Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 25 Kasım 2014 - 12:01 Yorum: 0

Tarihi taş köprü dünya mirası yolunda

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki tarihi Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

Tarihi taş köprü dünya mirası yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki tarihi Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için başvuru yapacağı bildirildi.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı zamanında 1444'te yapılan tarihsel taş köprünün 1392 m. uzunluğunda, 6,80 m. genişliğinde olduğunu ve 174 kemeri bulunduğunu söyledi.

Köprünün fiziksel nitelikleri açısından belli olduğunu belirten İşbilen, şöyle konuştu:

'Köprü, dünyanın en uzun köprüsü. 15. yüzyılda yapılan ve tarihi ciddiyete sahip bu eserden turizm açısından yararlanmamız gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uzun Köprü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için müracaatta bulunacak. Yıllardır bunun için çalışıyoruz. Listenin bir geçici kısmı, bir de kalıcı bulunan soylu bölümü var. Bizim gayemiz kalıcı bulunan kısımda yer almak lakin kalıcı bulunan kısımda yer almak için köprünün ilk günkü şekliyle restore edilmesi gerekiyor.' 

'Üç tonun üstündeki araçlar geçemiyor'

İşbilen, köprüdeki 52 gözde çatlakların olduğunu ve yapıyla bütünleşen iki taşın düştüğünü söyledi. İlçe seyrüsefer komisyonunca aldıkları kararla 3 tonun üstündeki vasıtaların köprüden geçişine izin vermediklerini belirten İşbilen, şöyle devam etti:

'Köprü, ulaştırma görevi gördüğü için Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alıyor. Uzun Köprü karayollarının 2015 yatırımları kapsamında yer alırsa UNESCO Dünya Kültür Mirası çalışmalarımız daha da hızlanacaktır. Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun konuya ait teferruatları var. Bakanımızın desteğini bu konu için da göreceğimizden eminiz.'

İşbilen, köprünün listeye alınmasının bölge turizmi açısından da mühim olduğunu vurguladı.

İlçedeki insanların köprü ve etrafında zaman geçirebilmesini engelleyenin Ergene Nehri'nin hali olduğunu aktaran İşbilen, şunları kaydetti:

'Nehir köprümüzün orta gözünden akıyor. Nehrin temizlenmesi şeklinde turizm açısından da ekonomik manada da köprü etrafında canlılık artacaktır. Köprünün etrafında sosyal alanlar oluşturulabilir. Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin Edirne'ye yardımı aşırı büyüktür. Edirne'deki Karaağaç mevkisinin ırmak kenarında yer alması, sosyal manada oldukça çok hali ortaya koymuştur. İnşallah tarihsel köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasıyla tüccarımızı, esnafımızı da güldürürüz diye düşünüyorum.'

ETİKETLER: Edirne , Taş Köprü , Miras
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber