MENÜ

ABB’nin Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yılı anma etkinlikleri Anıtkabir ziyareti ile başladı

Dünyanın en uzun meydan savaşı olarak nitelendirilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yılı anma etkinlikleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı Anıtkabir ziyareti ile başladı. Ziyaret öncesinde Ankara Kent Ko...

Yayınlanma: 24 Ağustos 2024 10:33 Güncelleme: 07 Eylül 2025 12:09
ABB’nin Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yılı anma etkinlikleri Anıtkabir ziyareti ile başladı

Dünyanın en uzun meydan savaşı olarak nitelendirilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yılı anma etkinlikleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı Anıtkabir ziyareti ile başladı. Ziyaret öncesinde Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen toplantıda anma etkinleri ve programına dair bilgi veren Yavaş, “Mücadelemizin, dirilişin sembolü olan bu zaferin asla unutulmaması gerekiyor. Çanakkale gibi bütün dünyaya Sakarya Meydan Muharebesi’nin de duyurulmasını ve anlatılmasını istiyoruz. Haklılığımızın da tesirini bütün dünyaya ilan etmek istiyoruz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bağımsızlık mücadelesi örneği olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin yıl dönümünü 103’üncü yıla yakışır bir şekilde kutlamak ve şehitleri anmak için hazırlıklarını tamamladı.
Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası kabul edilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103’üncü yılı; Ankara Büyükşehir Belediyesi, Haymana Belediyesi ve Polatlı Belediyesi ile Ankara Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği etkinliklerle anılacak.
Etkinlikler Anıtkabir ziyareti ile başladı
22 gün 22 gece süren ve Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan muharebenin anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak Anıtkabir ziyaret edildi.
Aslanlı Yol’da başlayan ve Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılmasıyla sona eren ziyarete; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ile protokol ve konuklar katıldı.
“Azim ve kararlılıkla yoğrulmuş bir zaferin simgesidir”
Mozoleye çelenk bırakılması ve saygı duruşunu ardından Yavaş ve beraberindekiler, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Yavaş, şu ifadeleri kullandı:
“Yüce Atatürk Bugün, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde bir dönüm noktasını işaret eden Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yıl dönümünü gurur ve coşku içinde anmak için huzurunuzdayız. Bu zafer, yalnızca askeri bir başarının ötesinde, milletimizin özgürlük ve bağımsızlık iradesinin tüm dünyaya ilanıdır. Sakarya Meydanı, kahramanlarımızın canları pahasına savundukları kutsal topraklarda, Türk milletinin sarsılmaz direncinin bir nişanesidir. Bu topraklarda yazılan destan, bize sadece tarihin sayfalarını değil, aynı zamanda insanlığın en yüce değerlerini de hatırlatmaktadır. Vatan sevgisi, özveri ve birlik beraberlik içinde savaşarak elde edilen bu zafer, milletimizin her bir ferdinin ruhunda yaşayan bir ateş, bir umuttur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde gerçekleşen bu zafer, Türk milletinin yeniden doğuşunun, bir ulusun yoktan var oluşunun en parlak örneğidir. Bugün, büyük bir gurur ve minnetle andığımız bu muharebe, aynı zamanda bize sorumluluklarımızı hatırlatmakta; ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine taşımak için çalışmanın, milli değerlerimizi yaşatmanın önemini vurgulamaktadır.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. yıl dönümünde, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; kahramanlarımızın aziz hatıralarını yaşatmaya, milletimizin birliğini ve dirliğini her geçen gün daha da güçlendirmeye devam edeceğimize olan inancımızı bir kez daha yineliyoruz. Yüce Atatürk, vatanımızın bağımsızlık mücadelesindeki bu şanlı zaferin, milletimizin kararlılığı ve inancıyla elde edildiğinin bilinciyle huzurunuzda bir kez daha, başta size ve silah arkadaşlarınıza, tüm şehitlerimize ve gazilerimize olan minnet ve saygımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad, mekânınız cennet olsun”
“Dirilişin sembolü sakarya meydan muharebesi asla unutulmamalı”
Dünyanın en uzun ‘meydan savaşı’ olarak nitelendirilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin anısına muharebenin gerçekleştiği yerlerde 22 gün boyunca düzenlenecek “Son Durak Ankara-Son Kale Haymana” etkinliklerinin de tanıtımı gerçekleştirildi.
Ankara Kent Konseyi Kabul Salonu’nda “Son Durak Ankara-Son Kale Haymana” adlı kısa filmin gösterimiyle başlayan tanıtım toplantısında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bütün hepimizin ortak sevincimizin, ortak anmamızı yaptığımız milli bayramlarımız, dini bayramlarımız var. Ancak bize has bazı anma ve kutlamalarımız da var. Bunlardan bir tanesi Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, bir tanesi Ankara’nın Başkent oluşu ve en önemlilerinden biri de kurtuluşun başlangıcı olan Sakarya Meydan Muharebesi. 22 gün süren, Melhame-i Kübra olarak adlandırılan en büyük meydan muhareberesinin, Ankara’da yaşandığını maalesef bilmeyen siyasilerimiz ve idarecilerimiz vardı. Bu nedenle öncelikle Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. yılını çok büyük bir coşkuyla kutladık. Hem Ankara’da hem de Türkiye’de bu savaşın Ankara’da olduğunu insanların öğrenmesini sağladık” dedi.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin unutulmaması gereken bir dirilişin sembolü olduğunu vurgulayarak açıklamalarını sürdüren Yavaş, “Mücadelemizin, bu dirilişin sembolü olan bu zaferin asla unutulmaması gerekiyordu. Bu nedenle Haymana Belediyesi ayrı, Polatlı Belediyesi ayrı anmalar yapıyordu. Bizler 2019’dan beri bu iki belediyemize destek olarak bu anmanın kendisine yakışır bir şekilde yapılmasını sağlıyoruz. İnşallah bunu çok daha da genişleteceğiz. Yani Afyon’dan Akşehir’e kadar oradan Sivrihisar’a kadar uzanan bir kurtuluş yolu, zafer yolu ile belediyeler birliği olarak yan yana gelerek bu anlamlı günün çok daha geniş bir şekilde kutlanmasının da şu anda hazırlığını da yapıyoruz” diye konuştu.
“Çanakkale Zaferi gibi Sakarya Meydan Muharebesi’ni de duyurmak istiyoruz”
Sakarya Meydan Muharebesi’nin tüm ülke için önemli olduğunun altını çizen Mansur Yavaş, “Gordion’un da UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesiyle birlikte gelen yabancı turistlere Sakarya’da neler yaşandığını da anlatarak, Çanakkale gibi bütün dünyaya Sakarya Meydan Muharebesi’nin duyurulmasını ve anlatılmasını istiyoruz. Haklılığımızın da tesirini bütün dünyaya ilan etmek istiyoruz. Bu ülkeyi bize emanet eden, bu ülke için canlarını veren insanlara karşı olanları unutturmadan borcumuzu ödemeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“Savaşın bu bölgede olduğunu anlatmak şehitlerimize karşı borcumuz”
Haymana ve Polatlı bölgesindeki şehit mezarlarının tespit edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Yavaş, şöyle devam etti:
“Haymana ve Polatlı’da tarımla uğraşan birçok çiftçi arazilerin bir kısmını ekmiyor. Oraya taş diziyorlar çünkü yüz yıllardır oralarda şehit mezarının olduğundan şüpheleniyorlar. Saygıdan orayı boş bırakıyorlar. Kadim Albay gibi Şenol Erdoğan Bey gibi bu savaşı çalışan hala çok sayıda insanımız var. İnşallah o şehitlerimizin mezarlarını tespit ederek, yerini yaparak kabirlerinin yok olmamasını sağlayacak ve onlara saygımızı sunacağız, dualarımızı edeceğiz. O mekânların tamamını da bütün Türkiye’ye ve hatta yurtdışından gelenlerin ziyaretine açmayı planlıyoruz. Artık bu savaşın bu bölgede olduğunu iyice anlatmamız ve ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu bizim şehitlerimize karşı borcumuz.”
“Ankara esarete karşı varoluşun, cesaretin adıdır”
Viyana Kuşatması’ndan sonra geri çekilmenin sona erdiği, tekrar taarruza geçilen toprakların Ankara olduğunun çok iyi anlatılması gerektiğini belirten Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, “Sakarya Meydan Muharebesi’nin son kalelerinin Polatlı ve Haymana olduğunu anlatamadık. Sayın Başkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Geldiği günden bugüne dek Ankara’nın tarihi yönünü ihmal etmedi ve hep en ön planda tuttu. Haymana ve Polatlı özelinde, Ankara genelinde, Ankara’nın esasında bir ‘son kale’ olduğunu her daim ifade etti” dedi.
Sakarya Zaferi’nin ilk defa büyük bir ilgiyle karşılandığını ve güçlü başlandığını ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ise “İlk defa bir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sakarya Meydan Muharebesi’nin ilk gününü Anıtkabir’de Ata’nın manevi huzurunda başlatıyor. Bizler tarihin verdiği sorumluluğun farkındayız, bu büyük zaferin ev sahibi olmamızın gururunu yaşıyoruz. Görev süremiz içerisinde bu tarihi mücadeleye ve bu büyük başarıya hak ettiği değeri vermek için çok emek gösterdik, gösteriyoruz” diye konuştu.
Konuşmasına “Sakarya Polatlı’dır, Sakarya Haymana’dır, Sakarya Ankara’dır. Dur, duruş ve durduruştur” diye başlayan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da şu ifadeleri kullandı:
“Sakarya Meydan Muharebesi, ‘Dur’ demektir. Sakarya Meydan Muharebesi ‘Duruş’ demektir çünkü Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ dediği savaş tarihine bu kentte geçmiştir. Şiirlere konu olurken Ankara unutulmuştur, Adapazarı zannedilmiştir. Bu çığlığın atıldığı kenti tekrar dünyaya ilan etmek gerekmekteydi ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde Sakarya Köyü’nde, Türbe Tepe’de ve savaşın her alanında yeniden dirilişin 100’üncü yılından itibaren dünyaya ilan edildi ‘bu dirilişin merkezi Ankara’dır diye. Sakarya Meydan Muharebesi üzerinden Ankara’yı dünya mazlum milletlerinin başkenti olduğunu ilan etmemiz için de değerliydi. 22 gün 22 gece süren bu büyük mücadele sadece Ankara’nın değil, Türk milletinin değil dünyadaki tüm mazlum milletlerin haykırışıdır, tekrar ayağa kalkmasıdır. Bugün burada, yarın Başkanımızın öncülüğünde Afyon’da sonra İzmir’de bütün Türkiye’deki o kurtuluş mücadelesinin çığlığını ancak Ankara irade koyarsa gelecek kuşaklara aktarabiliriz diyoruz. Çünkü Ankara esarete karşı varoluşun, cesaretin adıdır”

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27