Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 20 Ekim 2014 - 19:03 Yorum: 0

Suriye için acil politik çözüme ihtiyaç var

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, "Suriye'deki durum için çok acil şekilde politik çözüme ihtiyaç vardır. Dünya bunu hatırlamalı, Suriyelilerin çektiği acıları görmeli ve harekete geçmelidir" dedi.

Suriye için acil politik çözüme ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 'Suriye'deki vaziyet için fazla fazla acil biçimde politik çözüme ihtiyaç vardır. Dünya bunu hatırlamalı, Suriyelilerin çektiği acıları görmeli ve harekete geçmelidir' dedi. 

Amos, Ankara'daki BM merkezinde düzenlediği matbuat toplantısında, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin barındığı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve Gazintep'e dün gerçekleştirdiği ziyaretleri değerlendirdi. 

Bölgede kurulan geçici barınma merkezine ½ si çocuk olmak üzere 5 bin insanın sığındığını belirten Amos, orada tanıştığı ailelerin psikolojik şekilde fazla fazla ağır şeyler yaşadığını söyledi. Amos, şiddet ve vahşet içeren hikayeler dinlediğini belirterek, çocukların çok açık bir biçimde psikolojik desteğe gereksinimi olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'de 900 bini kayıt altında olmak üzere, 1.6 milyon Suriyeli mültecinin sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatan Amos, 'Türk Hükümeti'ne Suriye'den gelen ve sığınma talebinde olan insanlara gösterdiği bonkör davranış ve tutumdan dolayı teşekkürlerimi yinelemek isterim. 170 bini aşkın sivil Kobani'den Türkiye'ye sadece haftalar arasında sığınma istek etti, Türk yetkililerse duruma çok süratli bir biçimde müdahale etti' dedi. 

Amos, Suriye içinde takribî 11 milyon insanın yardıma muhtaç ve bölge ülkelerde 3 milyonu aşkın kişinin mülteci mecburiyetinde olduğunu, bunların 1,1 milyondan fazlasının da Lübnan'da bulunduğunu anımsattı. Lübnan'ın nüfusunun üçte birinin Suriyeli sığınmacılardan oluştuğunu anlatım eden Amos, 619 bin Suriyeli'nin de Ürdün'de olduğuna işaret etti.

Suriyeli ailelerin korunmasının kış geldiği için çok daha akut bir vaziyet aldığını belirten Amos, bu insanların onurlu hayat sürmeye hakları olduğunu anlatım etti. BM'nin Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine erişebilmek için çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Amos, 'Fakat natürel ki bizlerin de yapabileceği şeylerin bir sınırı var. Hayatlarını kurtarabiliriz, onlara kıyafet, ev, sığınak, gıda, eğitim sağlayabiliriz ama insanların fazla fazla acil bir biçimde ihtiyaç duyduğu güvenlik ve korumayı her süre veremeyiz' ifadelerini kullandı. 

Amos, dünkü ziyareti sırasında Humus'tan ayrılıp Kobani'ye gitmiş oradan da Suruç'a sığınmak mecburiyetinde kalmış mülteci bir kadınla konuştuğunu anlatarak, kişilerin gelecekleri ve çocukları için kaygı duyduklarını ve korktuklarını anlatım etti. 

Suriye'deki vaziyet için fazla fazla acil bir biçimde politik çözüme ihtiyaç olduğunu söyleyen BM Koordinatörü Amos, 'Dünya bunu hatırlamalı, Suriyelilerin çektiği acıları görmeli ve harekete geçmelidir' dedi. 

'BMGK güvenli bölge kararı alırsa, gerekeni yaparız'

Amos, Türkiye'nin Suriye sınırında yapılmasını talep ettiği güvenli bölge konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin şu an itibarıyla konuya ait bir karar alacağını düşünmediğini dile getirerek ancak böyle bir karar alınması mecburiyetinde bir BM kurumu şekilde oradaki kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için gerekeni yapacaklarını anlatım etti. 

Suriye içinde oluşturulacak bu bölgelerin korunmasını sağlamanın ciddi olduğunu vurgulayan Amos, bu korumanın sağlanması için Suriye içinde müstakil bir efor oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. 

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos, bu konudaki en önemli unsurun kişilerin güvenli bir yerde bulunmaları, olabilecek en fena ihtimalin ise güvenlik sağlanamadığı için insanların hayatını kaybetmesi olduğunu anlatım etti. 

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere vereceği eğitim konusuna ait soru üstüne Amos, 'Türk devletinin vereceği bir karardır' değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir:Tutku Şenen

ETİKETLER: Suriye , için , acil , politik , çözüme , ihtiyaç , var
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber