Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 22 Ekim 2014 - 19:03 Yorum: 0

"Yargı Paketi"nde bazı maddeler değişti

Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen kanun teklifinin bazı maddeleri TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda değiştirildi.

'Yargı Paketi'nde bazı maddeler değişti

Kamuoyunda 'yargı paketi' şekilde adlandırılan ve katalog suçları genişleten, makul kuşku üstüne arama kararı, hakim ve savcı maaşlarında artış, avukatların tahkikat dosyasına erişimine kısıtlama bunun şeklinde düzenlemeler içeren yasa teklifini görüşen TBMM Adalet Alt Komisyonu, bazı değişikliklere gitti. 

Alt Komisyon, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 19 maddesini ele aldı. 

Noterlerin ikinci ve üçüncü sınıftan yükselmesinin şartını değiştiren düzenleme art çekildi. Teklif, ikinci ve üçüncü derslik noterlikten yükselmede, son durum kağıdının adalet müfettişleri sebebi ile düzenlenmemesi biçiminde Cumhuriyet savcısı sebebi ile teftiş raporu hazırlanması koşulunu getiriyordu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Yargıtay'a inceleme hakimi atamasına ait düzenlemenin kapsamı da genişletildi ve HSYK Yargıtay savcısı atamakla da yetkilendirildi. 

Adalet Bakanlığı'nın vatan dışında temsilcilik açmasını öngören maddeye de yeni bir fıkra eklenerek, vatan dışı kurumlarda başka memleket vatandaşlarının görevlendirilebilmesi hüküm altına alındı. 

Teklifin, hakim ve savcılara 14 Şubat 2005'ten 1 Eylül 2013'e kadar verilen disiplin cezalarının affedilmesini öngören 14. maddesi ise görüşülmedi. 

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Adalet Bakanlığı vatan dışı teşkilatlarında yabancı memleket vatandaşlarının görevlendirilmesine ait düzenlemeyi eleştirerek, 'Kendi ülkesinin çıkarları için ahit etmiş bir kişiyi Adalet Bakanlığı vatan dışı temsilciliğinde nasıl çalıştıracaksınız?' dedi. 

Aldan, hakim ve savcılara ücret artışı öngören düzenlemenin adliye personeline de kapsayacak biçimde genişletilmesini istedi. Aldan'ın bu teklifi kabul görmedi. 

İdari yargıda 5 sene vazife oluşturan hakim ve savcılarla Cumhurbaşkanı sebebi ile seçilen Danıştay üyelerinden yasa fakültesi mezunu olmayanların, istek etmeleri biçiminde yasa fakültesine sınavsız girmesine olanak tanıyan maddenin de çekilmesini dileyen Aldan, 5 yıldır hakimlik oluşturan bir insana 'hukuk fakültesine gir' demenin abes olacağını savundu.

Elektronik ortamda yapılan noterlik işlemlerine ait bilgi ve belgelerin, gerektiğinde başka şahıs ve kurumlara elektronik ortamda gönderilebileceğine ait maddeye de muhalefet milletvekilleri reaksiyon gösterdi. 

Toplantılarına yarın devam edecek bulunan Alt Komisyon, teklifin Ceza Muhakemesi Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler öngören maddelerini ele alacak. Teklifin bu bölümünde katalog suçları genişleten, makul kuşku üstüne arama kararı verilmesine olanak tanıyan, hakim ve savcı maaşlarında artış düzenleyen, avukatların tahkikat dosyasına erişimine kısıtlama getiren maddeler bulunuyor. 

ETİKETLER: Yargı , Paketinde , bazı , maddeler , değişti
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber