MENÜ

AB ülkeleri, İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşma sağlayamadığını açıkladı.Belçika’nın başkenti Brüksel...

Yayınlanma: 18 Kasım 2024 19:58 Güncelleme: 05 Eylül 2025 01:28
AB ülkeleri, İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşma sağlayamadığını açıkladı.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell basın toplantısı düzenledi. Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşma sağlayamadığını belirterek, “Üye devletlerin çoğu, İsrail ile diplomatik ve siyasi ilişkilerin devam ettirilmesinin daha iyi olacağı yönünde görüş bildirdi” dedi.

“Bu savaş, çocuklara karşı veriliyor”
Gazze’de yaşanan trajedi konusundaki insani yaklaşımıyla bilinen ve 5 yıllık görev süresi 1 Aralık tarihi itibarıyla sona erecek olan Borrell, toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısında Gazze’deki durumu “Kıyamet gibi” ifadeleriyle tanımladı. Gazze’de ölenlerin yüzde 70’ini kadın ve çocukların oluşturduğunu vurgulayan Borrell, “Gazze’de 2 milyon insan, şeridin bir ucundan diğer ucuna sıkışmış halde. Gazze’de can kayıplarının en sık görüldüğü yaş ise beş. Bu savaş, çocuklara karşı veriliyor” dedi.
Bu nedenle İsrail’in AB ile siyasi ve diplomatik ilişkilerinin askıya alınmasını teklif ettiğini ifade eden Borrell, “Üye devletlerin çoğu, İsrail ile diplomatik ve siyasi ilişkilerin devam ettirilmesinin daha iyi olacağı yönünde görüş bildirdi. Bu nedenle beklenildiği üzere bu yöndeki bir karar değerlendirmeye alınmadı. Ama en azından Birleşmiş Milletler kuruluşları ve Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da çalışan tüm uluslararası örgütler tarafından hazırlanan bilgilerin tamamını masaya koyma imkanı bulmuş oldum” dedi.

“Gazze’de trajik hadiseler ve büyük çaplı sivil kayıpları yaşandığını biliyoruz”
AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı çıkışı gazetecilere konuşan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski de teklifin kabul görmediğini doğruladı. Sikorski, “Gazze’de trajik hadiseler ve büyük çaplı sivil kayıpları yaşandığını biliyoruz. Fakat mevcut şiddet döngüsünü kimin başlattığını unutmuyoruz. Sizlere İsrail ile görüşmeleri askıya alma fikri konusunda bir uzlaşı bulunmadığını söyleyebilirim” dedi.
Borrell, AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantı öncesinde Gazze’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail üzerinde baskının artırılması için İsrail ile AB arasındaki siyasi diyaloğun askıya alınması önerisinde bulunacağını açıklamıştı. Brüksel’de gazetecilere konuşan Borrell, AB’nin temmuz ayında Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin yasa dışı olduğuna hükmettiği kararına uygun hareket etmesini sağlamak için dışişleri bakanlarından talepte bulunacağını belirtmişti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30