Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 27 Haziran 2016 - 01:18 Yorum: 0

Türkiye İsrail Anlaşmasının Detayları Ortaya Çıktı

İtalya'nın başkenti Roma'da görüşen Türk ve İsrail müzakere heyetleri anlaşma metni üzerinde mutabık kaldı.

Türkiye İsrail Anlaşmasının Detayları Ortaya Çıktı

İtalya'nın başkenti Roma'da görüşen Türk ve İsrail müzakere heyetleri anlaşma metni üzerinde mutabık kaldı. Mutabakatın detayları ortaya çıktı.

Önemli bir üst düzey Türk yetkiliden alınan bilgiye göre, İtalya'da gerçekleştirilen görüşmelerde ortaya çıkan detaylar şu şekilde:

"İsrail ile ikili ilişkilerimizin normale dönmesi hakkında mutabakat, 26 Haziran Pazar günü Roma'da sonuçlandırıldı. İsrail, Mart 2013'te Türkiye'nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemişti. Mutabakat kapsamında Türkiye'nin diğer iki şartı da kabul edildi. İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etti. Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek. Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak. Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu çözülüyor. Gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak. Tabiatıyla, Gazze'ye ilaveten Batı Şeria'ya yönelik öngördüğümüz Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi kolaylaşmaktadır. İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Filistin devletine ve halkına güçlü desteğimiz aynı şekilde sürecek. İsrail ile sağlanan uzlaşma, 31 Mayıs 2010'dan beri sergilediğimiz ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarıdır.

"TÜRKİYE'NİN TÜM ŞARTLARI KABUL EDİLMİŞ; FİLİSTİN HALKININ KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN TARİHİ BİR ADIM ATILMIŞTIR"

Türkiye'nin tüm şartlarının kabul edildiği belirtilen detaylarda şunlar yer aldı:

"Türkiye'nin tüm şartları kabul edilmiş; Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atılmıştır. Mavi Marmara şehitlerimizin arzuladığı şekilde Gazze'ye insani yardım yapılmasının yolu açılmıştır. Bu süreçte Filistin hükümeti ve Hamas, İsrail ile yürütülen görüşmeler bağlamında Türkiye'ye destek verdiklerini ifade etti."

Ayrıca, gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile telefonla bir görüşme gerçekleştirdi. (ME-

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber