Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 02 Ekim 2014 - 01:09 Yorum: 0

Tek sektöre bağımlı kalmak riskli

Malatya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesi Hekimhan’da yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmak için çalıştay düzenlendi.

Tek sektöre bağımlı kalmak riskli

-İlçede ekonomik canlılığın arttırılması için kollar sıvandı, yetkililer çalıştayda fikirlerini aktardı.

Malatya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesi Hekimhan’da yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmak için çalıştay düzenlendi.

Yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle hızla göç veren Hekimhan’da nüfus miktarı alarm vermeye başlayınca yetkililer bir dizi tedbir alma yoluna gitti. Ülkenin en önemli ve en kaliteli demir rezervlerinin mekanı olan ilçe bu konumunu kullanmak ve maden sektörü dışındaki alanlarda da ismini duyurmak adına gelişim planı hazırladı. Malatya Valiliği, Hekimhan Kaymakamlığı ve Fırat Kalkınma ajansı birlikteliği ile organize edilen Hekimhan ilçesi Gelişim planlaması Çalıştayı Ramada Plaza Altın Kayısı Oteli’nde yapıldı.

ÇOBAN: TEK SEKTÖRE BAĞIMLI KALMAK RİSKLİ
Hekimhan’ın gelişiminin demir madenine dayandığını ancak sürdürülebilir bir kalkınma için sadece maden sektörüne bağımlı kalınamayacağının altını önemle çizen Hekimhan Kaymakamı Mesut Çoban, “Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi anlamında maden sektörü devam ederken aynı zamanda tarım ilçesi olan Hekimhan’ın tarımı nasıl sürdürebileceğini, bunu nasıl yönlendirebileceğimizi aynı şekilde hayvancılık, arıcılık, diğer ekonomik yönlerin nasıl yönetilebileceği üzerinde duruyoruz. Bunun haricinde İnönü Üniversitesi’nden, Büyükşehir Belediyesi’nden Hekimhan Kaymakamlığı’ndan, Hekimhan Belediye Başkanlığı’ndan, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan ve bu amaç için çalışan komisyonlarımız var. Sizlere de bu çalıştaya katılımınız dolayısıyla vermiş olduğunuz destek için teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kaydetti.

gelisim4.jpg

Hekimhan Kaymakamlığı’nın Türkiye’de çok örneği görülmeyen bir çalışmayı gerçekleştirdiğini belirten Şehir ve Bölge Y. Plancısı A. Saffet Atik, Hekimhan Gelişim Planlamasını şu şekilde aktardı;

NÜFUS KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN
“2013 yılı itibarı ile 22 bin 181 kişi nüfusa sahip olan Hekimhan ilçesi hızla göç vermektedir. Nüfus artış hızı giderek düşen ilçedeki bu düşüşe son vermek için yaşam kalitesini artırmak ve sürdürülebilir bir ekonomi alanı oluşturmak gerekiyor. Hekimhan stratejik hammaddeye, madenlere ev sahipliği yapmaktadır ve demir çelik üretiminde ilk 10 ülke arasında olan Türkiye için artık çok büyük bir öneme sahiptir. Hekimhan’ın gelişimi büyük ölçüde bünyesindeki bu madenin çıkarılıp işlenmesine ve bu faaliyetlerin yerel ekonominin diğer sektörlerinde çarpan çoğaltan etkisi yapmasına bağlıdır. Bu sektörde çalışanların eğitim, sağlık, ikamet ve ihtiyaçlarını karşılamak için her şey yapılmalı, gerekirse imar planlamasında değişikliğe gidilmeli. Böylelikle maden sektörüne baktığımızda bu etki ile ek nüfus olarak ilçe nüfusuna 7 bin 480 kişi eklenecektir.

İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN
İstihdamdaki artışa baktığımızda Pek çok sektörde istihdam düşerken sadece maden sektöründe istihdam artmaktadır. Dış sermayenin ilçeye yatırım yapması ile demir cevherinin çıkarılmasında önemli bir istihdam artışı sağlanabilir. Ve bu yatırım çarpan etkisi yaparak ilçenin gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir. Tek sektöre bağlı kalmamak lazım, bu riskli bir durumdur. Hekimhan için tarım ve özellikle yama dağındaki turizmi geliştirmek adına yapılanlar sonrasında orada önemli ölçüde bir hareketlik olacaktır. Buğday, mercimek, nohut ve patates üretiminde de ilçe Malatya’da hatırı sayılır bir yere sahip. Özellikle ceviz ve kayısının çeşitlendirilerek eylem planına dahil edilmesi gerekmektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKONOMİ İÇİN
 Hekimhan’da yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir bir ekonominin yakalanması için geliştirilen stratejik kararlarda organize madencilik kurulabilir. Hekimhan ve yakın çevresinin bilinirlik ve tanınırlığının artırılması, kamulaştırmadan gelecek paranın Hekimhan yararına verimli bir şekilde kullanılması. Hekimhan’ın sosyal tesisler ile donatılması, alt yapısının eksiksiz tesis edilmesi ve işletilmesi, festival ve şenliklere yoğunluk verilmesi, ceviz ve kayısının çeşitlendirilerek eylem programına alınması, teknik altyapının eksiksiz yapılması ve gerekirse TOKİ ile temasa geçilmesi gerekmektedir. sulama alanlarının artırılması ve toplulaştırılması, su, kanalizasyon ve enerji altyapısının geliştirilmesi, tarımsal ürün depolanması olanaklarının geliştirilmesi gerekmektedir. Öte yandan yapımı süren Malatya- Sivas bölünmüş karayolu, Doğu Anadolu Bölgesi’nin bir kısmını ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Karadeniz ve Samsun limanına ulaşımını kolaylaştıracaktır. Bu güzergahta yer alan Hekimhan Sivas, Tokat, Amasya ve Samsun uçlu seyahatlerde önemli bir mola noktası olarak değerlendirilebilir. Bu çerçevede Hekimhan’da yol boyu tesisler geliştirilebilir. Hekimhan özellikle Elazığ ve Diyarbakır çıkışlı seyahatlerde konumsal bir üstünlüğe sahiptir.”

KİMLER KATILDI?
 Hekimhan Gelişim Çalıştayı’na Vali Yardımcısı A. Sait Kurnaz, Sağlık Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Şanal Tosun, Hekimhan Kaymakamı Mesut Çoban, Kuluncak Kaymakamı Hasan Gündoğdu, Yazıhan Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir, Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber