Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 13 Eylül 2014 - 12:34 Yorum: 0

Türkiye'nin Rusya'ya ihracat potansiyeli yüksek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AA muhabirine Rusya'ya ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Rusya'ya ihracat potansiyeli yüksek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,  AA muhabirine Rusya'ya ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar meselesinde açıklamalarda bulundu. Rusya'nın besin ithalatına yönelik boykot kararı ve başka pazarlara yönelmesinin Türkiye açısından mühim bir büyüme olduğunu vurgulayan Eker, Türkiye'nin takribî 190 ülkeye 18 milyar dolarlık ziraat ürünü sattığını bildirdi.

Rusya'ya geçen sene 1,2 milyar dolarlık ziraat ve besin maddeleri ihracatı yapıldığını kaydeden Eker, bu ürünlerin ağırlıklı şekilde ıslak meyve sebzeden oluştuğunu söyledi. Eker, Türkiye'nin son gelişmeler çerçevesinde hem mevcut pazarlarını kaybetmek istemediğini hem de Rusya'yı kalıcı pazar durumuna getirmek istediğini vurguladı. Eker, şunları kaydetti:

'Rusya'nın takribî 43 milyar dolarlık ithalatı var. Dünyanın mühim besin ithalatçısı ülkelerinden birisi. Daha önceden ihraç ettiğimiz ziraat ürünlerinden kapasitesini artırabileceğimiz alternatifler var mı, örnek olarak ıslak meyve sebze ihraç ediyorduk 1,2 milyar dolarlık, bunu daha artırabilir miyiz diye bakıyoruz. Hangi yeni ürünleri ilave edebiliriz? Bunları oluştururken Türkiye'nin bu anlamdaki potansiyeli, kapasite kullanım olanağı ne? Kapasitenin artırılması gerekiyorsa yada potansiyelimizin daha kocaman bir yönünü değerlendirmek için bunu uzun vadeli bir bağlantıyla nasıl sağlarız? Meseleye bu açıdan stratejik bakıyoruz. Orta ve uzun vadeli şekilde bakıyoruz. Çok kısa vadeli bakmıyoruz.'

'Süt ve süt ürünleri ithalatı 4 milyar dolar'

Rusya'nın süt ve süt ürünleri ithalatının 4 milyar dolar olduğunu lakin Türkiye'nin bu pastada payının bulunmadığını bildiren Eker, aynı şekilde 227 milyon dolarlık yumurta alımı oluşturan bu ülkeye bu üründen hiç ihraç edilmediğini bildirdi. Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye, takribî 1 milyar dolarlık su ürünleri ithalatı oluşturan Rusya'ya yalnızca 28 milyon dolarlık dışsatım yapıyor. Rusya'nın ak et ithalatı takribî 900 milyon dolar. Biz buraya takribî 2,8 milyon dolarlık ak et ihracatı yapmışız. Makarna bunun şeklinde kimi alternatifler var. Bunların hepsinde Türkiye'nin ürün satabilme potansiyeli var. Mevcut pazarlarımıza herhangi bir ziyan gelmeden, var ilişkilerimize ziyan vermeden Rusya'ya da satabiliriz. Zeytinyağında 100 milyon dolarlık ithalatı var, Türkiye'den 1,4 milyon dolarlık ürün alıyor. O halde biz başka bölgelere sattığımıza ilaveten buradan bu alternatifler pazarında daha çok hisse alabiliriz.'

Hayvansal alternatifler işleyen tesisler başta olmak üzere et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ak et ile su ürünleri üstünde durduklarını belirten Eker, Rusya'ya Avrupa Birliği standartlarında üretim oluşturan ve ürünleri son derece güvenilir, hijyenik, sağlıklı olan, her çeşitli sertifikasyona sahip yüksek nitelikte işletmelerin ad ve sayılarını bildirdiklerini söyledi. 

İhracat yapabilecek kuruluşlar iletildi

Eker, 25 balıkçılık, 53 süt ve süt ürünleri, 39 yumurta, 19 kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri, 26 kanatlı eti ve et ürünleri olmak üzere yekün 162 firmanın dışsatım yapabilecek nitelik ve hijyen standardına sahip olduğu Rusya'ya iletildiğini kaydetti. Eker, 'Bu sayı değişebilir çünkü Türkiye bu konu için yüksek potansiyele sahip' diye konuştu.

İki yurt içinde besin ve ziraat ürünleri alışverişinde prosedürün kolaylaştırılması için çalışmalar yapıldığını izah eden Eker, 'Yarın Rusya Federasyonundan bir heyet yine Türkiye'ye gelecek. Arkadaşlarımız bilhassa hayvansal ürünler ile ilgili konuların detaylarını, prosedürünü onlarla konuşacaklar' diye konuştu.

Türkiye'nin payı yüzde 2,7

Rusya'nın dışalım yaptığı devletler bünyesinde Türkiye'nin payı yüzde 2,7. Rusya'nın boykot kararı aldığı ülkelerden tarımsal ürün ithalatı, yekün ithalatının yüzde 50'ye yakınını oluşturuyor. Türkiye'den bu ülkeye dışsatım artışlarının bu senenin son çeyreğinde ve istikbal sene görülmesi bekleniyor. Türkiye'den, 1 Eylül 2014 itibarıyla 14 kanatlı eti, 3 ileri muamele görmüş kanatlı eti, 19 su ürünleri ile 3 süt ve süt ürünleri tesisi, Rusya'nın dışsatım yapabilecek işletmeler listesinde yer alıyor. Türkiye'den Rusya'ya taze meyve sebze ihracatı yapma iznine sahip 341 kuruluş bulunuyor.

Rusya Ticaret ve Ekonomi Bakanı'nın istikbal hafta Türkiye'yi ziyaret etmesi, bu ziyaret kapsamında iki yurt teknik heyetlerinin de bir araya gelerek bilhassa sıhhat sertifikası konusundaki şartları netleştirmeleri bekleniyor. Daha sonraki süreçte Türkiye'den bir heyetin bu ülkeyi ziyaret etmesi de öngörülüyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber