlatım edebilirim. Kişisel yaşantımızı, servetimizi, geçmişimizi, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız nedeni ise halkın başkanı olmak istiyoruz. Herkesin başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık gizleyecek, saklayacak herhangi bir şeyi olan fakat halkın huzuruna çıkmaktan korkar. Seçime 10 gün benzeri kısa bir zaman kaldı halen çağrımı sürdürdüğümü belirtmek istiyorum.'

Demirtaş, 'Üç namzet yerine yalnızca iki adayın katılacağı bir program olmamakta mı?' sorusu üzerine ise 'Üç namzet olursa anlamlı olur fakat bana göre. Çünkü tıpkı anda karşılaştırma ve tıpkı soruları tıpkı adaylara yöneltmenin bir manası yok. Farklı adaylara tıpkı anda yöneltmek anlamlı olur. Üçünün bir arada olması şüphesiz daha aşırı seçmen açısından iyi olur' diye konuştu.

Türkiye'de bu kültürün gelişme göstermesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, bir 'savaş hazırlığı' yapmadıklarını söyledi. 

Demirtaş, 'Erdoğan ve İhsanoğlu, bizim düşmanımız değil, biz de onların düşmanı değiliz. Bir siyasi rekabet sürdürüyoruz. Ortada haksızlıklar ve antidemokratik bir metod var. Bütün bunlar elbetteki eleştirdiğimiz hususlar fakat biz 10 Ağustos'ta harp meydanına çıkmayacağız. Dolayısıyla insani ilişkilerin dahi gözardı edildiği siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda bir arada yaşama kültürü, inancı, demokratik politika yapma bilinci gelişmez. Sayın Erdoğan bunun büyüme göstermesine katkı sunmuyor. Bu tavrıyla kamplaşma, kutuplaşmayı derinleştiriyor. O nedenle üç adayın bir arada olup tüm soruları olgunlukla cevaplayabilmesi lazım ki kamu bundan sonra tüm seçimlerde adaylardan bunu istesin, beklesin' ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş, basın mensuplarına şeker ikram etti.

Muhabir: Muharrem Aksakallı

ETİKETLER: Savunduğumuz , ilkeler , AB , değeryle , uyumlu
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber