Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 21 Aralık 2014 - 13:03 Yorum: 0

Türk doktorlardan "kemik kırılması" tedavisinde başarı

Türkiye'deki 4 üniversitenin işbirliğiyle yürütülen araştırmada, kemik kırığını ilaç kullanmadan yüzde 50 daha erken iyileştiren formül bulundu.

Türk doktorlardan 'kemik kırılması' tedavisinde başarı

Anadolu Üniversitesi (AÜ), Atatürk Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi iş birliğinde yürütülen bilimsel çalışmada, 'bor nitrür'ün ilaç kullanmadan ve enfeksiyon riski taşımadan kemik kırılmasını yüzde 50 daha erken iyileştirdiği saptama edildi.

AÜ Materyal Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996 yılından bu güne kadar borun 250 bileşenden bir tanesi bulunan 'bor nitrür'le çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

'Bor Nitrür'ün doğada bulunmayan bir bileşik olduğunu belirten Ay, 2012 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Halıcı koordinatörlüğünde 'Kemik Kırık İyileşmesinde Bor Nitrürürün Rolü' isimli çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Yaptıkları çalışmalar neticesinde bor nitrürün kemik kırıklarının iyileşmesinde kocaman bir performans gösterdiğini söz eden Ay, şöyle konuştu:

'Kemiklerin antibiyotik ve öteki ilaçları kullanmadan daha süratli iyileşmesini sağladık. Yaptığımız çalışmalara ve elde ettiğimiz verilere kıyasla kırığın iyileşme süresi yüzde 50'den daha çok kısaldı. Başarılı bir şekilde, hiç enfeksiyon olmaksızın iyileştiği saptama edildi. Özellikle sporcu yaralanmaları ve kısa süreli çıkılan kayak tatillerinde meydana gelen yaralanmalar açışından bu çalışmanın çok çok ciddi olduğunu düşünüyoruz.'

Çalışmanın 2015 yılında sonlanacağını aktaran Ay, konuyla ilgili Türk Patent Enstitüsü'ne referans yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber