Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 23 Ağustos 2015 - 09:46 Yorum: 0

Tezkere ve yeminin tarihi 1 Ekim olacak

Cumhurbaşkanı'nın oluşturacağı seçim hükümetinde HDP'li bakanların yer almasının yaratacağı olası krizi önceden gören hükümetin TBMM'ye jet hızıyla sevkettiği Irak ve Suriye tezkeresinin Genel Kurul görüşmelerinin 1 Ekim'de yapılması planlanıyor.

Tezkere ve yeminin tarihi 1 Ekim olacak

ÖNDER YILMAZ Ankara

TBMM'nin anayasal zorunluluk nedeniyle açılacağı1 Ekim'de kabineye dışarıdan atanacak isimlerin de yemin edebileceği ifade ediliyor. Yine de bu konuda nihai kararın siyasiler tarafından verileceği belirtiliyor.

Sonuç çıkmayan koalisyon görüşmelerinin ardından TBMM Başkanlığı'nın yaptığı hazırlıklara göre, tarihte kurulacak ilk, "seçim hükümeti"nde CHP ve MHP yer almayacağı için dokuz isim dışarıdan atanacak. Ulaştırma, İçişleri ve Adalet bakanlıklarına da dışarıdan bağımsız isimler getirilecek. Yapılan çalışmaya göre dışarıdan atanacak bağımsızlar için, "siyasi partiye üye olmama" şartı aranacak. Bu durumda ilgili bakanlıkların müsteşarları veya üst düzey bürokratlarının seçim hükümetinde bakan olarak atanmasının yanı sıra akademisyen veya herhangi bir partiyle siyasi bağı olmayan isimler de seçim kabinesine girebilecek. Davutoğlu'nun bürokratlar dışındaki alternatiflere ağırlık verebileceği ifade ediliyor. Seçim hükümetinin güvenoyu almasına gerek olmaması nedeniyle, hükümet programının hazırlanıp Meclis'e sunulmasına da gerek olmadığı düşünülüyor. Dışarıdan atanan bağımsız bakanların ise yemin etmesi gerekiyor. Ancak yemin için TBMM'den olağanüstü toplanmasına gerek görülmüyor. Zaten 1 Ekim'de açılması anayasal zorunluluğu olan TBMM Genel Kurulu'nda bağımsız bakanların yemin edebileceği ifade ediliyor.

HDP'li Bakan krizi

TBMM'ye sunulan tezkere için Meclis'in ne zaman olağanüstü toplanacağı tartışılırken, seçim hükümeti kabinesi henüz oluşmadan görüşmelerin yapılabilmesi için Genel Kurul'un hafta içinde olağanüstü toplantıya çağrılması gerekiyor. Ancak HDP'li bakanların yer alacağı seçim hükümeti Bakanlar Kurulu'nun oluşmasının tezkere görüşmelerini engellemeyeceği için Meclis'in böyle bir dar zamanda olağanüstü toplanmasına sıcak bakılmıyor. Bu nedenle tezkere görüşmelerinin 1 Ekim'deki zorunlu açılış sonrasında hayata geçirilebileceği ifade ediliyor. Ancak bu konunun yine de siyasi bir karar olduğu ve Ak Parti yönetiminin nihai kararı vereceği belirtiliyor.

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber