MENÜ

ABD basınından Trump ile Maduro’nun görüşeceği iddiası

ABD basını, Başkan Donald Trump’ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile doğrudan görüşme gerçekleştirmeye hazırlandığını iddia ederken ABD Dışişleri Bakanlığı, Maduro’yu terör örgütü üyesi olmakla suçladı.ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD Başkan

Yayınlanma: 25 Kasım 2025 17:41 Güncelleme: 26 Kasım 2025 06:25
ABD basınından Trump ile Maduro’nun görüşeceği iddiası
ABD basını, Başkan Donald Trump’ın Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile doğrudan görüşme gerçekleştirmeye hazırlandığını iddia ederken ABD Dışişleri Bakanlığı, Maduro’yu terör örgütü üyesi olmakla suçladı.
ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarına Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile doğrudan görüşmeye hazırlandığını söylediğini öne sürdü. Adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırılan haberde, Trump ve Maduro arasındaki görüşmenin tarihine ilişkin bir detay olmadığı belirtilirken, görüşmede hangi başlıkların ele alınabileceğine ilişkin, "Trump’ın bu konudaki düşüncelerini merak ediyorsanız, Maduro’nun bir ‘narkoterörist’ olduğunu göz önünde bulundurun. Diplomatlar bize Maduro’nun ‘Bana güvenin, 3 yıl içinde seçim yapacağım, gelip bütün petrolü alabilirsiniz. Petrolü Rusya’ya göndermeyi sonlandıracağım’ diyeceğini söylüyor. Maduro hep böyle şeyler demiş ve asla sözünü tutmamıştır. Bu yüzden diplomatlar da şüpheci olmamız gerektiğini söylüyor" dedi.
Başka bir yetkili ise, "Kimse oraya giderek Maduro’yu vurmayı ya da kaçırmayı planlamıyor. Şu noktada planın asla bu olmadığını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

ABD, Maduro’yu terör örgütü üyesi ilan etti
ABD Karayiplerdeki askeri yığınağını güçlendirmeye devam ederken ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’daki Cartel de los Soles (Güneş Karteli) yapısını resmi olarak yabancı terör örgütleri listesine ekledi. Karar kapsamında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yapının liderliğini üstlendiği ve beraberinde çeşitli üst düzey hükümet yetkililerinin de yapının üyesi olduğu iddia edildi. Venezuela hükümetinden yapılan açıklamada ise ABD’nin kararına ilişkin, "Var olmayan Güneşler Kartelini terör örgütü olarak tanımlayan ve böylece Venezuela’ya karşı gayrimeşru ve yasadışı bir müdahaleyi meşrulaştırmaya çalışan ABD’nin klasik rejim değişikliği formatıyla tekrarladığı yeni, çirkin, iğrenç ve gülünç yalanı kesinlikle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu kararın, ABD’nin Venezuela’ya askeri müdahalesini meşru kılmaya yönelik çabalar doğrultusunda verildiği düşünülse de çeşitli yaptırım uzmanları, kararın böyle bir eyleme izin vermeyeceğine dikkat çekiyor.

ABD Savunma Bakanı Hegseth: "ABD için yeni seçeneklerin kapısı açılacak"
ABD Dışişleri Bakanı Macro Rubio, bu ay daha önce yaptığı açıklamada, söz konusu grubun ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığı gerçekleştirdiği iddiasıyla Güneş Kartelini terör örgütü ilan etmeye hazırlandıklarını belirtmişti. Bazı ABD’li yetkililer de Güneş Kartelini Washington yönetiminin Maduro ile bağlantısı olduğunu öne sürdüğü ve uyuşturucu kaçakçılığı yürüten Venezuela merkezli suç örgütü Tren de Aragua karteli ile işbirliği yürütmekle suçlamıştı.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise geçtiğimiz hafta ABD basınına verdiği bir röportajda Güneş Kartelinin terör örgütü ilan edilmesinin "ABD için yeni seçeneklerin kapısını açacağını" söylemişti.

"Güneş Karteli bir örgüt değil" iddiası
Bazı analistler ise Venezuela hükümeti tarafından "var olmayan" olarak nitelendirilen Güneş Kartelinin "geleneksel" anlamda uyuşturucu kaçakçılığı yapan kartel ailelerinden ayrıldığının altını çiziyor. Grubun adındaki "güneş" kelimesinin on yıllardır yüksek rütbeli Venezuelalı subayların üniformalarındaki nişanlardan geldiği iddia ediliyor.
"Güneş Karteli" ismi Venezuelalı savcılar ve çeşitli yetkililer tarafından, uyuşturucu kaçakçılığını kolaylaştırarak zenginleşen yüksek rütbeli askeri yetkilileri tanımlamak için 1990’lı yıllarda günlük dilde kullanılmaya başlandı. "Güneş Karteli" teriminin, ülkede eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in döneminde yaygınlaşmaya başlayan ve halefi Maduro’nun başkanlığında devam eden yolsuzluk suçlarının soruşturulmasında yasa dışı madencilik ile akaryakıt kaçakçılığından uyuşturucu kaçakçılığına kadar çeşitli faaliyetlere karışan polis ve hükümet yetkililerinden oluşan bir suç ağını tanımladığı düşünülüyor.
Venezuela merkezli bir basın kuruluşundan yapılan açıklamada grubu tanımlamak için "Bu hiyerarşik ya da ideolojik bir grup değil. Yapısı Venezuela’nın Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetlerğ ve Ulusal Muhafızlar gibi ana branşlarına yayılmış hücre ağlarından oluşuyor. En düşük rütbesinden en yüksek rütbelere kadar isimler var. Konsept önemli ölçüde askeri alanla bağdaştırılmış olsa da Venezuela devletinin diğer branşlarında da polis, idari yetkililerin ve kamu çalışanlarının da dahil olduğu kriminal bir ekosistem tanımlandı" denildi.
Latin Amerika Washington Ofisi Düşünce Kuruluşu’nun Savunma Gözetimi Başkanı Adam Isaacson grubu, "Bu asla insanların kendini bir üyesi olarak değerlendireceği bir grup değil. Düzenli görüşmeleri düzenlenmiyor, ortada bir hiyerarşi yok" ifadeleriyle tanımladı.
ETİKETLER: ABD, basınından, Trump, ile, Maduro’nun
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30