Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 25 Ekim 2016 - 10:58 Yorum: 0

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Malatya Valisi Mustafa Toprak Malatya'nın Akçadağ ilçesi'nde organik tarım ürünleri üreten iki tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Malatya Valisi Mustafa Toprak Malatya'nın Akçadağ ilçesi'nde organik tarım ürünleri üreten iki tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Vali MustafaToprak, Akçadağ ilçesi Çobanuşağı mahallesinde genç girişimciler Hayriye Duman ile Nurhan Beyhan Gürcü tarafından faaliyete sokulan istiridye mantarı üretim tesisi ve Ataks Tavuk üretim tesisinin açılışını yaptı.

Tesislerin açılış törenine Vali Toprak'ın yanı sıra Akçadağ Kaymakamı Serdar Demirhan, Belediye Başkanı Ali Kazgan, İlçe Garnizon Komutanı Üsteğmen Serhat Çotuk, Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Akçadağ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mekselin Yıldız, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz,AK Parti Akçadağ ilçe Başkanı Arif Tutal, AK Parti İl Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan ile kamu kurum ve kuruluşların amirleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Törende konuşan Vali Mustafa Toprak, bu tür girişimcilik destekleri ile oluşan projelerde devletin ve hükümetin bir programı olduğunu söyleyerek "Bu anlamda özellikle 2016 yılı içerisinde genç çiftçilerimizin desteklenmesiyle ilgili bir program ortaya konuldu ve bu programın bende memnuniyetle Malatya ilinde başarılı bir şekilde uygulandığını görmekten de memnuniyet duyuyorum" dedi.

Malatya genelinde toplam destek almaya hak kazanan 187 kişiden 27'sinin Akçadağ'da olduğunu belirten Toprak, "Onun için hakikaten Akçadağ'ın bu gibi projelerin uygulanmasında ayrı bir önemi var. Arkadaşlarımızda beni Malatya ilinde ilk defa genç çiftçi kardeşlerimizin projelerinin açılışında bu köye getirdiler. Demek ki bir farkı var, tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi. Girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Toprak, "Özellikle kadın çiftçilerimizin desteklenmesi ayrı bir önem ortaya koyuyor. Genelde bu işleri erkeler yapar girişimci erkeklerdir anlayışı vardır ama toplumun önderliğinde bir fırsat verdiğimizde kadınlarımızda hakikaten o fırsatı burada gördüğümüz gibi çıktıya, bir ürüne dönüştürebilecek öneme, bilgiye ve o duruşa sahipler. Onun için ben burada girişimcilerimizi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Genç girişimcilerin desteklenmesinde verilen devlet desteğinin önemine değinen Toprak, "Daha profesyonel, daha teknik yapılması ve il ve ilçe tarım müdürlüklerimizi de bu projede tüm projelerde destek veren arkadaşlarımızda kutlamak istiyorum. Şüphesiz ki, bir proje ortaya konuluyorsa, girişimci ile birlikte onu destekleyecek, yönlendirecek, rehberlik edecek teknik bilgileri, teorik bilgileri iyi bir şekilde aktaracak da bir yapı lazım. Gıda Tarım Hayvancılık il müdürlüğümüz, ilçe müdürlüklerimiz, mühendislerimiz projedeki danışmanlarımız hepsi bu güzel katkılarını ortaya koyuyorlar" şeklinde konuştu.

Malatya'nın tarımsal alanda yeterli olduğunu ve bu işi yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu dile getiren Toprak, "Yeter ki ben çiftçiyim desteklenme istiyorum ve bu işi de başımı koydum diyenler varsa gelsinler biz o arkadaşlarımızı da imkanlar ölçüsünde destekleyelim" dedi.

Üretilen ürünlerin pazarlanması noktasında da imkanların sağlanması gerektiğini ifade eden Vali Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tabi bu gibi yerlerin birde pazarlama sorunu oluyor ki, hepimizin katkı sağlaması, ön ayak olması lazım. Pazarlarda, satış yerlerinde bu gibi ürünlerin daha iyi talep bulabilmesi için bizlerinde destek sağlaması gerekiyor. Acaba, genç çiftçilerimize ne kadar bir imkan sunduk, hangi alanlarda üretim yapılıyor, üretilenler hak ettiği noktada pazarlana biliyor mu? Pazara gidebiliyor mu? Üretimin devam ettirebilmesi için mutlaka dönüştürülmesi gerekiyor. Parayla, piyasayla buluşması gerekiyor. Onun için onlarında takibi hepimizin de görevi olmalıdır, bizde bunu üstlendiğimizi de ifade etmek istiyorum.

İnşallah bu gibi emeklerde boşa çıkmaz ve karşılığını bulur. Biraz önce baktık içeriye hakikaten gururlandık. Bir kere genç çiftçimizin olması önemlidir. İki bu işe kendi daha önce amatör olarak yaparken, devletimizin imkanından faydalanacak derecede kendini hazırlaması o yükün altına girmesi daha da önemlidir. Bayan olması, kadın girişimci genç bayan girişimci olması hakikaten ifade ettiğim gibi meselenin özünde yer alıyor. Onun için bunların hepsi önemlidir. Ve baktığımızda köylerde, hepimiz ben kaymakamlık mesleğinden geliyorum, başkanımızda öyle kaymakam bey zaten bu işi deruhte ediyor. Hepimiz köylerde, mezralar da yerleşim birimlerinde can atıyorduk ki, okul yapalım, sağlık ocağı yapalım, sağlık evi yapalım, tarım hizmet binası yapalım şu tesisi bu tesisi yapalım. Ama bakıyoruz, 30 yıl önce koyduğumuz hedefler bugün geldiğimiz noktada köylere gidiyoruz.

Köylere gittiğimizde okul boş, sağlık evi boş, tarım uygulama binaları boş, neden? Nüfus göçüyor, nüfus kalamıyor. Neden kalamıyor? İşsizlik var, geliri yok. O zaman tutunabilmesi için mecburen çok sevdiği ata yurdu, baba yurdu, doğum yeri o teneffüs ettiği topraklarla, havayla, suyla buluştuğu yeri terk etmek noktasında kalıyor. Gelirini, hayatını idam ettirebilmesi adına göçüyor. Göçtüğü yerde çoğu zaman mutlu olamıyor. Çünkü gidiyor, gideceği yere tutunabilmek için tüm aile fertleri ile birlikte çalışıyor ancak tutunabiliyor. O zaman bizim yapmamız gereken, insanlarımızı kendi köyünde, kendi yerleşim yerinde karınlarını doyacağı şekilde onu oradaki toprağa bağlayacak, üretime bağlayacak derecede katkıları sunabilmektir."

Desteklenen bu tür projelerin de göçü önleme adına önemli olduğunu dile getiren Toprak, "Onun için insanlarımız da bilsin, bu anlamda güzel bir iş faaliyeti Çobanuşağı mahallesinde olduğunu ve buradan bu güzelliğin tüm topluma yayıldığını insanlar bilsin anlasınlar ve desteklesinler. Herkesinde görevi, hepimizin görevi onun için bunu da ilk defa bizde başlatalım. Beni bugün burada bu güzel köyde bu güzel ilçenin bu güzel beldesinde, yöresinde misafir ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu

Yapılan konuşmaların ardından Vali Toprak açılışı yapılan tesisleri gezerek tesisler hakkında genç girişimcilerden bilgiler aldı.

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Vali Toprak Akçadağ’da tesis açılışı yaptı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber