Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 23 Eylül 2014 - 14:48 Yorum: 0

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı çalışmaları

Avustralya Büyükelçisi Larsen: "Ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmaları dışlayıcı olmamalı. Bu konu da G-20'nin gündeminde olmalı"

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı çalışmaları

İZMİR (AA) - G-20 dönem başkanlığını yürüten Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, Aralık ayında Türkiye'nin dönem başkanlığını alacağı G-20'de son dönemde ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının da gündeme gelmesi gerektiğini bildirdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle, akademisyenler ve iş dünyası meslek örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla "Avustralya ve Türkiye G-20 Troykası: Büyüme ve İstihdam” başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Burada bir konuşma yapan Büyükelçi Larsen, G-20'nin Avustralya ve Türkiye gibi ülkeler için önemli fırsatlar yarattığını belirtti.

Finansal krizin G-20'yi küresel bir enstrüman olarak ortaya koyduğunu, liderlerin bir araya gelerek finansal sistemin nasıl daha iyi hale getirebileceğini konuştuğunu anlatan Larsen, Avustralya'nın dönem başkanlığındaki toplantıların ana gündeminin büyüme stratejileri olduğunu, sadece zengin ulusların değil gelişmiş ülkelerin büyümesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.

Ekonomide belirsiz bir ortamın bulunduğunu, iyi bir programla G-20'nin önemli farklar yaratabileceğini aktaran Larsen, büyümeyle birlikte özellikle kadın ve genç nüfusun istihdamının artırılması noktasında da gündeme alınan hedeflerin yeni dönemde takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Larsen, Türkiye'nin dönem başkanlığında Irak ve Suriye'deki durum ve terörizmle ilgili konuların da tartışılacağına inandığını belirterek, "Ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmaları dışlayıcı olmamalı. Bu konu da G-20'nin gündeminde olmalı" dedi.

-Türkiye, kucak açıyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise G-20 dönem başkanlığını önemsediklerini, ülke olarak dünyada yaşanan açlık, sefalet ve hastalıklara duyarsız kalmadıklarınıifade etti.

Akdeniz ve Ege’de her gün batan botlardan, deniz araçlarından boğulan binlerce sığınmacının çıkarıldığını, G-20'nin bu önemli soruna duyarsız kalmaması gerektiğini dile getiren Demirtaş, ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının da barış için tehdit oluşturur hale geldiğini savundu.

Bu anlaşmaların gelecekte savaş için kurulacak bloklara dönüşeceğine işaret eden Demirtaş, ABD ve AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini, bu konunun da G-20 gündeminde olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı çalışmaları hakkında bir sunum yapan Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç, dönem başkanlığında Türkiye'nin hangi konulara öncelik vereceğinin belirlenmesi için kurulan grupların çalışmaya devam ettiğini, 1 Aralık'ta başkanlık devralındığında bunların kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

Önceliklerimiz konusunda şu andan net bilgi vermenin çok erken olacağını ancak Avustralya'nın 2014 önceliklerine ve G-20 içindeki devamlılığa özen göstereceklerini kaydeden Tokaç, G-20 dönem başkanlığında iş dünyası ve akademik camiaya önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

-İzmir de etkinlik istiyor

Öte yandan İZTO Başkanı Demirtaş, G-20 dönem başkanlığı kapsamında Türkiye'de 80 civarında etkinliğin düzenleneceğine de dikkat çekerek, "Bu etkinliklerinin 10'unun İzmir'de düzenlenmesini istiyoruz. İzmir, ülke ekonomisi içindeki yeri ve önemiyle bunu hak ediyor" dedi.  

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber