Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Sağlık 09 Ekim 2020 - 09:43 Yorum: 0

TVHB’den “9 Ekim Dünya Yumurta Günü” açıklaması

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), "9 Ekim Dünya Yumurta Günü" sebebiyle yazılı bir açıklama yayınladı.

TVHB’den “9 Ekim Dünya Yumurta Günü” açıklaması

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), "9 Ekim Dünya Yumurta Günü" sebebiyle yazılı bir açıklama yayınladı.

TVHB adında Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu'nun yaptığı açıklamada "Her yıl Ekim Ayının 2. Cuma günü Dünya Yumurta Günü olarak kutlanmaktadır.Dünya Yumurta Günü, yumurtanın faydalarına ve onun insan beslenmesindeki önemine dikkat çekerek tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla dünyada 1995, ülkemizde ise 2008 yılından beri çeşitli aktiviteler ile kutlanmaktadır. Gıda güvenliği, gıda güvenirliği, sağlıklı beslenme ve sağlıklı çevrenin vazgeçilemez önemi, COVID-19 pandemisi ile daha iyi anlaşılmış ve tüm Dünya ülkeleri gıda arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik yoğun çalışmalar başlatmıştır" ifadelerine yer verildi.

Anne sütünden sonra en kıymetli proteinin yumurta olduğuna dikkat çeken TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Yaşanan olağanüstü süreç, korunmanın ötelenemeyeceğini, ihmal edilemeyeceğini ve şartlarının süratle oluşturulmasının bir mecburiyet olduğunu gözler önüne sermiştir. Korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir yaklaşımı küresel bir kabul haline gelmiş olup, bunun ilk basamağı da sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Anne sütünden sonra en kıymetli protein, değerli bir besin kaynağı olan yumurta, tüm zamanlarda olduğu gibi bu süreçte de sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Yumurta, vitaminlerin çoğunu, mineralleri ve antioksidanları, folat, demir ve çinkonun yanı sıra A,B, E, D vitaminlerini içeren 14 adet esansiyel besin maddesini ihtiva eder. Çevre dostu protein kaynağı olan yumurta, dünya çapında yetersiz beslenmenin önlenmesinde önemli bir rol oynamakta, artan nüfusun beslenmesine büyük katkı sunmaktadır. Kolay satın alınabilirliği, yoğun besin maddesi içeriği ile birleştiğinde sağlık yönünden farkındalığı çarpıcı hale gelmektedir" açıklamasını kaydetti.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"Ülkemizde, on binlerce üreticiyi ilgilendiren yumurta sektörü, dünya ile rekabet edilebilen bir üretim hacmine ve ihracat büyüklüğüne sahiptir. Dünya çapında üretimde dokuzuncu, ihracatta üçüncü sırada yer alan sektör daha ileri seviyelere taşınmalıdır. Yumurta sektörü, yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan bir sektör olarak da ön plana çıkmaktadır. Ancak böylesine önemli bir rol üstlenen sektör gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kalmaktadır. Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir. Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleridir. Yumurtalar satın alabileceğimiz en ucuz ve en yüksek kalitede hayvansal proteini içerir. İnsanlarımızın yeterli ve kaliteli gıdaya erişimini sağlanmalıdır. Kaliteli beslenmede hayvansal kökenli gıdalara yeterli erişimden geçmektedir. Bu gün vesilesiyle yumurta üzerinde oluşturulan yanlış bilgilerin önüne geçerek, yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır. Ülkemiz insanının beslenmesinde ve istihdam yaratılmasında önemli rol üstlenen sektörün zaman zaman yaşanan dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınarak sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Özellikle kanatlı hayvan hastalıkları kaynaklı üretim düşüşü, insan sağlığı ve ihracatta yaşanan kısıtların önüne geçilebilmesi için daha etkin hizmetlerin verilebileceği, bütüncül bir yapının; Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün kurulması gerekmektedir.

Dünya Yumurta Günü kutlu olsun."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber