İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve yaklaşık 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Sudan konferansında AB, 522 milyon euro, İngiltere, 120 milyon sterlin yardım taahhüt etti.İngiltere’nin başkenti Londra, 2023’ten bu y...
İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve yaklaşık 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Sudan konferansında AB, 522 milyon euro, İngiltere, 120 milyon sterlin yardım taahhüt etti.
İngiltere’nin başkenti Londra, 2023’ten bu yana devam eden iç savaş nedeniyle dünyanın en ağır insani kriziyle karşı karşıya olan Sudan’a ilişkin üst düzey bir uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı. Sudan’daki iç savaşın başlangıcının ikinci yıl dönümünde Londra’daki Lancaster House’da İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’nin ortak inisiyatifiyle gerçekleştirilen konferansa Batı ülkeleri ve Sudan’a komşu ülkelerden temsilciler de katılırken, Sudan’daki iç savaşın taraflarından hiçbiri davet edilmedi.
Uluslararası konferansta, on binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve ülkenin büyük bir kısmının kıtlığa sürüklenmesine neden olan kriz nedeniyle çatışmaların derhal durdurulması çağrısı yapıldı.
"Birçok kişi Sudan’dan ümidini kesti"
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, uluslararası toplumun Sudan’daki iç savaşın taraflarını sivilleri korumaya ve insani yardımlara izin vermeye ikna etmesi gerektiğini vurguladı. Sudan için sabırlı bir diplomasiye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Lammy, "Bazıları çatışmanın devam etmesini fiilen kaçınılmaz olarak görüyor. Birçok kişi Sudan’dan ümidini kesti. Bu yanlış. Ahlaki olarak da yanlış. Bu kadar çok sivil başı kesilmiş halde bulunurken, bir yaşında çocuklar dahi cinsel şiddete maruz kalırken ve dünyada hiçbir yerde olmadığı kadar çok insan kıtlık ile karşı karşıya iken, bu olanlara gözlerimizi kapatamayız" dedi.
4 milyon kişinin Sudan’dan kaçarak mülteci durumuna düştüğünü ve istikrarsızlığın bölgeye yayıldığını ifade eden Lammy, Sudan’da olanları görmezden gelmenin stratejik olarak da hata olduğuna dikkat çekti. Sudan’daki iç savaşın kaçınılmaz bir gelecek olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Lammy, bir yıl sonra Londra’da aynı toplantıyı bir kez daha yapıyor olmama temennisinde bulundu.
"Bu savaş sona ermek zorunda"
Konferansta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Sudan’da bu hafta sonu yüzlerce sivilin ve yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ülkedeki insani krizin boyutlarına dikkat çeken Baerbock, Sudan’da 30 milyon insanın yardımlar olmadan hayatta kalamayacak durumda olduğuna dikkat çekti. Baerbock, "Bu savaş sona ermek zorunda. Eğer devam ederse hiçbir kazanan olmayacak ve hepimiz insanlığımızı kaybedeceğiz" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Nol Barrot ise, "Durum her geçen gün kötüleşiyor. Hep birlikte harekete geçmemiz gerekli" ifadelerini kullandı.
AB, 522 milyon euro, İngiltere 120 milyon sterlin taahhüt etti
Konferansta AB ile üye ülkeler, krize müdahale amacıyla 522 milyon eurodan fazla yardım sözü verdi. İngiltere, ise Sudan’a 120 milyon sterlin tutarında ilave yardım taahhüdünde bulundu.
Sudan’daki iç savaş
Sudan’da 15 Nisan 2023’te Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmuştu. ABD merkezli Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi’nin (ACLED) verilerine göre, iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle en az 29 bin 683 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Göç Örgütü’nün tahminlerine göre 15 milyondan fazla kişi de yerinden edildi.
El-Burhan, 27 Mart’ta RSF ile devam eden çatışmaların ardından başkent Hartum’un özgür olduğunu duyurmuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Adana'da 4,9 Büyüklüğünde Deprem
MAGİNDER’den 1000 Aileye Bayram Hediyesi
03Yeşilyurt Belediyesi’nden Kurban Bayramı Öncesi Yoğun Hazırlık
04Yeni Malatyaspor’da Abdullah Aksoğan Dönemi Başladı
05Battalgazi Belediyesi’nden Bayram Öncesi Vezne Düzenlemesi
06Gazeteci Berkman Dulcan’ın Vefat Eden Babası Son Yolculuğuna Uğurlandı
07Deprem Bölgesinde Açılan Davalar Yıkım Süreçlerini Uzattı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük