Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 01 Ağustos 2014 - 00:11 Yorum: 0

Yetki YSK'da

Başbakan Yardımcısı İşler, yurt dışındaki seçmenlerin randevuyla oy kullanmasında yaşadığı sıkıntılarla ilgili "YSK esnek davranırsa vatandaşlar demokratik hakkını kullanmış olur" dedi.

Yetki YSK'da

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı seçimi için ülke dışındaki seçmenlerin randevuyla oy kullanmasından yaşanan bazı sıkınıtılarla ilgili, 'Top ve yetki YSK'da. YSK bu konuda Şayet bir karar alırsa, esnek davranırsa, bence vatandaşlarımız da demokratik hakkını kullanmış olur' dedi.

İşler, TRT Haber'e telefonla bağlanarak ülke dışındaki seçmelerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Daha önceki seçimlerde ülke dışındaki vatandaşlar için yalnızca gümrük kapılarında sandıkların kurulduğunu ve katılımın yüzde 5'ler civarında kaldığını belirten İşler, Türkler'in yaşadığı ülkelerde sandıkların kurulmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılımın daha yüksek olmasının beklendiğini söyledi.

Seçimlere katılımla ilgili, 'Ben eski yıllarla karşılaştırdığımız süre aşırı mühim bir artış olacağını düşünüyorum. Genel seçmen sayısına göre, oy kullanan seçmen sayısı yüzde 50'lerde kalabilir, üstüne çıkabilir. Bunu göreceğiz' diyen İşler,  ülke dışındaki 2 milyon 770 bin civarındaki seçmenden yaklaşık 240 bininin oy kullanmak için randevu aldığını bildirdi.

İlk olması nedeni ile uygulamada muhtelif sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken İşler, vatandaşların bu konu için esnek davranılmasına dönük YSK'dan birtakım taleplerinin olduğunu dile getirdi.

İşler, konuşmasına şöyle devam etti:

''Umarım YSK, burada müspet karar verir, böylece  vatandaşların diyelim ki bugün oy kullanmak randevu gereği, eğer bugün oy kullanmak gereken vatandaş işinden ötürü vakit bulup oy vermeye gidemediyse Avrupa ülkelerinde, hafta sonu cumartesi veya pazar işte sandıkta oyunu kullanmak istediyse, burada YSK Şayet esnek davranırsa, sebebi ise bu seçmenlerin bulundukları ülkede ilk kez böyle bir demokratik haktan yararlanacaklar.

Dolayısıyla tabii top ve yetki YSK'da. YSK bu konuda Şayet bir karar alırsa, esnek davranırsa, bence vatandaşlarımız da demokratik hakkını kullanmış olur. Tabi ilk olması hasebiyle bir takım sıkıntılar doğaldır fakat buna rağmen katılımın, eskiye kıyasladığımız zaman, yüzde 5'lerle kıyasladığımız zaman kat kat üzerinde olabileceği bir gerçek. ''

Vatandaşların seçenek olarak gümrük kapılarında da oy kullanma hakları bulunduğuna belli eden İşler, bu sürecin de Temmuz'un 26'sından başladığını ve 10 Ağustos'a kadar devam edeceğini söyledi.

Yurt dışından gelen vatandaşlara çağrı

Türkiye'ye gelen vatandaşlara da çağrıda bulunan İşler, ''Sandıklar, gümrük kapılarında kurulmadan evvela geldilerse, onlar en yakın gümrüklü havalimanına gittikleri takdirde, giriş-çıkış yapmadan kendi kimliklerini ibraz ettikleri süre ülke dışı seçmen kütüğüne kayıtlıysa o vatandaşlarımız orada oylarını kullanabilirler. Bu demokratik hakkından da tatile gelen vatandaşlarımızın yararlanmasını öneriyorum. Şunu düşünmesinler, yani 'sandık kurulmadan evvela biz geldik, dolayısıyla biz burada gümrük kapısında kullanamayız' diye bir kanaate kapılmasınlar. Burada onların da Türkiye'de ne süre giderlerse oy kullanabilecekler, bunu bilmelerinde yarar var'' halinde konuştu.

Muhabir: Özcan Yıldırım, Zeynep Akyıl

ETİKETLER: Yetki , YSK'da
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber