Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 28 Mart 2015 - 19:33 Yorum: 0

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı

Muğla Valisi Çiçek: "Muğla'nın en güzel yeri, yer altında korunmaya ihtiyacı olan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi değerleri. Bu değerlerin kıymetini öncelikle o bölgede yaşayan insanlar bilecek ki daha sonra bölgemize gelen misafirlerimize anlatsınlar

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı

MUĞLA (AA) - Muğla Valisi Amir Çiçek, "Muğla'nın en güzel yeri, yer altında korunmaya ihtiyacı olan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi değerleri. Bu değerlerin kıymetini öncelikle o bölgede yaşayan insanlar bilecek ki daha sonra bölgemize gelen misafirlerimize anlatsınlar" dedi.

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı, Menteşe ilçesindeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde, "Değişik Ölçeklerdeki Yerleşmelerde Koruma Örnekleri ve Yeni Hedefler" başlığıyla yapıldı.

Toplantıda konuşan Çiçek, Muğla'nın deniz, kum, güneş dışında tarihi kimliğiyle önemli bir il olduğunu söyledi.

İlin eski dönemlerde önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çiçek, "Muğla'nın en güzel yeri, yer altında korunmaya ihtiyacı olan, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi değerleri. Bu değerlerin kıymetini öncelikle o bölgede yaşayan insanlar bilecek ki daha sonra bölgemize gelen misafirlerimize anlatsınlar. Bu nedenle bölgemizdeki tarihi değerlerin kıymetini iyi bilmeliyiz. Yapılan çalışmalarla geçmişi bugüne, bugünü de geleceğe taşımalıyız" diye konuştu.

- "Türkiye'de kimlik sorunu yok"

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de bir toplumun, kültür öncelikli bir gündemi yoksa büyük zorluklar çekeceğini anlattı.

 

Türkiye'nin tüm illeri için vizyon planını hazırlayarak farklılık ve beraberliklerini ortaya koyduklarını vurgulayan Sözen, "Bugün batıda bu konuda sıkıntılar var. Esas mesele, kendilerinin kimliğini evrensel değerlere karıştırma var. Türkiye'de kimlik sorunu yok" ifadesini kullandı.

Sözen, Türkiye'nin, çok çeşitli kimliklere dayanan, felsefenin ve aklın kurulduğu bir uygarlık ülkesi olduğunu dile getirdi.

Antik kentlerin yüzde 80'inde felsefeciler ve bilim insanları olduğuna değinen Sözen, Tarihi Kentler Birliğinin de ülkenin uygarlığını diri tutmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

- "Sanayi değil, kültür kenti istiyoruz"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Tarihi Kentler Birliğinin önemine işaret ederek, Muğla'nın bir turizm kentinden çok tarım kenti olduğunu belirtti.

Gürün, Muğla'nın tarımdan elde ettiği gelirin turizmden fazla olduğunu söyleyerek, "Bir sanayi kenti değil, kültür kenti istiyoruz. Bu zamana kadar bütün gayemiz bu oldu. Tüm bunlar için de gerekli finansal kaynağın sağlanması çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ilçenin tarihi, ilk korumacılık ve restorasyon çalışmaları, tescilli yapıları, imar yapısı hakkında sunum yaptı.

Katılımcılar, toplantının ardından Muğla Evi'ni gezdi.

ETİKETLER: Muğla , Menteşe
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber