MENÜ

ABD, 1 Kasım itibarıyla orta ve ağır hizmet tipi kamyonlara yüzde 25 vergi uygulayacak

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Kasım’dan itibaren ABD’ye ithal edilen tüm orta ve ağır hizmet tipi kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait Truth Social adlı sosyal medya hesabından ABD’nin gümrük verg

Yayınlanma: 06 Ekim 2025 23:56 Güncelleme: 07 Ekim 2025 10:09
ABD, 1 Kasım itibarıyla orta ve ağır hizmet tipi kamyonlara yüzde 25 vergi uygulayacak
ABD Başkanı Donald Trump, 1 Kasım’dan itibaren ABD’ye ithal edilen tüm orta ve ağır hizmet tipi kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait Truth Social adlı sosyal medya hesabından ABD’nin gümrük vergisi politikalarına ilişkin yeni bir açıklama yayımladı. Trump, "1 Kasım 2025’ten itibaren diğer ülkelerden ABD’ye getirilen tüm orta ve ağır hizmet türü kamyonlara yüzde 25 oranında tarife uygulanacaktır" dedi.
Trump’ın açıklaması, ABD’ye en fazla kamyon ihraç eden ülkeler arasında yer alan Kanada’nın Başbakanı Mark Carney ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmeden bir gün önce geldi. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz ay "ulusal güvenlik gerekçesiyle" ağır kamyon ithalatına 1 Ekim itibarıyla yeni vergiler getirileceğini açıklamıştı. Yeni vergilerin ABD’li üreticileri "haksız dış rekabetten" korumayı amaçladığını belirten Trump, bu adımın Paccar’ın sahibi olduğu Peterbilt ve Kenworth ile Daimler Truck’ın sahibi olduğu Freightliner gibi üreticilerin yararına olacağını söylemişti. Trump’ın bugün yaptığı açıklama, geçen hafta başlaması planlanan tarifelerin yaklaşık 30 gün ertelenmesi ve daha önce gümrük vergisi planına dahil olmayan orta hizmet tipi kamyonların da vergilendirilmeye başlanması anlamına gelecek.
ABD, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) ile yapılan ticaret anlaşmaları kapsamında hafif hizmet tipi araçlarda yüzde 15 gümrük vergisi uygulamayı kabul etmişti. Ancak bu oranların AB ve Japonya’dan ithal edilecek büyük araçlar için geçerli olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Trump yönetimi ayrıca, montajı Kanada ve Meksika’da gerçekleştirilen araçların, ABD menşeli parçalarının bedellerinin gümrük vergilerinden düşürülmesine izin vermişti.
ABD Ticaret Odası, daha önce Ticaret Bakanlığı’na yeni kamyon tarifeleri uygulanmaması çağrısında bulunarak, ABD’nin en fazla ithalat yaptığı beş ülkenin Meksika, Kanada, Japonya, Almanya ve Finlandiya olduğunu ve bunların tamamının ABD’nin müttefiki veya yakın ortağı oldukları için ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturmadığı yönünde görüş bildirmişti.

Meksika, ABD’ye en fazla orta ve ağır hizmet tipi kamyon ihraç eden ülke
Meksika, ABD’ye en fazla orta ve ağır hizmet tipi kamyon ihraç eden ülke konumunda bulunuyor. Ocak ayında yayımlanan ve resmi istatistiklere dayanan bir rapora göre ABD’nin Meksika’dan ithal ettiği orta ve ağır hizmet tipi kamyonlar, 2019’dan bu yana toplam üç kat artış gösterdi.
Meksika, ABD’nin yeni gümrük vergisi planına karşı çıkmış ve geçtiğimiz mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği bir bildiride, ABD’ye ihraç edilen tüm Meksika menşeli kamyonların ortalama yüzde 50 oranında ABD bileşeni bulunduğunu bildirmişti.
Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (USMCA) çerçevesinde eğer ağır hizmet tipi bir kamyonun hammadde, parçalar ve işçilik dahil olmak üzere değerinin yüzde 64’ü Kuzey Amerika kaynaklı ise bu kamyonlar, ABD’ye gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilebiliyor. ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’ne (ITA) göre, Meksika’da 14 otobüs, kamyon ve çekici üreticisi veya montajcısı ile 2 motor üreticisi bulunuyor.
İsveçli Volvo, Meksika’nın Monterrey kentinde 700 milyon dolarlık bir ağır kamyon fabrikası inşa ediyor ve bu tesisin, 2026’da faaliyete geçmesi bekleniyor.
Chrysler’in ana şirketi Stellantis de Meksika’da ağır hizmet tipi Ram kamyonları ve ticari araçlar üretiyor ve bu şirketin de tarifelerden etkilenmesi bekleniyor.
ETİKETLER: ABD,, Kasım, itibarıyla, orta, ağır
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30