Kamuoyunda “12. Yargı Paketi” olarak bilinen 7589 sayılı Kanun, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme; miras hukukundan idari yargıya, dolandırıcılık suçlarından HAGB uygulamasına kadar pek çok alanda köklü değişiklikler içeriyor. Yargı
Kamuoyunda “12. Yargı Paketi” olarak bilinen 7589 sayılı Kanun, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme; miras hukukundan idari yargıya, dolandırıcılık suçlarından HAGB uygulamasına kadar pek çok alanda köklü değişiklikler içeriyor.
Yargının etkin ve verimli işlemesini sağlamak amacıyla hazırlanan Yargının Etkin ve Verimli İşlemesine Yönelik Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7589 sayılı Kanun, Resmî Gazete’de yayımlanarak resmen uygulanmaya başlandı. Düzenleme, yargı sistemindeki iş yükünü azaltmayı ve yargılama süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.
Miras Kalan Taşınmaz Satışlarında Öncelik Mirasçıların
Yeni kanunla birlikte, tüm maliklerin taşınmazı miras yoluyla edindiği ve üçüncü bir kişinin mülkiyet hakkının bulunmadığı durumlarda ortaklığın giderilmesi davaları yeniden şekillendi.
İlk İhale Sadece Mirasçılara Açık: Bu tür taşınmazlar için yapılacak ilk açık artırmaya yalnızca mirasçılar katılabilecek.
Tam Değer Şartı: İlk ihalede teklifin taşınmazın tahmini değerinin tamamı üzerinden verilmesi gerekecek.
Para Cezası Yaptırımı: İhale bedelini süresi içinde yatırmayan kişilere, teklif ettikleri bedelin %5’i oranında idari para cezası kesilecek.
İdari Yargıda Tek Hâkim Sınırı Genişletildi
İdari yargıdaki iş yükünü hafifletmek amacıyla tek hâkimle görülebilecek davaların kapsamı artırıldı:
486 Bın Lira Sınırı: Konusu 486 bin lirayı aşmayan bazı iptal ve tam yargı davalarında kararı tek hâkim verebilecek.
Öğrenci ve Memur Davaları: Öğrencilerin not, burs, yurt; kamu görevlilerinin ise izin, lojman, geçici görevlendirme ve yolluk işlemlerine dair davalar tek hâkim kapsamına alındı.
Disiplin Cezaları Hariç: Öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmasına veya ilişiğinin kesilmesine yol açan disiplin cezaları bu uygulamanın dışında tutuldu.
Danıştay’a Temyiz Yolu Kapandı: Tek hâkim kararları ile yabancılar ve uluslararası koruma mevzuatından doğan bazı uyuşmazlıklarda Danıştay’a temyiz başvurusu yapılamayacak.
IBAN ve Hesap Kullandıranlara Ceza İndirimi
Dolandırıcılık suçlarında banka hesabı, IBAN, kredi kartı veya kripto varlık hesabını başkasına kullandıran kişilere yönelik ceza hükümlerinde esnemeye gidildi.
Suça iştirakinin yalnızca ödeme aracını kullandırmakla sınırlı kaldığı tespit edilen sanıkların cezalarında yarı oranında indirim uygulanabilecek. Kanun öncesinde hüküm giymiş ve dosyası üst mahkemede bulunan kişilerin dosyaları da yeniden değerlendirilmek üzere ilk derece mahkemelerine iade edilebilecek.
İşkence ve Kötü Muamelede HAGB Kaldırıldı
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) şartları yeniden düzenlendi. İki yıl veya daha az süreli hapis cezalarında HAGB imkânı korunurken, bazı suçlar kapsam dışı bırakıldı:
İşkence, eziyet ve kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri kötü muamele suçlarında artık HAGB kararı verilemeyecek.
Verilen HAGB kararlarına karşı istinaf ve belirli koşullarda temyiz yolu açık olacak.
Genetik Veriler 20 Yıl Saklanacak
Ceza soruşturmalarında elde edilen DNA ve genetik inceleme sonuçları, kişisel bilgilerden arındırılarak özel bir sistemde korunacak.
Beraat veya kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlarda veriler derhal silinecek.
Mahkûmiyet durumunda ise kesinleşen kararın ardından veriler 20 yıl saklandıktan sonra imha edilecek.
Kanuni Faiz Ve Duruşma Sürelerine Yeni Düzenleme
Reeskont Faizi Esas Alınacak: Sözleşmelerde faiz oranının belirtilmediği hallerde uygulanacak kanuni faiz oranı, TCMB’nin kısa vadeli kredi reeskont faizinin %80’i olarak hesaplanacak. Yıl içinde 5 puanlık değişim halinde ikinci yarıda yeni oran geçerli olacak.
Duruşmalar Arası Azami 3 Ay: Hukuk davalarında duruşmalar arasındaki sürenin 3 ayı geçmemesi esas alınacak. Bilirkişi veya talimat yazışmaları gibi zorunlu hallerde hâkim gerekçe belirterek süreyi uzatabilecek.
Kanunun elektronik satış ve uzaktan duruşmaya ilişkin hükümleri 3 ay sonra, diğer maddeleri ise yayımlandığı gün itibarıyla yürürlüğe girdi.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında, yağma suçundan 10 yıl 11 ay hapis cezasıyla aranan kişi yakalandı. Hükümlü, işlemlerinin ardından ceza infaz kurumuna teslim edildi. (İLKH
Avrupa Birliği, işgal altındaki Batı Şeria’nın Taybe beldesinde Avrupalı diplomatlar, Filistinliler ve gazetecilere yönelik saldırıları güçlü şekilde kınadı. AB, işgal rejimine şiddeti önleyecek etkili tedbirler alma ve sorumluların hesap vermesini sağla
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Bağcılar Göztepe Spor Kompleksi'nde "Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet" sloganıyla düzenlenen kongreye halk yoğun ilgi göster
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), 168. Bakanlar Kurulu Toplantısı için Bahreyn'in başkenti Manama'da bir araya geldi. Körfez ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de katıldı. Bahreyn'in ev sahipli
Şanlıurfa Hür Gençlik tarafından Dergâh Camisi’nde düzenlenen sabah namazı buluşmasında, cemaatle birlikte namaz kılındı. Programa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, HÜDA PAR İl Başkanı Faruk Polat ve HÜDA PAR Genel Merkez İstişa
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Bağcılar Göztepe Spor Kompleksi'nde "Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet" sloganıyla düzenlenen kongreye halk yoğun ilgi göster
Elazığ-Malatya karayolunda minibüsün gübre yüklü traktöre çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Elazığ-Malatya karayolunun Karaali köyü mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, M.E.K.
Bitlis’te etkili olan yoğun yağışlar, Yükseliş Mahallesi’nde yolun çökmesine neden oldu. Gece saatlerinde meydana gelen çökme, dere yatağına kadar uzandı. Çökmenin yaşandığı sırada yolun bulunduğu alanda kimsenin olmaması, olayın can kaybı veya yaralanma
Zelensky: ABD istihbarat paylaşımını yeniden başlattı
Elazığ'da motosiklet denetimi: 63 sürücüye 1 milyon 311 bin lira ceza
03Novak: ABD'ye dizel yakıt sevkiyatı sözleşme imzalandıktan 15-20 gün sonra gerçekleşecek
04Bitlis merkezli 4 ilde bahis operasyonu: 5 şüpheli tutuklandı
05Isparta'da bir haftada 34 aranan kişi yakalandı
06Siyonist siyasetin özü: İşgal ve saldırı politikalarını ben yöneteyim
07AB, işgal altındaki Batı Şeria'da siyonist yerleşimci saldırılarını kınadı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor