MENÜ

TVHB: "Hayvan haklarını korumak adına bir an önce, hayvanların bir eşya muamelesinden kurtarılması gerekmektedir"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi tarafından Hayvan Hakları Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, "Hayvan haklarını korumak adına 5199 sayılı...

Yayınlanma: 24 Ocak 2021 11:08 Güncelleme: 09 Eylül 2025 06:12
TVHB: "Hayvan haklarını korumak adına bir an önce, hayvanların bir eşya muamelesinden kurtarılması gerekmektedir"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi tarafından Hayvan Hakları Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, "Hayvan haklarını korumak adına 5199 sayılı yasada yapılması gerekli düzenlemelerle bir an önce, hayvanların bir eşya muamelesinden kurtarılması gerekmektedir. Bu konu yaşama saygının, gelişmişliğin ve medeni olmanın da bir ölçüsüdür" denildi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi (TVHB) tarafından yapılan açıklamada Türkiye'de giderek artan hayvana şiddet olayları nedeniyle toplumun geniş bir kesiminde, Hayvan Hakları Yasası'nın artık bir an önce çıkarılarak suçluların hak ettikleri en ağır cezayı almaları yönünde bir kanaat oluştuğu belirtildi. TVHB tarafından gelişmiş ülkeler ve UNESCO tarafından oluşturulan ve Türkiye'nin de imzaladığı "Dünya Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi"nin hayvanların refahıyla ilgili ciddi önlemlerin alınmasını üye ülkelere yüklerken hayvanların refahı ile insan refahını ve diğer hayvanların refahını da dengeleyen bir yaklaşım sergilediği vurgulandı.

TVHB, mecliste gündeme getirileceği ifade edilen Hayvan Hakları Yasasından beklentilerini aktararak şunları kaydetti:

"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılması düşünülen değişiklikler ilgili tüm paydaşların katılımıyla ve bilimsel bir çerçevede ele alınmadır. Her şeyden önce hayvanların mevcut yasada "mal ve eşya" olarak görülen tanımları "can" olarak değiştirilmelidir. Sahipli veya sahipsiz hayvanlara kasten kötü muamelede bulunan kişiler 2 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılmaları ve suçun sabıka sicillerine işlenmesi sağlanmalıdır. Yasa ile yeterli bir bütçe kaynağı için Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalıdır. Bunun için emlak vergisinde ek vergi, ev ve süs hayvanları sahiplerinden sevgi vergisi, şans oyunlarının gelirlerinden hayvan refahına pay aktarılmalıdır. Kesilen para cezaları fona aktarılmalı, hayvancılık sektöründen para kazananlardan (mama, aşı, ilaç, pet shop malzemeleri üreticisi, yarış atı sektörü vs.) maddi ve ayni katkılarda bulunması için yasal zorunluluk getirilmelidir."

TVHB tarafından mevcut durumda yönetsel seviyede bir çift başlılığın mevcut olduğu, bu yasa ile çok başlılığı engellemek için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner Otoritesi ya da Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulmalı ve bünyesinde Hayvan Refahı Daire Başkanlığı, altında da Çiftlik Hayvanlarının Refahı, Sahipsiz Hayvanlar, Av ve Yaban Hayatı ile Hayvanat Bahçelerinde Refah, Deney Hayvanları ve Su Hayvanları Refahı gibi şube müdürlükleri oluşturulması gerektiği vurgulandı.

TVHB tarafından TBMM'de gündeme getirilmesi beklenen Hayvan Hakları Yasası'na dair beklentiler üzerine yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Büyükşehir statüsündeki illerdeki Belediyelerde Veteriner İşleri Daire Başkanlığı diğer il ve ilçelerde ise Veteriner İşleri Müdürlükleri oluşturularak buralarda yeterli Veteriner Hekim ve yardımcı personel istihdamı sağlayacak düzenlemeler bulunmalıdır. Denetime bağlı eksiklikleri gidermek için ilgili bakanlık bünyesinde veteriner hekimlerden oluşan, hayvan hakları ihlalleri konusunda, denetleyen ve karar veren Hayvan Hakları Müfettişliği oluşturulmalıdır. Ayrıca olayın asayiş yönü için Emniyet veya jandarma teşkilatı içinden ve hayvan hakları kanunu ve ilgili mevzuat konusunda eğitim almış personelden oluşturulan Hayvan Refahı Polisi kadroları oluşturulmalıdır. Sahipsiz hayvanı rehabilitasyonu yapan merkezler günün şartlarına ve ihtiyaca uygun donanım, personel ve fiziki şartlara kavuşturulmalıdır. Kamunun yükünü azaltılmak için kısırlaştırma, aşılama ve kayıt-kimliklendirme işlemlerinde serbest veteriner hekim kliniklerinden faydalanılmasını sağlayacak maddeler yasa kapsamına alınmalı ve sahipsiz hayvanların bakım ve tedavisi işlemleri için hizmet satın alınarak can dostlarımızın tedavi hakkı kesintisiz sağlanmalıdır."

Sokakta yaralı bulunan sahipsiz hayvanların bakım ve tedavisi için yine Türk Veteriner Hekimler Birliği ile yapılacak bir iş birliği içerisinde üyeleri olan serbest veteriner hekim kliniklerinden tedavi hizmeti satın alınarak can dostların tedavi hakkı kesintisiz sağlanması gerektiğini vurgulayan TVHB tarafından, "Kanunun "Trafik kazaları" başlıklı maddesine "Hayvanların tedavi edilmesini sağlamak" cümlesinin eklenmesi gerekmektedir. Konu hakkında çalışan Veteriner Hekimlerin, halk sağlığı ve hayvan refahı gerekçesi ile verdiği kararlar sorgulanmadan uygulanmalı, bunu engellemeye yönelik çabalar bertaraf edilmelidir. Hayvan sahiplenecek kişilere hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve mevzuat hakkında eğitim verilmeli ve hayvan sahiplenme ehliyeti olmayan insanların, hayvan sahiplenmesi engellenmelidir. Hayvanları koruma konularında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturulması ve bu yönde başta kamu spotları olmak üzere TV kanallarında farklı görsellere yer verilmelidir" denildi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Gülistan Doku Soruşturmasında Tutuklu Sayısı 8’e Yükseldi

Gülistan Doku Soruşturmasında Tutuklu Sayısı 8’e Yükseldi

Tunceli’de 5 Ocak 2020’den bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin yürütülen soruşturmada önemli gelişmeler yaşandı. Gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden, aralarında Doku’nun eski erkek arkadaşı Zeinal Abakarov’un

Erzincan Üzümlü'de Korkutan Deprem!

Erzincan Üzümlü'de Korkutan Deprem!

Erzincan deprem hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan verilere göre, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen sarsıntı sonrası vatandaşlar kısa süreli pan

Okul Saldırıları Sonrası Bin 866 URL Erişime Engellendi, 411 Kişi Yakalandı

Okul Saldırıları Sonrası Bin 866 URL Erişime Engellendi, 411 Kişi Yakalandı

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından yürütülen çalışmalar kapsamında çok sayıda dijital içerik ve kişi hakkında işlem yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saldırılar sonrası başlatılan denetim

Konut Satışlarında Kredi Desteği Öne Çıktı: İlk El Arttı, İkinci El Geriledi

Konut Satışlarında Kredi Desteği Öne Çıktı: İlk El Arttı, İkinci El Geriledi

Türkiye’de konut piyasasında Mart ayında satış türleri arasında belirgin bir ayrışma yaşandı. İlk el konut satışlarında sınırlı artış görülürken ikinci el konut satışları gerilemeye devam etti. Özellikle kredi destekli işlemlerde yaşanan artış, piyasadaki

Bakan Işıkhan: SGK, e-Devlet’te En Çok Kullanılan Kurum Oldu

Bakan Işıkhan: SGK, e-Devlet’te En Çok Kullanılan Kurum Oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara’daki ATO Congresium’da düzenlenen 8. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. SGK’nın e-Devlet sist

Bakan Çiftçi: Okul saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti

Bakan Çiftçi: Okul saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Kahramanmaraş’ta bir ortaokulda meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, 8’i öğrenci, 1’i öğretmen olmak üzere toplam 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Bakan Çiftçi,

Anadolu Şehirlerinde Dijital Spor İçeriklerinin Yükselen Popülaritesi

Anadolu Şehirlerinde Dijital Spor İçeriklerinin Yükselen Popülaritesi

Anadolu şehirlerinde dijital spor içerikleri neden hızla yayılıyor? Mobil uygulamalar, canlı veri ve sosyal medya spor izleme alışkanlıklarını nasıl değiştiriyor keşfedin.

Kümes Hayvancılığında Üretim Yıllık Arttı, Aylık Geriledi

Kümes Hayvancılığında Üretim Yıllık Arttı, Aylık Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kümes hayvancılığı üretimi Şubat ayında yıllık bazda yükselirken, bir önceki aya kıyasla tavuk eti ve yumurta üretiminde düşüş görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Şubat ayı kümes hayvancılığı

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
74
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
70
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
66
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
51
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
36
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
31
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
28
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
28
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
26
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
21